Milioane de fani din Sydney pînă în Seattle au stat noaptea trecută la coadă în faÅ£a librăriilor,aÅŸteptînd nerăbdători să intre în posesia celui de‑al ÅŸaptelea volum din seria Harry Potter, “Harry Potter and the Deathly Hallows”.Acest ultim volum din aventurile tînărului vrăjitor cu ochelari a fost pus în vînzare în Marea Britanie la un minut după miezul nopÅ£ii (vineri 23:01 GMT), iar în SUA, Canada ÅŸi Mexic la miezul nopÅ£ii după ora locală. ÃŽn România, volumul a putut fi cumpărat începînd de la ora 02:00, în zece librării Humanitas din tot atîtea oraÅŸe din Å£ară ÅŸi în librăriile CărtureÅŸti din BucureÅŸti, IaÅŸi ÅŸi TimiÅŸoara.
Cu toate acestea, circa 1.200 de exemplare au fost distribuite înaintea termenului în SUA, iar editura americană Scholastic, deÅ£inătoarea drepturilor de publicare în SUA ale acestei cărÅ£i, a anunÅ£at că a depus deja plîngeri în justiÅ£ie împotriva a doi dintre distribuitorii săi autorizaÅ£i care nu au respectat data punerii în vînzare. ÃŽn plus, mai multe ziare americane au publicat joi analize critice ale cărÅ£ii. New York Times, care afirmă că a cumpărat exemplarul său dintr‑o librărie, a dezvăluit că cel puÅ£in ÅŸase personaje mor în ultimul volum, fără să precizeze însă care dintre ele. “Odată ce o carte este oferită spre vînzare publicului, în comerÅ£, iar noi am cumpărat legal ÅŸi deschis un exemplar, sîntem liberi să facem o critică”, a indicat cotidianul într‑un comunicat, subliniind că a avut mare grijă să nu dezvăluie finalul sau detalii importante.
Scriitoarea J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, s‑a declarat “consternată” de punerea în vînzare a acestor cărÅ£i înainte de termen ÅŸi a criticat publicarea marÅ£i pe mai multe site‑uri a unor copii prezentate a fi o parte sau chiar toată cartea.
Mai multe case de pariuri britanice au închis în întregime sau în parte pariurile referitoare la carte, în special cele legate de moartea eroului.
ÃŽn iunie 2006, J.K Rowling a avertizat că acesta al ÅŸaptelea volum va fi ultimul ÅŸi că două personaje principale vor muri. Ea a precizat la începutul lunii iulie că există “puÅ£ine ÅŸanse” să scrie o continuare, chiar dacă lanÅ£ul de librării Waterstone’s a lansat o petiÅ£ie pe Internet pentru a o convinge să se răzgîndească.
Rowling a acordat la miezul nopţii autografe unui număr de 1.700 de norocoşi traşi la sorţi în iunie, la Muzeul de istorie naturală din Londra, după ce a citit fragmente din cartea sa.
Peste 2,2 milioane de cărţi au fost comandate în întreaga lume pe site‑ul Amazon, doborînd recordul de 1,5 milioane de exemplare ale volumului al şaselea, lansat în iulie 2005 în engleză.
Destinul unei scriitoare de succes
Joanne Katheleen Rowling s‑a născut la 31 iulie 1965, în Chipping Sodbury, lîngă Bristol, Anglia. Numele ei de alint este Jo şi are o soră mai mică decît ea cu doi ani, Di.
A urmat cursurile ÅŸcolii primare din Bristol, iar prima sa povestire, “Iepurele”, a scris-o la vîrsta de 6 ani. Pe perioada copilăriei sale, părinÅ£ii ÅŸi‑au schimbat locuinÅ£a de mai multe ori, însă locul care a marcat-o cel mai mult pe Joanne a fost Winterbourne. Aici, Jo, împreună cu sora ei, obiÅŸnuia să se joace cu doi vecini, frate ÅŸi soră, al căror nume era Potter. Apoi, toată familia s‑a mutat în Tutshill, lîngă Chepstow, cînd ea avea 9 ani, ÅŸi, mai tîrziu, în Wyedean Comprehensive. Unul dintre cei mai buni prieteni de aici a fost Sean Harris, cel care pînă la urmă o va inspira în crearea personajului Ron Weasley. Dacă vă întrebaÅ£i cine a inspirat‑o în crearea personajului Hermione, răspunsul îl aflaÅ£i chiar de la autoare, care spune că, în fapt, personajul este exact cum era ea în copilărie.
După ce a absolvit şcoala din Wyedean Comprehensive, s‑a înscris la Universitatea Exeter, unde a studiat franceza. În timpul facultăţii a petrecut un an la Paris, unde a fost şi asistent universitar. După terminarea facultăţii a lucrat în Manchester, iar într-una din zile, cînd călătorea cu trenul din Manchester la Londra, personajul Harry Potter a început să i se contureze clar în minte. Pornind de la acesta, timp de 5 ani, a creat întreaga lume de la Şcoala de Vrăjitori şi Vrăjitoare Hogwarts.
În 1991, la 26 de ani, Joanne s-a mutat în Portugalia, unde a predat engleza. Aici a întîlnit un reporter portughez, cu care s-a şi căsătorit şi cu care a avut şi o fetiţă, Jessica, născută în 1993. La scurt timp după naşterea copilului, autoarea divorţează şi se mută împreuna cu Jessica în Edinburg, Scoţia, aproape de sora ei mai mică, Di. Acesta este, de altfel, perioada în care se hotărăşte să termine cartea despre micul vrăjitor. A reuşit să obţină de la Scottish Art Council o bursă pentru terminarea primei cărţi, dar viaţa ei nu era una tocmai fericită. Cîştiga 105 de dolari pe săptămînă, locuia într‑un apartament cu un singur dormitor şi nu îşi permitea să angajeze pe cineva care să aibă grijă de fiica ei. A scris Harry Potter de mînă, pe caiete de notiţe, în cafenelele din Edinburgh în timp ce fetiţa ei dormea în cărucior. A făcut acest lucru doar pentru a economisi banii necesari pentru încălzirea apartamentului!
După ce a terminat prima carte, “Harry Potter ÅŸi Piatra Filozofală”, care i‑a fost respinsă de mai multe edituri, a reuÅŸit să vîndă drepturile de publicare editurii Bloomsbury, în Anglia, pentru suma de 4.000 de dolari. Ca să se întreÅ£ină pe ea ÅŸi pe fiica ei, J.K. Rowling a fost nevoită să se angajeze ca profesoară de franceză. După numai cîteva luni însă, Scholastic Press a cumpărat drepturile de a publica în America acestă carte. A primit suficienÅ£i bani pentru a renunÅ£a la postul de profesor de franceză ÅŸi pentru a se dedica doar scrisului. Ea spune că acesta a fost cel mai fericit moment al vieÅ£ii sale.
Chiar dacă Bloomsbury Children’s Books a publicat prima carte despre Harry Potter în 1997, a trecut foarte multă vreme pînă cînd Rowling să fie considerată o mare descoperire. ÃŽn acelaÅŸi an 1997, prima carte despre Harry Potter a primit Premiul pentru Cea Mai Bună Carte Pentru Copii a anului ÅŸi Smarties Prize.
La scurt timp după publicarea primei cărÅ£i, J.K. Rowling a terminat de scris ÅŸi cel de-al doilea volum, “Harry Potter ÅŸi Camera Secretelor”, care va fi publicat în Anglia în 1998 ÅŸi în iunie 1999 în Statele Unite. ÃŽn septembrie 1999, în Anglia ÅŸi Statele Unite este publicat al treilea volum al seriei, “Harry Potter ÅŸi Prizonierul de la Azkaban”. Spre uimirea scriitoarei, cele 3 cărÅ£i despre Harry Potter au ocupat primele 3 locuri în lista celor mai bune cărÅ£i publicată de New York Times.
Pînă în vara anului 2000, J.K. Rowling reuşise să cîştige peste 400 de milioane de dolari pentru primele 3 cărţi despre Harry Potter, tipărite în 35 de limbi şi în peste 30 de milioane de exemplare.
A patra carte, “Harry Potter ÅŸi Pocalul de Foc”, s‑a vîndut chiar înainte de a fi publicată în peste un milion de exemplare, iar prima ediÅ£ie a cărÅ£ii s-a vîndut în 5,3 milioane de exemplare.
Au urmat “Harry Potter ÅŸi Ordinul Phoenix”, în 2003, “Harry Potter ÅŸi PrinÅ£ul Semipur”, 2005, pentru ca seria să se încheie acum, cu “Harry Potter and The Deathly Hallows”. Toate aceste volume au doborît recorduri peste recorduri ÅŸi au făcut din J.K. Rowling prima scriitoare miliardară în dolari din întreaga istorie a omenirii.
Un film şi o ultimă carte
Filmul “Harry Potter ÅŸi Ordinul Phoenix” a fost lansat pe 29 iunie în Japonia ÅŸi pe 3 iulie în Anglia, la Londra.
Acest al cincilea film al seriei este, în opinia specialiştilor, mai întunecat, mai dens şi mai dramatic decît precedentele. Ecranul este inundat de lupte interminabile cu maleficul Cap-de-Mort (Lord Voldemort, întruchipat de Ralph Fiennes), iar pe tot parcursul peliculei Harry Potter duce bătălii inimaginabile atît cu personajul negativ amintit, cît şi cu mai-marii de la Hogwarts, care refuză să creadă în întoarcerea acestuia. Motivul acestei abordări noi ar putea fi chiar regizorul David Yates, dar am putea adăuga şi faptul că filmul concentrează 800 de pagini de carte în doar 138 de minute. Ca un paradox, cel mai dens volum are parte de cea mai scurtă ecranizare de pînă acum.
Protagoniştii filmului sînt de şase ani aceeaşi: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione) şi Rupert Grint (Ron). Un personaj nou, care va stîrni numeroase antipatii, este Dolores Umbridge (Imelda Staunton), considerată întruchiparea perfectă a tuturor defectelor profesorilor.
O scenă mult aşteptată de fanii seriei este încununată de succes, Harry Potter dovedind nu numai că este un vrăjitor imbatabil, ci şi un adolescent care ştie să sărute bine. Cel puţin aşa spun cei care deja au văzut episodul dintre Harry şi colega lui de clasă Cho Chang (Katie Leung).
Cartea “Harry Potter and the Deathly Hallows”, a ÅŸaptea ÅŸi ultima din serie, reuÅŸeÅŸte să încheie apoteotic anii de muncă pe care scriitoarea i-a consacrat construirii personajului Harry Potter ÅŸi inegalabilei lumi de la Hogwarts. S-a spus despre Rowling că în scrierea acestor cărÅ£i s-a inspirat din Tolkien sau din Pratchet. S-ar putea să fie adevărat, dar la fel de adevărat este ÅŸi faptul că scriitoarea britanică a avut în spate tradiÅ£ii, mitologii, basme populare care au dăinuit de-a lungul secolelor ÅŸi care au permis conturarea unei lumi care, de exemplu, la noi, în România, nu ar putea fi construită niciodată. Åži chiar dacă am accepta faptul că Rowling s-a inspirat din operele lui Pratchett, nu putem să nu remarcăm faptul că această fabuloasă scriitoare britanică a înÅ£eles mai bine decît oricine altcineva lumea copilăriei ÅŸi a adolescenÅ£ei, transpunînd-o în scene trăite sau imaginate de aproape orice copil sau adolescent din această lume.
Pînă şi imaginara lume a şcolii de la Hogwarts are corespondent în realitate; profesori răi şi profesori buni există în orice şcoală, la fel cum primii fiori ai dragostei, surprinşi atît de bine de Rowling, sînt o caracteristică a vieţii cotidiene a colegilor de clasă ajunşi la vîrsta adolescenţei.
Revenind, însă, la acest ultim volum al seriei, nu putem să nu remarcăm faptul că dominanta de veacuri a omenirii, lupta dintre bine ÅŸi rău, este prezentată ÅŸi dezvoltată în stilul propriu al autoarei. Cine va învinge, veÅ£i descoperi dumneavoastră, dacă nu aÅ£i descoperit deja, dar personajele îşi vor face “datoria” pînă la capăt. Eroii vor rămîne în continuare eroi, în timp ce personajele negative îşi vor merita soarta care le-a fost hărăzită. Vor muri, într-adevăr, ÅŸase personaje, aÅŸa cum au anunÅ£at cei de la New York Times, însă vor fi personaje pe care cu siguranţă le-aÅ£i urît încă de la primele lor apariÅ£ii.
Surprizele se vor Å£ine lanÅ£; veÅ£i avea parte de reîntoarcerea unei personaj la un moment dat pierdut, dar ÅŸi de un Epilog pe care scriitoarea l-a conturat încă după terminarea primului volum ÅŸi în care demonstrează că, indiferent de ceea ce se întîmplă, chiar ÅŸi în lumea vrăjitorilor viaÅ£a trebuie să continue. Nimeni ÅŸi nimic nu poate curma brusc un ciclu firesc, al vieÅ£ii, cu toate bunele ÅŸi relele sale, dar cu etape pe care oamenii le traversează încă de la facerea lumii…
Fenomenul Harry Potter
Primele ÅŸase cărÅ£i s‑au vîndut, în lumea întreagă, în aproximativ 325 de milioane de exemplare, au fost traduse în 64 de limbi (inclusiv latina ÅŸi greaca veche), iar cinci dintre volume au fost ecranizate, cu un box-office uriaÅŸ. Mai precis, “Piatra Filozofală” a avut un buget de 125 milioane de dolari ÅŸi a realizat încasări de 969 milioane de dolari, “Camera Secretelor” (buget de 100 milioane de dolari) a încasat 866 milioane de dolari, “Prizonierul din Azkaban” (130 milioane de dolari) – 789 milioane de dolari, iar “Pocalul de Foc” (150 milioane de dolari) a avut încasări de 892 milioane de dolari. Cu un buget de 150 milioane de dolari, “Harry Potter ÅŸi Ordinul Phoenix”, filmul lansat luna aceasta, a debutat furtunos în cinematografe, în doar 24 de ore de lansare adunînd încasări de 40,1 milioane de dolari. Aceste încasări uriaÅŸe nu ar trebui să surprindă, însă, pe nimeni, deoarece cel puÅ£in jumătate din topul filmelor care au avut cele mai mari încasări din istoria cinematografiei este alcătuit din filme fantasy sau SF. Dintre acestea, “Stăpînul Inelelor” a avut încasări de 2,9 miliarde de dolari, iar filmele din seria “Harry Potter” au ajuns la 4,4 miliarde de dolari. ÃŽn România, “Harry Potter ÅŸi Ordinul Phoenix” a fost lansat ieri.
InvestiÅ£iile în publicitate pentru promovarea internaÅ£ională a brandului Harry Potter – cărÅ£i, filme, DVD‑uri – s‑au ridicat la peste 388 de milioane de dolari.
Potrivit datelor oferite de editura Egmont, cel mai bine vîndut volum din seria Harry Potter în România a fost “Piatra Filozofală”, cu 97.000 de exemplare, în timp ce “Harry Potter ÅŸi PrinÅ£ul Semipur” s-a vîndut în 55.000 de exemplare. ÃŽn total, în România, primele ÅŸase cărÅ£i ale seriei s-au vîndut în peste 500.000 de exemplare.
La capitolul recorduri ar putea fi menţionat şi faptul că actorul care-l întruchipează pe Harry, Daniel Radcliff, cel care luni va împlini 18 ani, a devenit cel mai bogat adolescent britanic, averea sa fiind estimată la 25 de milioane de euro.
Toate aceste cifre vorbesc de la sine despre fenomenul Harry Potter, la fel cum cărţile vorbesc despre extraordinara capacitate scriitoricească a britanicei J.K. Rowling. Copii, adolescenţi sau oameni maturi s-au îmbulzit noaptea trecută pentru a intra în posesia ultimei capodopere a autoarei, pentru a demonstra că o carte bine scrisă se vinde oricînd şi oriunde foarte bine şi că nu trebuie să filozofezi prea mult sau să foloseşti întregul arsenal de neologisme din dotare pentru a ajunge la inima oamenilor. Este de ajuns doar să-i înţelegi şi să vorbeşti despre ei pentru a-i acapara şi a-i transforma în cititorii tăi fideli. Mulţumim J.K. Rowling pentru lecţiile pe care ni le-ai oferit şi sperăm ca lumea imaginată de tine să constituie o sursă de inspiraţie şi pentru generaţiile ce vor urma!
Robert Ferenţ
Aşa cum scriam şi în ediţia noastră de miercuri, redacţia ziarului nostru a intrat încă de marţi dimineaţă în posesia unor fotografii a ceea ce pare a fi cartea a şaptea a seriei. Sîntem convinşi de autenticitatea lor, deşi puţină circumspecţie nu strică niciodată. La ora la care citiţi aceste rînduri, cartea se vinde deja de ceva vreme aşa încît credem că nu vom strica plăcerea nimănui dacă îi vom dezvălui finalul acestei serii incredibile. Din ceea ce am reuşit să citim, sfîrşitul cărţii este apoteotic.
ÃŽn faÅ£a castelului Hogwarts se poartă bătălia decisivă între Devoratorii MorÅ£ii ÅŸi forÅ£ele binelui, coalizate în jurul lui Harry Potter. Acesta reuÅŸeÅŸte să îl învingă cu propriile arme pe Voldemort, căruia îi distrusese în prealabil horcruxurile. Harry ajunge să îl confrunte pe Voldemort ÅŸi datorită sacrificiului lui Plesneală, care se dovedeÅŸte a fi extrem de curajos ÅŸi de “pozitiv”, explicaÅ£ia fiind aceea că fusese îndrăgostit încă din copilărie de colega sa de ÅŸcoală, Lilly Potter, mama lui Harry. ÃŽn luptă mai pier de asemenea ÅŸi Tonks ÅŸi Lupin, dar ÅŸi alÅ£i prieteni dragi ÅŸi membri ai Ordinului Phoenix.
Epilogul ne prezintă două cupluri: Harry-Ginny şi Ron-Hermione care îşi duc copiii pe peronul de unde pleacă trenul către Hogwarts, acolo unde Neville Poponeaţă a ajuns profesor de Herbologie.