Evenimente

Moasa independenta trebuie sa-si scrie singura istoria in Romania

Cu ocazia Zilei Internationale a Moasei sarbatorita anual pe 5 mai, Asociatia pentru NaStere Naturala Si Alaptare Si compania Houston NPA organizeaza simpozionul national MoaSa independenta veriga lipsa. Evenimentul se va desfasura in Aula Academiei Europene HIV/SIDA Si de Boli Infectioase din cadrul Institutui Prof. Dr. Matei BalS din Bucuresti, in data de 5 mai, intre orele 10.00 Si 18.00.

Inca de la inceputul istoriei omenirii, femeile au ajutat alte femei in tranzitia catre perioada maternitatii. In tarile occidentale unde nasterea este parte integranta a vietii de familie, moasele sunt furnizori primari de servici de sanatate. Tarile cu ratele cele mai mari ale asistentei la nastere acordate de moase si cele care pun pret pe pregatirea teoretica si practica, educatia si imputernicirea femeii care da nastere atat din punct de vedere fizic cat si emotional, sunt si tarile care au cele mai bune rezultate inregistrate la nastere pentru mame si copii.
Moasele moderne sunt profesionisti care acorda asistenta medicala holistica, atat pentru femeile insarcinate, cat si pentru nou nascuti. Moasa respecta si intelege nevoile personale ale mamei si se concentreaza pe procesul natural al sarcinii, travaliului si nasterii.

Ziua Internationala a Moasei sarbatorita in Romania 5 mai
Cu ocazia Zilei Internationale a Moasei sarbatorita anual pe 5 mai, Asociatia pentru NaStere Naturala Si Alaptare Si compania Houston NPA organizeaza simpozionul national MoaSa independenta veriga lipsa. Evenimentul se va desfasura in Aula Academiei Europene HIV/SIDA Si de Boli Infectioase din cadrul Institutui Prof. Dr. Matei BalS din Bucuresti, in data de 5 mai, intre orele 10.00 Si 18.00.
Sa fii alaturi de o femeie in momentul cel mai puternic si mai intens din viata ei este un privilegiu. Sa intampini o noua viata cu caldura si respect este un miracol. Pe 5 mai sarbatorim Ziua Internationala a Moasei. Aducem impreuna moase, medici, gravide, psihologi si pe toti cei dornici sa afle ce inseamna cu adevarat Moasa Independenta a declarat Irina Popescu, Asociatia pentru NaStere Naturala Si Alaptare.

Rolul moasei
Potrivit Ordonantei 144/2008 art 7, moasa urmareste o femeie gravida, asista nasterea si insoteste mama si copilul in perioada post-partum, adica primele 6 saptamani dupa nastere, in situatia in care totul decurge normal, fiziologic, adica in peste 70% cazuri. Tot moasa este abilitata sa recunoasca si sa trimita catre medic orice patologie care apare in decursul sarcinii, nasterii sau al perioadei post-partum. Ea este specialistul care educa cuplurile in timpul sarcinii in privinta nasterii, alaptarii si ingrijirii copilului (inclusiv sfaturi despre igiena si alimentatie), iar dupa nastere se ocupa de consilierea mamelor in alaptare.
In acest moment, opinia publica din Romania nu intelege ce inseamna o moasa adevarata. Cuvantul “moasa” este asociat fie cu moasa comunala, fara cunostinte in domeniu, fie cu asistenta de obstetrica din maternitati.

Moasa independenta trebuie sa-si scrie singura istoria in Romania, pentru a nu fi confundata cu ceea ce nu este. Medicul se ocupa de patologie, moasa de fiziologie. Doar ca, in ultimii zeci de ani, medicul a preluat si partea moasei, ocupandu-se el si medicalizand excesiv sarcina si nasterea. Acum este randul moaselor sa-si recastige drepturile, sa atinga un statut profesional de egalitate, de colaborare cu medicii obstetricieni-ginecologi. Mai exact, medicul se ocupa de patologie, de interventie. Cand nu este necesara nicio interventie, medicul nu are ce sa vindece, ce sa repare, iar aici intervine rolul moasei, care asteapta si nu intervine in normalitatea procesului, a explicat Irina Popescu.

Cum este privita profesia de moasa in alte tari
In tarile occidentale, moasele beneficiaza nu numai de facultati de profil, dar si de numeroase cursuri de perfectionare. Pentru ca pot asista si coodona nasterile acasa, moasele sunt obligate sa aiba contract cu un medic sau cu o unitate medicala care sa preia gravida in clipa in care apar complicatii.
Spre exemplu, Olanda se distinge de celelalte state ca fiind tara cu cele mai multe nasteri la domiciliu. Metoda, considerata in alte parti ale lumii depasita si riscanta, nu numai ca este sustinuta de sistemul de sanatate, dar este o alegere foarte obisnuita. Olanda are o cultura total diferita si un sistem care permite moaselor olandeze sa lucreze independent si asta nu pentru ca moasele sau obstetricienii de acolo sunt diferiti de cei din alte tari, ci metoda olandezilor este concentrata pe acordarea de servicii in favoarea pacientei gravide, luand ce e mai bun din ambele metode (nasterea acasa cu moasa si gestionarea situatiilor de urgenta in colaborare cu medicii).
In Olanda, moasele au apartinut sistemului medical inca din 1972, fiind pe aceeasi treapta cu medicii de familie, dentisti, farmacisti, obstetricieni. Trainingul academic si practic pentru moase s-a situat mereu la cel mai inalt nivel, cu criterii stricte de admitere la facultati (istoric academic, teste de personalitate si comportament). Aceste criterii au condus la formarea unui nucleu de moase foarte bine pregatite, ceea ce se reflecta si in termenul olandez de moasa, care se traduce in romana prin femeie inteleapta.

Nasterea asistata de moase trebuie sa aiba loc mai ales in spitale si in centre specializate de nasteri

Irina Popescu este de parere ca nasterea acasa nu va fi aleasa de majoritatea gravidelor din Romania. Dar in schimb, nasterea asistata de moase poate sa aiba loc in spitale, in centre speciale de nasteri, nu neaparat acasa. Implementarea sistemului de supraveghere perinatala cu moasa trebuie sa fie facuta la nivel national, atat in mediul urban precum si in cel rural, treptat. Nu este nevoie de promovarea excesiva a nasterii la domiciliu, atat timp cat femeile au dreptul sa aleaga nasterea cu moasa in spital sau in centre de nasteri (inca inexistente la noi).
Centrele de nastere din strainatate functioneaza numai cu moase pregatite si experimentate, dar in Romania, fiind la inceput conceptul, aceste centre ar trebui sa functioneze in imediata apropiere a spitalelor, iar nasterile normale si fara complicatii sa fie gestionate de moase, in colaborare cu obstetricieni, neonatologi etc.
Nu cred ca exista o reticienta a femeilor de a naste cu moasa. Cred ca femeile inca nu cunosc competentele unei moaSe. Tocmai asta reprezinta o provocare in acest moment: de a a scoate in fata acest specialist, care se ocupa de gravida, e foarte competent si ii ofera pe langa actul medical in sine si sprijin emotional, incurajare.

NaSterea naturala, pe langa avantajele fizice evidente (recuperare rapida, riscuri mult mai mici post-partum) include si un beneficiu psihologic enorm: acela de a da incredere si putere femeii care tocmai a nascut. Este o experienta transformatoare, frumoasa si plina de emotii puternice si pozitive. Totodata este si ce mai vie amintire din viata unei femei. Implicarea si participarea femeii in procesul nasterii are beneficii pe termen scurt si lung. Atunci cand experienta nasterii este traita intr-un mediu sigur, confortabil, in care mama se simte respectata, incurajata si sustinuta, nasterea naturala devine dezirabila pentru orice femeie. Tocmai asta poate aduce moasa in peisaj: umanizarea actului nasterii.

***
Sponsorii evenimentului: Bayer HealthCare, Biogenis, Organic Baby, REGINA MARIA Reteaua Privata de
Sanatate, REGINA MARIA Banca Centrala de Celule Stem, Stem SURE, Vavian Pharma, Weleda Romania.

Parteneri: Academia Europeana HIV/SIDA si de Boli Infectioase, Institutul Prof. Dr. Matei Bals Bucuresti, UNICEF, Asociatia de Educatie Prenatala din Romania, Laurence Demaire.

Front Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *