Mituri spulberate despre consumul de apa
Este suficient să bem atîta apă cît să ne potolim setea. Consumul de mai multă apă nu este benefic pentru organism, conform unui studiu publicat în revista Journal of the American Society of Nephrology.
Se remarcă o absenţă generală de dovezi cu privire la avantajele pentru organism ale consumului de apă dincolo de cantitatea necesară pentru potolirea setei, susţin autorii acestui studiu. Nici un rezultat ştiinţific nu justifică recomandarea des auzită de a se consuma cel puţin 1,5 litri de apă pe zi, susţin Dan Negoianu şi Stanley Goldfarb, de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia.
Cei doi oameni de ÅŸtiinţă au analizat mai multe studii care ajungeau la concluzia că un consum ridicat de apă îmbunătăţeÅŸte filtrarea toxinelor în organism prin rinichi. “ÃŽntrebarea care se pune este dacă un consum mai ridicat de apă ajută această funcÅ£ie a rinichilor, iar răspunsul este că nu! Mai mult decît atît, un consum ridicat de apă are efectul contrar celui scontat ÅŸi anume reduce capacitatea de filtrare a rinichilor”, a precizat Stanley Goldfarb.
Consumul de apă mai este considerat drept un element de bază în unele diete împotriva îngrăşării. Dan Negoianu şi Stanley Goldfarb au recunoscut că un consum ridicat de apă micşorează pofta de mîncare, dar adăugă faptul că nici un studiu existent nu a putut demonstra că apa în sine poate ajuta la menţinerea siluetei.
De asemenea, cîteva pahare în plus de apă nu au nici un efect în întreţinerea tenului şi nici nu opresc migrenele, nici un studiu neputînd demonstra aceste ipoteze.
Un consum crescut de apă nu se justifică decît în cazul atleÅ£ilor sau al persoanelor aflate într‑o zonă cu un climat foarte cald, unde deshidratarea organismului este rapidă. “Pentru majoritatea oamenilor însă nu este nevoie să bea apă decît atunci cînd le este sete”, a mai adăugat Stanley Goldfarb.
Sursa: www.evenimentul.ro