LifeStyle, RETETE CULINARE

Mapamond culinar – supa

Chiar inainte de utilizarea focului, omul primitiv a descoperit supa. In apa clocotita a unui izvor vulcanic, un fruct, o radacina sau o bucata de carne a capatat repede un alt gust, iar omul hirsut si averbal a inteles ca viata lui mizera poate fi mai buna. Ce a urmat este doar Istorie. Supa este o mancare pe care imi place sa o prepar. Calduroasa si reconfortanta, o lasi sa bolboroseasca indelung pe un colt al plitei. Ingredientele puse in ea incep sa cedeze din aromele lor, aerul se imbalsameaza si corpul flamand stie ca in curand lichidul acela sanatos, lejer, bogat in principii nutritive il va hrani. Daca un fel sau altul de mancare poate lipsi intr-o tara, daca o leguma ori un animal nu-l poti avea aici sau aiurea, este cert ca supa vei gasi pretutindeni. Unele dintre supe au trecut granitele si au devenit drapele nationale, ducand lumii veste despre priceperea oamenilor. Asa este ciorba noastra de potroace, italienescul minestrone, americanul clam chowder sau supa miso din Japonia. Cea mai cunoscuta supa franceza este cea de ceapa. Ca sa ajungi ca din o leguma umila sa faci o astfel de delicatesa trebuie sa pui ani de experimentare, tone de bunavointa si o rabdare fara margini. Multe restaurante o pun pe meniu, dar foarte putine stiu sa o faca. Reteta pe care v-o impartasesc aici vine de la Pied de Cochon, o braserie celebra din Paris, o institutie a gastronomiei franceze. Din toate retetele de „soupe a l’oignon“ pe care le-am incercat, aceasta este, dupa parerea mea, cea mai digesta.

Soupe a l’oignon
Pentru 6 persoane: 500 g de ceapa taiata solzisori mici (de preferat ceapa alba), 50 cl vin alb demisec (tip Sauvignon Blanc), 1,5 l de consommé de pasare fara sare, preparat in casa, 6 felii de paine alba prajita, 250 g de branza (tip Gruyere sau cascaval) rasa, 50 g de unt.
Mod de preparare:
1) Se incalzeste cuptorul la 220°C; 2) Se amesteca intr-o cratita ceapa, vinul si untul. Se brezeaza cam vreo 45 de minute, pana cand ceapa este moale si a absorbit aproape tot lichidul. Se mareste focul si se aduce la fierbere. 3) In acest timp se incalzeste consommé-ul de pasare. 4) Se repartizeaza ceapa in sase boluri de faianta rezistenta la foc. Se varsa deasupra consommé-ul. Se pune cate o felie de paine la suprafata lichidului si se presara peste ea branza rasa. Se pun bolurile pe grila cuptorului si sa lasa sa se gratineze cateva minute, pana ce branza s-a topit. Se serveste imediat. Si nu uitati vorbele marelui gastronom Courtine: „Ceapa este trufa saracului“.

Autor: Matei Perahim
Saptamana Financiara