Majoritatea femeilor se plang, odata cu inaintarea in varsta sau din diverse cauze de natura genetica, de pierderea fermitatii si „caderea” sanilor. Aceste transformari pot fi mostenite, pot aparea dupa sarcina, pierderi in greutate sau in urma imbatranirii. Atunci poate interveni mamoplastia.
Modificarile sunt progresive si apar de obicei intre 20 si 40 de ani. Si, chiar daca volumul glandei mamare ramane normal, se pierde fermitatea si pozitia lui.
Ce este mamoplastia?
Potrivit specialistului in chirurgie plastica, Silvia Stanculescu, mamoplastia poate restabili fermitatea sanilor si poate corecta pozitia lor fara a mari sau reduce dimensiunile, in functie de necesitate sau de problema existenta. Daca sanii au pierdut din volum si pacienta ii doreste mai mari, se pot introduce implanturi mamare. Insa, daca acestia sunt foarte mari se va scoate o cantitate din tesutul adipos de la nivelul sanului, in functie de proportionalitatea corporala.”
Dincolo de toate acestea, ei aduc o serie de neplaceri care nu sunt luate in considerare de majoritatea doamnelor. Doctorita Silvia Stanculescu precizeaza ca „acest lucru se intampla de obicei in cazul persoanelor cu sanii mari carora le dau dureri de gat, umeri si spate ce se pot agrava in timp. Unele femei nu considera reductia mamara ca fiind ceva care sa le avantajeze, dar pentru multe altele, operatia le ofera satisfactii personale, atat din punct de vedere medical, cat si estetic.
Reductia mamara se practica de regula la femeile cu o hiperdezvoltare a sanilor care produce lasarea si deformarea acestora si, implicit probleme medicale. Scopul acestei operatii este de a reduce, ridica si contura sanii. Insa mamoplastia se poate utilizata si pentru conturarea si aducerea in pozitie ferma a sanilor cazuti, care nu sunt neaparat mari.”
„Mamoplastia este o operatie estetica prin care se ridica, micsoreaza si contureaza sanii mari si lasati, iar femeile care apeleaza la o astfel de interventie sunt cele care prezinta o supradezvoltare a zonei mamare, anomalie care duce la pierdereaa elasticitatii pielii si la lasarea sanilor. Insa, in general, se adreseaza atat femeilor cu sanii “lasati”, care au sentimente de jena si nemultumire cu actiune negativa asupra psihicului, dar si femeilor care din cauza alaptarii si-au pierdut elasticitatea si fermitatea pielii, sanii nefiind neaparat mari.
Nici un exercitiu fizic si nici un tratament medical nu poate rezolva ptoza mamara. Insa cele mai bune rezultate se intalnesc la femei cu sani mici si cazuti. Bineinteles ca se pot ridica sani indiferent de marimea lor, dar sanii foarte grei pot „cadea” din nou in timp (nici o operatie nu poate inlatura efectul gravitatiei)”, dupa cum spune doctorita Silvia Stanculescu.
Ce presupune operatia?
Inainte de toate este necesara efectuarea unei mamografii sau a unei ecografii care sa permita vizualizarea tesutului glandular si adoptarea unei terapii adecvate. La consultatia initiala, este importanta discutia cu pacientele despre asteptarile personale, deoarece viziunile in ceea ce priveste marimea, forma sanilor si aspectul cicatricilor diferita.
In urma acestor discutii, pacientele trebuie sa fie sigure ca inteleg ce cicatrici vor rezulta. Este recomandat ca in perioada in care se recurge la mamoplastie, starea de sanatate generala sa fie una buna. Interventia consta in efectuarea unei incizii prin care va fi inlaturat surplusul de tesut glandular. Aureola mamara este repozitionata, iar sanii vor fi ridicati. Iar in cazul sanilor care sunt doar lasati va fi indepartat surplusul de piele si, dupa caz, se va face si implant cu silicon.
Incizia va fi plasata intr-o zona mai putin sensibila a sanului, fiind folosita anestezia generala. In urma operatiei, cicatricile rezultate in primul caz sunt mai mari decat la un implant mamar.
Ce presupune recuperarea?
Recuperarea totala, indiferent de efortul fizic depus, poate dura pana la trei luni. Munca de birou, cea care nu presupune o activitate fizica solicitanta, poate fi reluata in maximum o saptamana. Cu toate acestea, medicul va fi cel care va stabili perioada de recuperare, analizand intregul context medical. Pacienta va purta un bandaj elastic peste pansament.
In primele zile, sanii vor fi edematiati si durerosi. Este obligatoriu purtarea unui sutien chirurgical timp de 2-3 luni. Pot aparea modificari ale sensibilitatii areolei si mamelonului, care de regula dispar in primele 6 saptamani.
Indicatii si contraindicatii:
Inainte de operatie, trebuie efectuata o mamografie sau ecografie mamara. Este interzisa administrarea anumitor medicamente inainte de operatie, de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale. Trebuie anuntat chirurgul si medicul anestezist daca exista probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente. Se evita expunerea in exces la soare inainte de operatie iar dupa, timp de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Nu trebuie urmate diete stricte inainte de operatie, deoarece pot intarzia vindecarea si, cel mai important, daca apar alte boli sau infectii de orice fel, operatia trebuie amanata.
Sursa www.stilfeminin.ro