LifeStyle

Legenda Martisorului

Conform unei legende populare, in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel. Ea a hotarat sa-l ajute si a inceput a da la o parte zapada si a rupe ramurile spinoase. Iarna, vazand aceasta, s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa distruga floarea.
Martisor traditional Ghiocelul a inghetat imediat. Primavara a acoperit apoi ghiocelul cu mainile ei, dar s-a ranit la un deget din cauza maracinilor. Din deget s-a prelins o picatura de sange fierbinte care, cazand peste floare, a facut-o sa reanvie. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba.
O alta legenda povesteste cum Soarele a coborat pe pamant in chip de fata preafrumoasa. Dar un zmeu a furat-o si a inchis-o in palatul lui. Atunci pasarile au incetat sa cante, copiii au uitat de joaca si veselie, si lumea intreaga a cazut in mahnire. Vazand ce se intampla fara Soare, un tanar curajos a pornit spre palatul zmeului sa elibereze preafrumoasa fata. A cautat palatul un an incheiat, iar cand l-a gasit, a chemat zmeul la lupta dreapta. Dupa o lupta crancena, tanarul a invins creatura si a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat inapoi pe cer si a reinceput sa lumineze intregul pamant. S-a inceput primavara, oamenii au reinceput sa zambeasca, sa se veseleasca, dar tanarul luptator zacea in palatul zmeului dupa luptele grele pe care le avuse. Sangele sau cald s-a scurs pe zapada, pana cand l-a lasat pe tanar fara suflare. In locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei — vestitori ai primaverii. Se zice ca de atunci lumea cinsteste memoria tanarului curajos legand cu o ata doua flori: una alba, alta rosie. Culoarea rosie simbolizeaza dragostea catre frumos si aminteste de curajul tanarului, iar cea alba este a ghiocelului, prima floare a primaverii.

Sursa: Wikipedia

Cumpara un cadou pentru ea!

9 Comments

  1. Pentru cei mici,dar si pentru cei mari legendele ne apropie de natura explicand fenomene complexe.Prin intermediul zmeilor,si al altor personaje fantastice, legendele accesibilizeaza continuturile stiintifice,facandu-le mai usor de inteles si de invatat.
    Interesante cele doua variante!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *