Un nou studiu INTUITEXT, divizia de software educational a grupului Softwin, cu tema ”Noua generatie de elevi de la clasele a V-a si a IX-a” a evidentiat faptul ca profesorii romani considera ca elevii intrati in acest an in clasele a V-a si a IX-a sunt mai putin preocupati de scoala si mai putin pregatiti decat cei din generatia anterioara. Studiul a fost realizat in octombrie pe www.didactic.ro, site-ul cadrelor didactice din Romania. Din cei 2391 de profesori care au raspuns la sondaj, 90% considera ca elevii care au intrat la gimnaziu si liceu in 2007 au un interes mai scazut fata de scoala decat predecesorii lor, educatia nefiind o prioritate pentru ei. Circa 80% dintre profesori cred ca elevii din clasa a V-a si a IX-a sunt si mai putin pregatiti fata de cei din generatia anterioara.
Studiile conform carora noile generatii de tineri dovedesc o intuitie si o capacitate mentala din ce in ce mai dezvoltate sunt confirmate si de profesorii participanti la sondajul INTUITEXT. Astfel, peste 60% dintre acestia considera ca, desi generatia noua de elevi este mai putin preocupata de scoala, ei sunt mai isteti si mai capabili sa stabileasca legaturi intre informatiile primite.
Potrivit studiului INTUITEXT, cei mai multi dintre profesori (28%) considera ca interesul scazut al elevilor fata de scoala este cauzat de influenta societatii si de mijloacele de comunicare in masa la care elevii sunt expusi. O alta cauza este nesupravegherea copiilor si neimplicarea familiei in educatia copiilor (26%), urmata de structura materiei scolare (25%) si de lipsa motivatiei (21%).
Printre solutiile propuse de profesori pentru a creste interesul elevilor fata de scoala se regasesc mijloacele de invatare moderne, 24% dintre profesori considerand ca lectiile pe calculator sunt o modalitate de invatare mult mai eficienta pentru noile generatii de elevi. Pentru 30% dintre profesori, perspectiva unui viitor pentru elevi reprezinta o solutie pentru cresterea interesului fata de scoala, iar pentru unul din 5 profesori, solutia ar fi colaborarea dintre familie si cadrele didactice. Circa 27% considera revizuirea programei scolare ca o metoda de crestere a interesului elevilor pentru scoala.
”Profesorii considera ca elevii ar fi mult mai atrasi de materiile scolare, daca acestea ar fi predate cu ajutorul lectiilor interactive. In plus, studiile noastre au dovedit ca elevii care suplinesc invatarea clasica cu cea interactiva, cu ajutorul calculatorului, obtin performante scolare mai mari cu pana la 2 puncte de notare” a declarat Mariuca Talpes, directorul INTUITEXT.
INTUITEXT, divizia de software educational a Softwin isi propune sa ofere elevilor solutii interactive de invatare prin care sa isi poata folosi inteligenta si imaginatia in acumularea de cunostinte. Promovand invatarea interactiva, lectiile INTUITEXT sunt realizate in conformitate cu programa scolara, dar adaptate la exigentele noilor generatii de elevi. INTUITEXT a castigat in 2007 cu produsul ”Geometrie: intre joc si nota 10”, premiul mondial in eLearning la World Summit Award.