ABMEE, impreuna cu Primaria Municipiului Brasov, au organizat cea de-a doua editie a Zilelor Municipale ale Energiei Inteligente. Evenimentul s-a desfasurat in perioada 4-9 noiembrie, in cadrul proiectului european MODEL, si a contorizat 3 actiuni realizate in premiera in municipiul Brasov.
Prima actiune, realizata in premiera pentru municipiul Brasov, a fost un spectacol cu marionete, Sa salvam energia!, destinata prescolarilor, produs in colaborare cu Teatrul de Papusi Arlechino.
La sceneta au fost prezenti aproximativ 150 de copii, majoritatea fiind micutii din grupele mari si pregatitoare de la gradinita HEIDI, insotiti de parinti si educatoare.
Sceneta a fost interpretata de doi actori ai Teatrului Arlechino, alaturi de marionetele ENER si GIA.
Reprezentatia le-a captat atentia micilor spectatori prin mesaje legate de economisirea energiei si protejarea mediului, incercand introducerea inca de la o varsta frageda a conceptului de eco-cetatean. Personajele scenetei le-au explicat micutilor cum trebuie sa se comporte responsabil, demonstrandu-le prin masuri simple pe care le pot adopta, cum pot contribui la salvarea energiei, a resurselor naturale, a mediului inconjurator.
Spectacolul interactiv s-a incheiat cu un film de animatie realizat de divizia Sustainable Energy for Europe, a Comisiei Europene.
La finalul reprezentatiei cei mici au primit cadouri chiar de la Primarul Municipiului Brasov, dl.George SCRIPCARU.
Cea de-a doua actiune in premiera a fost marcata de KRON FILM FEST, primul Festival de Filme ECO din Brasov.
Pe parcursul a doua zile, Amfiteatrul CP 3 al Universitatii Transilvania a gazduit proiectiile celor mai reprezentative pelicule ale momentului, legate de efectele schimbarilor climatice si a incalzirii globale. KRON FILM FEST si-a delectat, sau mai degraba responsabilizat cei aproximativ 600 de spectatori cu un repertoriu format din An Inconvenient Truth (regizat de: Davis Guggenheim, cu Al Gore), The 11th Hour (regizat de: Nadia Conners si Leila Conners Petersen, cu: Leonardo DiCaprio), Home (regizat de: Yann Arthus-Bertrand, produs de: Luc Besson, cu: Glenn Close) si The Age of Stupid (regizat de: Franny Armstrong, cu: Pete Postlethwaite).
Publicul a fost format de elevi ai liceelor si colegiilor nationale brasovene, studenti, dar si cetateni interesati de tematica ECO.
Organizatorii au pregatit si un sondaj de opinie, respondentii fiind constituiti din participantii la proiectiile KRON FILM FEST. Formularele au fost completate de respondenti avand varste cuprinse intre 10 si 67 de ani. Sondajul a relevat faptul ca respondentii isi doresc ca Festivalul de Film sa fie continuat si anul viitor, fiind o actiune de impact. De asemenea, acestia au mentionat ca doresc impartirea KRON FILM FEST pe sectiuni, care sa prezinte nu doar documentare, ci si scurtmetraje, animatie si spoturi publicitare ECO.
Respondentii au fost intrebati si cat cred ca masoara amprenta lor de carbon, in tone de CO2 / an, insa majoritatea au raspuns ca nu stiu si ca vor incerca sa o masoare de acum inainte, pentru a fi constienti de efectele actiunilor lor.
Cea de-a treia premiera este reprezentata de proiectia speciala organizata in ultima zi a evenimentului, 09.11.2009, in Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Brasov, la care au fost invitati angajatii Primariei si ai serviciilor publice din subordinea Consiliului Local. Astfel, organizatorii au reusit sa transmita mesajele evenimentului Zilele Municipale ale Energiei Inteligente si reprezentantilor municipalitatii.
Evenimentul a fost considerat un succes, avand o participare peste asteptari si o acoperire mediatica fara precedent, astfel incat, ABMEE si Primaria Municipiului Brasov iau in considerare organizarea unei noi editii a KRON FILM FEST, de o mai mare amploare.
* * *
Despre ABMEE. Asociatia Agentia pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov (ABMEE) este o organizatie neguvernamentala, non-profit, infiintata ca urmare a preocuparii municipalitatii Brasov pentru eficienta energetica si protectia mediului, cu aliniere la cerintele politicilor europene in domeniu. ABMEE a fost infiintata in anul 2003 prin programul SAVE II al Comisiei Europene.
Domenii principale de activitate:
Gestionarea de proiecte cu finantare europeana (programul Energie Inteligenta Europa, Phare);
Certificarea energetica a cladirilor;
Audituri energetice;
Bilant electroenergetic si termoenergetic;
Studii diverse (studii de fezabilitate, studii de oportunitate etc.)
Organizare de seminarii si conferinte;
Sustinere de sesiuni de instruire pe diferite topici;
Campanii de informare.
Obiective. ABMEE este un organism calificat de identificare si evaluare a problemelor locale de energie si de mediu. Principalele obiective sunt legate de conceptul de dezvoltare durabila:
Promovarea eficientei energetice (RUE) si a utilizarii surselor alternative de energie (RES).
Implementare de proiecte in domeniul eficientei energetice.
Informare, sesiuni de instruire, diseminare si campanii de constientizare in domeniul RUE si RES.
http://www.abmee.ro