Kinodiseea este primul festival internaţional de film dedicat copiilor, organizat în România. Prima ediţie a acestui eveniment cinematografic se va desfăşura în perioada 22- 27 septembrie la Muzeul Ţăranului Român şi la cinema Gloria din Bucureşti, astfel capitala alăturându-se marilor metropole ale lumii (New York, Chicago, Londra etc.) care găzduiesc festivaluri similare. Festivalul işi propune să revitalizeze filmul autohton pentru copii şi să ofere o experienţă cinematografică alternativă la producţiile hollywoodiene de serie. Kinodiseea va avea invitaţi regizori, actori, personalităti ai cinematografiei din străinătate, printre care şi Petr Koliha, directorul unuia dintre cele mai vechi şi mai prestigioase festivaluri de film pentru copii desfăşurat la Zlin, Cehia.
ÃŽn competiÅ£ia festivalului vor fi 10 lungmetraje ce vor rula în premieră naÅ£ională; Dragon Hunters (Franta), Mia et le Migou (FranÅ£a), Who is afraid of the wolf? (Cehia), “In the attic” (Cehia), Mommo (Turcia), Ponyo ( Japonia), Winky’s Horse ( Olanda), Where is Winky’s Horse? (Olanda), Please vote for me! (China), The Paper Prince (Serbia) iar înafara compeÅ£iei vor fi două filme: The Fall ÅŸi Khamsa. Toate aceste filme au fost selecÅ£ionate sau premiate la importante festivaluri internaÅ£ionale. Kinodiseea se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 12 ani ÅŸi are ca scop crearea unei niÅŸe ÅŸi deschiderea de noi căi pentru alte genuri de manifestări culturale pentru copii.
Daniel Mitulescu, Director Kinodiseea: â€Kinodiseea este un altfel de festival, unul cu ÅŸi pentru copii. Ne dorim sa creăm un eveniment anual unde copiii pot descoperi ce se petrece în spatele camerei. Kinodiseea le oferă ocazia să cunoască realizatori, actori, cineaÅŸti din toata lumea ÅŸi filme care să le trezească curiozitatea pentru alte culturi. Prin acest festival vrem să oferim generaÅ£iei tinere filme cu care ar intra mai greu în contact. Copiii iÅŸi afirmă preferinÅ£ele de la vârstă fragedă ÅŸi de aceea dorim să-i familiarizăm cu obiceiul de a merge la cinema ÅŸi de a le educa din timp gustul pentru filmele de calitate.â€
Pe parcursul celor 5 zile ale festivalului Kinodiseea se vor desfăşura o serie de ale evenimente. Vor avea loc ateliere interactive de regie, actorie şi efecte speciale pentru copii, susţinute de către tineri cineaşti, printre care si actriţa Maria Dinulescu, cu experienţă atât in domeniu, cât şi în lucrul cu copiii. Pe lângă proiecţiile filmelor, copiii se vor bucura de o serie de concerte, de mini petreceri, un bal mascat, întâlniri cu actorii din filmele prezentate în festival şi multe alte surprize. De asemenea festivalul va avea rezervat o zi specială dedicată în întregime filmului românesc unde vor fi prezentate producţii româneşti clasice pentru copii.
Festivalul este organizat de Metropolis Film şi Asociaţia Culturală SCRIPT.
Metropolis Film
Metropolis Film ÅŸi-a început activitatea cu distribuÅ£ia filmului “Cum mi-am petrecut sfârÅŸitul lumii”, selectat la Cannes în 2006. A continuat cu distribuÅ£ia unor filme realizate de case de producÅ£ie independente. Metropolis Film este ÅŸi producător de spoturi publicitare. S-a încercat pe acest plan o redefinire a ideii de publicitate, punându-se accentul pe ideea ÅŸi realizarea unei imagini artistice, clare si realiste. Compania colaborează cu regizori precum Cătălin Mitulescu (Palme d’Or 2004 pentru “Trafic”) sau Bogdan Mustaţă (Ursul de Aur 2008 pentru “O Zi Bună de Plajă”).ÃŽn 2007 Metropolis Film a realizat ÅŸi a promovat o serie de concerte de muzică cu totul aparte, primul dintre ele, prezentarea pe scena românească a lui Alexander Bălănescu, urmat apoi de concertul Taraf de Haidouks.
Asociaţia Culturala SCRIPT
Asociaţia culturală SCRIPT a fost înfiinţată în 2009 cu scopul de a promova şi a susţine activităţile culturale, în special producţia cinematografică şi distribuţia de film, prin sprijinirea şi implicarea cât mai multor artişti, atât în ţară cât şi în străinătate.