Telenovela Iubire si onoare
Intriga principală a telenovelei “Iubire şi onoare”, care va fi difuzată din toamnă pe postul Acasă, se construieşte în jurul crimei de onoare, un act pe care-l săvârşeşte familia atunci când o femeie încalcă sau se presupune că încalcă legile islamice, informează televiziunea, scrie Mediafax. Potrivit postului Acasă, crima de onoare apare pentru a nu fi afectată “onoarea familiei”, iar femeia care încalcă sau se presupune că încalcă legile islamice este pedepsită prin desfigurare, viol sau este omorâtă de familia ei. Ideea proiectului “Iubire şi onoare” s-a născut în decembrie 2009, în momentul în care producătorul general Ruxandra Ion a citit un articol despre crima de onoare în ziarul The Sunday Telegraph.
Crima de onoare
“Crima de onoare este un concept cu care multe societăţi europene sunt familiarizate. Suedia este pe locul 2 în lume în tristul clasament realizat de Amnesty International. Crima de onoare este un fapt terifiant, rămăşiţă a societăţii medievale, care se petrece acum în multe ţări din lume. În medie, 5.000 de femei sunt ucise în fiecare an, de părinţi, fraţi şi rude apropiate. Imaginaţi-vă câte femei ar mai trăi dacă ar fi omorâte pentru că au făcut sex înainte de căsătorie, pentru că şi-au înşelat soţul, pentru că au ieşit pe stradă neînsoţite de un bărbat, pentru că s-au lăsat consultate de un medic(bărbat), pentru că s-au uitat la un film care conţine o secvenţă de dragoste/sex etc. Noi nu judecăm, arătăm cât putem mai bine prin ce poate trece o româncă în acea parte a lumii. Din informaţiile pe care le avem de la comunitatea arabă din România, dar şi din ampla documentare pe care am făcut-o, crima de onoare este un act bazat pe o interpretare eronată a Coranului”, spune Ruxandra Ion.
La rândul său, Maia Morgenstern mărturiseşte: “Proiectul în care joc este important. Această încercare de transfer, de comunicare între civilizaţia europeană şi orientală fără a pune semnul «egal», fără a încerca să favorizăm o civilizaţie sau alta, fără a da verdict, această încercare reciprocă de acceptare sau nu, de compatibiliate sau de respingere, iată obiectul, tema proiectului nostru de televizune”.
Costel Constantin, actorul care îl interpretează pe Hussein bin Nasser el Jisr, conducătorul emiratului Beled el Nur din telenovela “Iubire şi onoare”, spune: “Crima de onoare este un obicei străvechi din lumea arabă, din nefericire este un gest violent şi absolut, prin care familia trebuie să-şi omoare fata care a fost necredincioasă. Musulmanii au obiceiuri interesante, dar şi lucruri mai ciudate pe care noi nu le înţelegem, dar noi, ca oameni civilizaţi, trebuie să înţelegem felul de a fi al fiecărei culturi. Lucrurile acestea le veţi vedea urmărind povestea telenovelei «Iubire şi onoare», care e ca un drum cu cotloane, întortocheri, dar acesta e şi farmecul ei”.
În ceea ce priveşte crima de onoare, Mădălina Drăghici, protagonista telenovelei “Iubire şi onoare”, spune: “Ştiam ce presupune, dar am considerat-o mereu o legendă sau cel puţin ceva ce nu se mai practică demult. Am fost surprinsă şi îngrozită să aflu câte femei mor anual din această cauză. Această realitate este expusă obiectiv în telenovela «Iubire şi onoare», iar faptul că este un lucru dur şi de neconceput nu face din noi nişte judecători sau nişte oameni care vrem să schimbăm lumea, ci doar s-o expunem aşa cum este”.
Pentru Radu Vâlcan, interpretul şeicului Amir bin Hussein el Jisr, “crima de onoare e ca orice crimă, nu contează că e de onoare sau de altă natură, tot crimă este”. “Însă nu toate familiile recurg la acest gest, doar cele foarte tradiţionaliste şi pentru care onoarea e foarte importantă. Femeile care greşesc şi care ar aduce prejudicii numelui familiei respective sunt omorâte pe diverse căi. Lumea trebuie să înţeleagă că noi nu judecăm şi nu criticăm tradiţiile lumii musulmane, doar redăm o realitate care există”, spune protagonistul noii producţii de la postul Acasă, Radu Vâlcan.
Frumoasa Nicoleta Luciu, actriţa care va juca rolul Sorayei, o femeie de origine arabă, mărturiseşte că a fost îngrozită de amănuntele pe care le-a aflat referitoare la crima de onoare: “Nu sunt eu în măsură să judec o astfel de practică, dar nu cred că e normală. Să ucizi în acest fel oameni mi se pare extrem de crud. Alţii fură sau ucid şi primesc ani de închisoare, nu sunt ucişi. În plus, femeile ar trebui tratate doar cu dragoste, bunătate şi înţelegere pentru că, la urma urmei, sunt cele care dau viaţă. M-a îngrozit tot ce am aflat în urma documentării pentru rol despre crima de onoare”.
Miercuri, de la ora 22.30, la “Poveştiri de noapte”, telespectatorii postului Acasă vor intra în culisele filmărilor de la “Iubire şi onoare”, care au avut loc în perioada 1 – 17 mai în Bodrum (Turcia), şi vor afla direct de la actori amănunte şocante despre crima de onoare, o practică des întâlnită în lumea musulmană.
One Comment