Cât timp este recomandat să le permitem copiilor să folosească telefonul sau tableta? Cum ne putem asigura că aceștia accesează doar conținut adecvat vârstei lor? Iată câteva dintre grijile pe care le au părinții în momentul în care copiii încep să aibă acces la aceste dispozitive. Pentru a satisface atât dorința de cunoaștere a copiilor, cât și nevoia părinților de a le oferi celor mici conținut adecvat vârstei lor, utilizatorii Samsung Galaxy S5 au la dispoziție funcția Kids Mode, o platformă interactivă și educativă dezvoltată special pentru copii.
Practic, funcția Kids Mode, dezvoltată pentru dispozitivele Galaxy S5 și Galaxy Tab S, le permite copiilor să învețe și să se distreze cu diferite aplicații, adecvate vârstei lor.
Pentru a veni în ajutorul părinților, Irina Petrea le oferă cele mai importante 5 recomandări pe care aceștia trebuie să le urmeze pentru a integra tehnologia în viața copiilor într-un mod educativ:
1. Să introducă telefonul, tableta, computerul în viața copilului numai după vârsta de 3 ani – pentru că sub această vârstă, copilul are nevoie să învețe din contactul direct cu oamenii din jurul lui și chiar dacă îl pasionează aceste dispozitive și învață repede cum să le manevreze, nu înseamnă că este și pregătit pentru această interacțiune.
2. Să acorde copilului acces la telefon, tabletă, computer în funcție de vârsta acestuia – pentru copiii preșcolari (de peste 3 ani) se recomandă maxim o oră pe zi (în sesiuni de maxim jumătate de oră).
3. Să încurajeze numai folosirea aplicațiilor și jocurilor educative care contribuie la dezvoltarea copiilor – copilul beneficiază cu mult mai mult de pe urma aplicațiilor și jocurilor educative, decât folosind aplicații destinate adulților.
4. Să își supravegheze copiii atunci când se joacă pe smartphone, tabletă sau computer – cu cât sunt mai mici (și, în general, peste 3 ani), copiii au mai multă nevoie de supraveghere din partea părinților atunci când utilizează tableta, telefonul, computerul sau când petrec timp urmărind programele tv. Părinții au nevoie să instaleze programe de control parental pe toate mediile electronice la care are acces copilul lor, așa cum le oferă Kids Mode utilizatorilor de Samsung Galaxy S5 și Galaxy Tab S.
5. Să aibă reguli clare atunci când negociază folosirea dispozitivelor – în cazul în care copilul insistă să primească telefonul o perioadă de timp mai lungă decât a decis părintele sau să aibă acces și la alte aplicații în afară de Kids Mode, părintele trebuie să-i amintească copilului regula și, dacă acesta insistă în continuare, să îi reducă timpul cu exact același timp ca cel în care copilul își manifestă insistența.
Creată special pentru copii, funcția Kids Mode le permite părinților să controleze și să limiteze accesul copiilor la conținutul de pe smartphone. În interfața Control Parental, disponibilă în funcția Kids Mode, fiecare părinte poate face o selecție a conținutului pe care vrea să îl pună la dispoziția copilului.
Kids Mode le oferă copiilor o interfață prietenoasă și 5 aplicații preinstalate – camera foto, galerie de fotografii, aplicație pentru desenat, karaoke, aplicație pentru redarea conținutului video. În plus față de cele cinci aplicații pre-instalate, părinții pot instala și altele, în funcție de preferințele lor și ale copiilor.
Referitor la impactul tehnologiei în viața copiilor, Irina Petrea, unul dintre cei mai cunoscuți psihologi și psihoterapeuți din România, a declarat: „Lumea în care trăiesc copiii noștri se schimbă din ce în ce mai repede, iar noile tehnologii și mijloace de informare și comunicare se dezvoltă într-un ritm care nu încetează să ne surprindă. Odată cu dezvoltarea acestora, apar noi oportunități de învățare, cunoaștere și dezvoltare pentru copiii noștri. Însă, odată cu toate aceste beneficii apar noi provocări și riscuri pentru care nu am fost pregătiți și cărora cu toții suntem chemați să le facem față cu responsabilitate.”
Pentru că Samsung Galaxy S5 a fost dezvoltat și cu gândul la copii, pe lângă funcția Kids Mode concepută special pentru cei mici, noul smartphone aduce și aplicația locală educațională Moko și prietenii.
„Jocurile și aplicațiile pot contribui atât la dezvoltarea copiilor, dar și la combaterea temerilor pe care aceștia le au. Aproape 78% dintre copii se tem de întuneric, de singurătate, sau de monștri. În aplicația Moko și prietenii, am creat povești speciale care pot rezolva aceste temeri. În mod similar, Moko și prietenii le aduce povești care să îi ajute să înțeleagă și să se raporteze la diferite tipuri de sentimente umane”, spune Mira Niculescu, autoarea aplicației Moko și prietenii.
Creată special pentru preșcolari, aplicația „Moko și prietenii” conține jocuri educaționale și povești interactive pentru a-i ajuta pe copii să depășească temerile copilăriei, precum singurătatea, întunericul sau frica de monștrii. De asemenea, jocurile cu numere, jocurile de memorie, jocurile cu siluete și puzzle-urile contribuie la dezvoltarea abilităților copiilor și îi ajută să învețe lucruri noi.