Hepatita cronica B, problemele ei specifice in Romania si ghidurile recente de tratament care ofera bolnavilor accesul la terapii eficiente de ultima ora au fost teme dezbatute cu prioritate la al 18-lea Congres National de Hepatologie al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (ARSF).
La conferinta de presa organizata de compania Bristol-Myers Squibb Romania in cadrul congresului, profesorul Mihai Voiculescu – presedintele ARSF – alaturi de profesorul Alfredo Alberti din Italia, profesorul Cihan Yurdaydin din Turcia si profesorul Harry Janssen din Olanda au vorbit despre prevalenta hepatitei B in Europa si in Romania, despre rezistenta virusului la tratamentele clasice, despre importanta diagnosticarii bolii si alegerii celor mai eficiente tratamente pentru ca infectia cronica sa nu evolueze catre stadiile avansate ale bolii sau complicatii – in principal ciroza sau cancer hepatic.
Unul dintre tipurile de hepatita cronica potential severe si agresive este cel determinat de virusul hepatitei B, considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun.
Hepatita cronica B ridica probleme de sanatate publica in intreaga lume, dar in special in Europa si Orientul Mijlociu, unde se estimeaza ca in viitorul apropiat numarul celor infectati sa creasca tot mai mult. Din nefericire, majoritatea pacientilor raman nediagnosticati si netratati, situatie ce duce la majorarea costurilor legate de tratamentul complicatiilor si la inmultirea deceselor prin cancer hepatic si ciroza. Statisticile arata ca in Europa si Orientul Mijlociu, 10 millioane de oameni traiesc cu hepatita cronica B. Dintre acestia – doar 10 la suta au fost diagnosticati, iar dintre cei diagnosticati, doar 10% primesc un tratament. In Romania, aproape 1 milion de romani (intre 2% si 7% din populatie – conform estimarilor OMS) sunt infectati cu virusul hepatitei cronice B si ca urmare sunt supusi riscului potential de progresie a bolii.
“In lume, aproximativ 1 milion de oameni mor anual din cauza complicatiilor hepatitei B. Carcinomul hepatocelular este cea mai frecventa forma de cancer, iar virusul hepatitei B este responsabil pentru 75% din aceste cazuri de cancer. Probabil cea mai intalnita cale de transmitere a virusului hepatitei B in Europa de Est este calea orizontala sau intrafamiliala care se produce in majoritatea cazurilor in copilarie. La varsta adulta, predomina transmiterea pe cale sexuala sau prin folosirea in comun a acelor pentru administrarea drogurilor intravenoase”, a subliniat prof. Cihan Yurdaydin, directorul Institutului de Hepatologie din cadrul Universitatii din Ankara, la conferinta de presa organizata de Bristol-Myers Squibb.
O mare provocare – sa invingem rezistenta pe termen lung
“Hepatita cronica B netratata conduce intr-un ritm de 3-4 ori mai rapid decat hepatita cronica C la ciroza hepatica si cancer hepatic. Rata de cronicizare si aparitia a cirozei hepatice este de 6-8% pe an, iar a cancerului hepatic este de 2-3% pe an. Aceste complicatii au un impact biologic si costuri sociale remarcabile astfel incat este mai ieftin sa tratam cu antivirale eficiente stadiile incipiente ale infectiei”, a declarat si prof. Mihai Voiculescu, Presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului.
Principalul obiectiv al tratamentului hepatitei cronice B este reducerea incarcaturii virale din sange pana la un nivel nedetectabil . Acest deziderat poate fi realizat prin utilizarea de medicamente antivirale care blocheaza rapid si sustinut procesul de replicare a virusului. Pana la 60% dintre pacienti pot dezvolta rezistenta la unele medicamente antivirale actuale. , Acum, insa, exista disponibile medicamente care sunt asociate cu o rezistenta scazuta la tratament . Aceste medicamente pot ajuta pacientul sa mentina incarcatura virala nedetectabila si pot oferi o strategie sustinuta si eficienta de management al bolii.
“Antiviralele orale au un profil de siguranta foarte bun si, practic, nu au efecte secundare. Cu o doza orala unica pe zi, pacientii se pot bucura de beneficiile si eficienta acestor medicamente si isi pot imbunatati calitatea vietii. Scopul terapiei este sa suprime replicarea virusului hepatitei B si sa mentina aceasta supresie prin tratament continuu. Cand este folosit in terapie un antiviral oral, este foarte important sa fie ales un medicament cu potenta optima si cu risc scazut de dezvoltare a rezistentei virusului la acest medicament. Daca sunt indeplinite aceste conditii, evolutia bolii poate fi oprita , iar potentialele complicatii ale afectiunilor hepatice induse de infectia cu virusul hepatitei B pot fi prevenite. In contextul mentinerii supresiei virale, tratamentul trebuie facut pe o perioada lunga de timp. Intreruperile duc la pierderea beneficiilor castigate prin tratamentul antiviral”, a subliniat prof. Cihan Yurdaydin.
“Trebuie facute toate eforturile pentru ca purtatorii virusului hepatitei B sa fie identificati prin teste adecvate aplicate tuturor persoanelor la risc.. Cand este indicata terapia, este foarte important sa fie administrate medicamente cu eficienta antivirala ridicata si bariera genetica inalta pentru a obtine controlul virusului hepatitei B la nivele nedetectabile si pentru a evita dezvoltarea rezistentei la antivirale, pentru ca dezvoltarea rezistentei poate duce usor la pierderea beneficiilor obtinute in urma tratamentului si poate compromite alte tratamente ulterioare. In prezent, Entecavir este considerat de toti expertii din domeniu cel mai bun tratament pentru hepatita cronica B, gratie potentei sale foarte ridicate si riscului minim de dezvoltare a rezistentei ca urmare a barierei genetice foarte ridicate – o caracteristica unica printre antiviralele orale aprobate pentru tratamentul hepatitei cronice B”, a adaugat Prof. Alfredo Alberti, de la Universitatea din Padova, Italia.
Noi ghiduri terapeutice pentru hepatita cronica B
Recent, Ministerul Sanatatii Publice a aprobat noile ghiduri de tratament pentru hepatita cronica B. Acestea ofera pacientilor romani o potentiala sansa de a urma gratuit cele mai noi terapii antivirale orale
“Progresele medicinei de azi in materie de tratament inseamna terapii antivirale care reduc viremia pana la niveluri nedectabile si reduc semnificativ riscul de aparitie a cirozei hepatice sau cancerului hepatic. Noul ghid de diagnostic si tratament a introdus pentru prima data in Romania Entecavirul si defineste mai bine categoriile de bolnavi care necesita un tratament”, a completat profesorul Mihai Voiculescu.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 25 % dintre pacientii infectati cronic cu virusul hepatitei B vor dezvolta cancer hepatic.
Fii atent la Hepatita B! Informeaza-te! Implica-te! – campanie educationala sustinuta de Bristol-Myers Squibb
Cu acest eveniment organizat in cadrul celui de-al 18-lea Congres National de Hepatologie, compania Bristol-Myers Squibb Romania continua campania de informare despre hepatita cronica B, pe care a lansat-o in primavara acestui an de Ziua Mondiala a Hepatitei – marcata si la noi in tara.
Campania pentru constientizarea hepatitei cronice B vrea sa atraga atentia populatiei ca virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat virusul imunodeficientei umane (HIV) care determina maladia SIDA. Hepatita cronica B este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice. Testarea periodica si vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales ca si in Romania bolnavii pot beneficia acum de tratamente actuale , care tin boala sub control si cresc speranta de viata.
Fiti informati, implicati-va si alaturati-va specialistilor pentru a intelege care sunt cauzele hepatitei B si cum poate fi diagnosticata aceasta boala. Cei care cred ca au fost expusi contaminarii cu virusul hepatitei B ar trebui sa ia in considerare sa faca un simplu test de sange care poate depista virusul hepatitei B. Pentru informatii complete despre hepatita B accesati site-ul www.hepatitab.com.ro.