Gutuile, cunoscute popular si sub denumirea de “mere de aur”, sint fructe care dateaza inca din vremea lui Adam si a Evei. Se spune ca “fructul oprit” din care a muscat Adam nu era mar, ci rodie sau gutuie.
Gutuile (Cydonia vulgaris) contin apa, glucide, magneziu, fosfor, fier, vitaminele B, C si A. “Asocierea taninului cu pectina face gutuia pretioasa atunci cind trebuie sa se exercite asupra mucoasei digestive o actiune emolienta si astringenta. Principala proprietate a gutuilor este de fortifiere a organismului in cazul persoanelor bolnavicioase, a convalescentilor, copiilor si batrinilor. Gutuia stimuleaza pofta de mincare si este un leac excelent in combaterea diareei si dizenteriei. De asemenea, se intrebuinteaza ca atare sau sub forma de sirop si in combaterea senzatiilor de voma sau de salivatie abundenta. Sub forma de decoct, gutuile se folosesc in cazuri de diaree la copii si in infectii respiratorii: se fierb citeva bucati de gutuie in 250 ml de apa, timp de 5 minute si se bea caldut. Siropul, preparat din 50-100 g de fruct in infuzie de menta sau salvie, se bea pentru tratarea guturaiului si a starilor de voma. Se taie o gutuie necuratata in felii inguste, care se fierb intr-un litru de apa, pina cind lichidul se reduce la jumatate. Se strecoara si se adauga 50 g de zahar. Se foloseste contra enteritelor acute, digestiei anevoioase si TBC-ului pulmonar. Fructul uscat se fierbe in clocot timp de 10 minute, iar sucul se bea, evitindu-se astfel hiperaciditatea gastrica. Fiind foarte bogate in vitamina C si minerale, avind, in acelasi timp, putine calorii, gutuile sint recomandate celor care sufera de afectiuni ale inimii.”, ne-a spus dl prof. Constantin Milica, specialist in fitoterapie.
Maceratul din gutui cu scoruse este un remediu util celor care sufera de anemie: “Un pumn de coji si cotoare de gutuie se taie in bucati potrivite si se pun intr-un borcan cu apa. Peste ele se adauga un pumn de scoruse de munte, bine coapte si maruntite. Se acopera vasul si se lasa la macerat la temperatura camerei, intr-un loc ferit de lumina, timp de aproximativ 12 ore. Dupa aceasta, se strecoara, se toarna in sticle de culoare inchisa si se lasa la rece. Se bea in cursul unei zile, in loc de apa”.
Este bine ca persoanele care consuma gutui sa le manince in cantitati mici, de mai multe ori pe zi.
Extern, gutuia se foloseste in cosmetica, pentru evitarea si reducerea ridurilor. Se lasa la macerat, timp de 15 zile, coji de gutuie in putin rachiu tare si apoi se aplica, de doua ori pe saptamina, pe tenul proaspat spalat. De asemenea, din cojile si frunzele de gutuie se prepara o infuzie care se utilizeaza, sub forma de comprese, pentru crapaturile pielii.