Numit si “arborele templier”, Ginkgo biloba este originar din Asia.
La noi, acolo unde exista, prin unele parcuri sau in rezervatii dendrologice, este considerat monument al naturii si este interzisa ruperea ramurilor sau culesul frunzelor. In Iasi, un exemplar monumental de Ginkgo biloba creste la poarta Muzeului de Istorie Naturala, alti citiva arbori aflindu-se in perimetrul parcului din spatele Universitatii “Al.I.Cuza”.
Caracteristice la Ginkgo biloba sint frunzele formate din doi lobi triunghiulari alipiti, cu codita lunga. De altfel, de la acest arbore se utilizeaza in scop medicinal doar frunzele. Acestea contin flavonoizi, reprezentati de cvercitina, substante de natura terpenica numite generic ginkgolide, sescviterpene, aminoacizi, compusi antocianici si sistosterol.
Extractele din frunzele arborelui templier induc o dilatatie la nivelul vaselor sanguine cerebrale, cu o crestere corespunzatoare a fluxului sanguin cerebral. O alta actiune constatata este inhibarea agregarii trombocitelor. In plus, s-a constatat ca la administrarea preparatelor de Ginkgo se observa o ameliorare a memoriei si capacitatii de concentrare.
Preparatele din Ginkgo sint indicate in insuficienta circulatorie cerebrala, mai ales la persoanele virstnice, cu pierderea memoriei, anxietate, ameteli, depresie, confuzie, senilitate. Unele studii arata ca Ginkgo este promitator si in tratamentul bolii Alzheimer, a carei evolutie este imbunatatita in cazul interventiei in primele stadii. Mai sint indicate in migrene, tinitus de cauza vasculara, insuficienta cardiaca, tulburari de erectie, claudicatie intermitenta si alte tulburari vasculare.
Pe de alta parte, preparatele din Ginkgo sint utilizate pentru cresterea performantelor mentale (memorie, concentrare).
Studiile efectuate pina in prezent nu au pus in evidenta efecte adverse semnificative. La unele persoane pot sa apara reactii alergice sau senzatie de disconfort la stomac. In cazul aparitiei unor fenomene alergice, administrarea se intrerupe imediat.
In prezent, din extractele de Ginkgo biloba se fabrica mai multe medicamente, cu aceleasi recomandari dar strict contraindicate la copii si la femeile insarcinate sau mame care alapteaza, deoarece flavonoizii si glicozizii pot ajunge in singele copiilor si nu se cunosc efectele lor asupra sanatatii acestora.