LifeStyle

Gay Fest 2007: parada homosexualilor ÅŸi lesbienelor

La BucureÅŸti se desfăşoară în această săptămână Festivalul Diversităţii – Gay Fest 2007, ocazie cu care sâmbătă va avea loc o paradă a homosexualilor ÅŸi lesbienelor cu invitaÅ£i din Europa Occidentală ÅŸi Statele Unite, scrie Atac. Anul trecut, evenimentul a fost întâmpinat cu ostilitate ÅŸi au avut loc chiar violenÅ£e. ÃŽn România, o Å£ară în care valorile etice au fost modelate de secole de creÅŸtinismul ortodox, abordarea unui subiect legat de homosexualitate este o problemă delicată. Publicând acest material documentar, ATAC încearcă să vă ofere date, pe cât se poate de obiective, despre homosexualitate: ce este ea, care sunt cauzele ei, ce implicaÅ£ii are fenomenul. Dată fiind complexitatea temei, nu ne-am îngăduit formularea unor judecăţi de ordin moral.Homosexualitatea este definită ca fiind starea în care o persoană este interesată afectiv ÅŸi sexual de cei de acelaÅŸi sex cu ea. Dincolo de aspectele sexuale, acceptate sau nu, în ultimii ani, homosexualitatea tinde tot mai mult să devină o problemă socială, adeseori chiar ÅŸi politică, cu încărcătură emoÅ£ională, legată de drepturile omului, drepturile civile, corectitudine politică, dreptul muncii, libertatea de expresie, hărÅ£uire sexuală ÅŸi o mulÅ£ime de alte domenii.

Un fenomen ascuns iese la vedere
Din punct de vedere social, şi nu numai, problema a devenit din ce în ce mai acută, pentru că homosexualitatea „a ieşit la vedere“. Ţinută în umbră timp de secole de religia şi etica creştine, homosexualitatea s-a impus brusc atenţiei. În SUA şi în câteva superemancipate state ale Europei Occidentale, există festivaluri pentru homosexuali, plaje pentru homosexuali, restaurante şi baruri pentru homosexuali, se produc filme pentru homosexuali sau cu teme homosexuale.

Ca ÅŸi în cazul oricărui alt domeniu complex de comportament uman, nu există o explicaÅ£ie simplă a homosexualităţii. Unii cercetători de mare probitate profesională au ajuns la concluzia că ea este congenitală – te naÅŸti aÅŸa ÅŸi nu poÅ£i face nimic. AlÅ£ii, adepÅ£i ai psihanalizei sau ai psihologiei comportamentale – behaviorismul -, o consideră o formă de nevroză psihică sau un comportament condiÅ£ionat care a derapat într-o perversiune sexuală vindecabilă prin psihoterapie. La rândul lor, cei mai mulÅ£i homosexuali pretind că orientarea lor sexuală e „normală“ – exact ca ÅŸi heterosexualitatea, ÅŸi că este vorba de o opÅ£iune personală. ÃŽn mod evident, pentru heterosexuali, ideea că, pur ÅŸi simplu, cineva hotărăşte să devină homosexual este ciudată, ca să nu spunem aberantă.

Mai multe pe site-ul Atac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *