Pe Ulita Lapusneanu din Iasi, in perioada 24 februarie – 1 martie 2010, intre orele 9-18, se va desfasura cea de-a VI-a editie a Festivalului Martisorului. Festivalul este organizat de catre Asociatia Mesterilor Populari din Moldova, Muzeul Etnografic al Moldovei, Asociatia Al. Lapusneanu si Asociatia ART-Mestesugurile Prutului, cu sprijinul consistent al Primriei Municipiului Iasi.
Scopul principal al Festivalului vizeaza pastrarea martisorului traditional, incercandu-se, totodat,a si cunoasterea semnificatiilor mai profunde pe care le presupunea punerea si purtarea, un anume timp, a acestui adevarat talisman. In scopul promovarii martisorului traditional, organizatorii au invitat circa 35 de mesteri si creatori populari din judetele Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Prahova, Arges, Brasov, Bistrita Nasaud, precum si de la Ustia, Balti i Chisinau (Republica Moldova), ce confectioneaza martisoare traditionale sau de inspiratie traditionala.
Festivalul va beneficia, ca si la editiile anterioare, de pliante in care vor fi prezentate obiceiurile si practicile magice conexe martisorului, semnificatiile cromatice sau cele care tineau de timpul punerii si pastrarii martisorului. Mai precizam ca si la aceasta editie organizatorii si-au propus sa diversifice programul Festivalului, incercand sa vina in intmpinarea asteptarilor iesenilor doritori de cultura si bun gust arhaic; iata, pe scurt, programul: 1) Targ de martisoare; 2) Colocviul cu tema Explicatii ale dainuirii Martisorului; 3) Recital de poezie: Martisorul in poezia romneasca; 4) Seara de concert; 5) Spectacol de muzica si dansuri populare: Vine, vine primvara! 6) Ateliere de pedagogie muzeal aplicata focalizate pe cunoasterea semnificatiilor martisorului si pe deprinderea confectionrii lui 7) Participarea activa a unor elevi de la Tabara de creatie populara “Micii mesteri din Copou” la confectionarea martisoarelor traditionale. Mai precizam ca deschiderea oficiala va avea loc miercuri, 24 februarie, de Dragobete, de la ora 11.