Concerte

Festivalul International al Artelor si Spectacolului Muzical

Festivalul International al Artelor Spectacolului “Viata e frumoasa”, aflat la prima editie, va reaminteste programul zilei de astazi, marti, 18 noiembrie 2008, care debuteaza cu o conferinta de presa, pe tema celor doua viori romanesti celebre, in Foaierul Teatrului National, anuntand totodata evenimentul principal al zilei: Concertul cameral al acestora pe scena TNO. Aproape concomitent, doua alte evenimente sunt programate: recitalul tinerilor muzicieni romani, gazduit de Muzeul Enescu, si concertul de muzica religioasa romaneasca, la Catedrala Sf. Ilie. Seara se incheie prin recitalul ansamblului Trio Contraste, sau cu Bucharest AV, in Fabrica, pentru cei interesati de acest proiect inedit initiat de Vlaicu Golcea.

12,00 Conferinta de presa – “Cele doua viori celebre romanesti” – participa Luminita Vartolomei, Alexandru Tomescu, Mihai Ghiga
Foaier TNO

18,00 Corala Teatrului National de Opereta “Ion Dacian” – Concert de muzica religioasa romaneasca
Catedrala Sf. Ilie (cartier Titan)

18,30 “Tineri muzicieni romani” – recital cameral Olivia Laura Popa – vioara, Viorica Boerescu – pian
In program: creatii de G. Enescu, C. Franck, P. Sarasate
Muzeul Enescu

Olivia Laura Popa s-a nascut la 20 Septembrie 1984 la Tg. Jiu. A urmat cursurile Liceului de muzica „George Enescu”, Bucuresti, iar in 2007 a absolvit Universitatea Nationala de Muzica, Facultatea de Interpretare Muzicala, sectia vioara. In prezent este masterand la clasa Lect. Univ. Dr. Gabriel Croitoru. Inca din 2005 este artist instrumentist, vioara I la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” si artist instrumentist la Orchestra de Camera Radio, (2004) si  Filarmonica Giurgiu, (2003). A obtinut Premiul I la Concursul National de Interpretare Muzicala „ORPHEUS” editiile 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, Premiul III la Olimpiada Nationala de Muzica, 1998; Premiul II la Concursul National de Interpretare Vocal-Instrumentala „ORPHEUS”, 1998; Premiul „APERTO” la Concursul International de Interpretare Muzicala „CORNELIA BRONZETTI”, 1998; Premiul Criticii Muzicale in cadrul Concursului National  de Interpretare Muzicala  „MIHAIL JORA”, Bucuresti,1999; Premiul III la Concursul National de Interpretare „GARABET AVACHIAN”, Bucuresti, Editia 2005.

Viorica Boerescu s-a nascut la Deva. Studii de pian si muzica de camera la Liceul de Muzica „Ion Vidu”, Timisoara; studii de pian la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, Bucuresti (1975–1979). Intre 1982 si 1990 a fost profesoara de pian si de acompaniament la Liceul „George Enescu” din Bucuresti, iar din anul 1992 si pana in prezent este Lector Universitar Doctor, la Catedra de acompaniament instrumental a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Din 1991, a fost pianist oficial al tuturor editiilor Concursului international de vioara „George Enescu”, al ultimelor trei editii ale Concursului international Jeunesses Musicales. A participat la emisiuni de radio si televiziune, atat in Romania cat si in Marea Britanie (BBC Manchester). Specializandu-se in muzica de camera (duo-ul vioara – pian), ea a fost partenera unor reputati violonisti din Romania, Japonia, Anglia, Statele Unite, Germania, Albania, Portugalia, Franta, Spania. A sustinut concerte in Anglia, Germania, Serbia, Polonia, Rusia, Albania, Italia, Franta, Spania.

19,00 Concert cameral “Cele doua viori celebre romanesti” – Alexandru Tomescu – vioara Stradivarius Elder Voicu, Gabriel Croitoru – vioara Guarnerius Cathedral si orchestra de camera “Collegio Stravagante” condusa de Mihai Ghiga
In program: Concerti Grossi de A. Vivaldi si J.S. Bach
Sala TNO

Viorile Guarnerius Cathedral si Stradivarius Elder-Voicu sunt cele mai valoroase instrumente muzicale aflate in posesia Statului Roman, iar acest atribut – valoroase – se refera prea putin la corespondentul lor material, in orice caz de un nivel exorbitant. Privite exclusiv ca marci, aceste doua nume au marcat ultimele trei secole de muzica, calitatile lor determinand evolutia tehnicii instrumentale, a posibilitatilor de expresie, a gandirii prin sunete si a muzicii in intregul sau. Si, la fel precum numele lor au influentat muzica lumii, aceste doua instrumente au marcat ultimul veac al istoriei artei sunetelor romanesti, dand glas talentelor ilustre ce au vegheat asupra lor: George Enescu si Ion Voicu.
Privite asadar prin prisma insemnatatii lor inestimabile pentru cultura romaneasca, pare aproape de necrezut faptul ca aceste doua celebre viori nu au stat niciodata alaturi pe aceeasi scena, desi impart acelasi spatiu de mai bine de o jumatate de veac.

Provenind dintr-o familie de muzicieni, Alexandru Tomescu studiaza vioara mai intai cu mama sa, prof. Mihaela Tomescu, iar la 13 ani intra in clasa maestrului stefan Gheorghiu. Dupa absolvirea Conservatorului din Bucuresti, isi continua studiile in SUA si Elvetia, sub indrumarea profesorilor Eduard Schmieder si Tibor Varga. De la primul concurs international, castigat la 8 ani, Alexandru Tomescu a obtinut 26 de premii internationale, dintre care le amintim pe cele castigate la concursurile Paganini (Genova, Italia), Sarasate (Pamplona, Spania), George Enescu (Bucuresti) sau Marguerite Long-Jacques Thibaud (Paris).
La 9 ani debuteaza ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanta si efectueaza primul turneu in strainatate, in Germania si Austria. De atunci, a sustinut peste 200 de concerte si recitaluri in 26 de tari. Incepand cu 1 decembrie 2002 este solistul permanent al Formatiilor Muzicale Radio.
In calitatea sa de Presedinte al Fundatiei culturale “Remember Enescu”, Alexandru Tomescu este implicat in numeroase proiecte muzicale, in special organizarea concursului international de vioara “Remember Enescu” pentru tineri violonisti.

Gabriel Croitoru este detinatorul Premiilor I ale unora dintre cele mai prestigioase competitii internationale dedicate violonistilor: concursul International “Henryk Wieniawski” de la Lublin, Polonia, editia 1979, si Concursul International “Pablo Sarasate”, Spania, editia 1991, unde  a obtinut si distinctia pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Sarasate.
Artistul, astazi in varsta de 42 de ani, detine de asemenea laurii altor competitii importante, intre care concursul “Tibor Varga”, concursul “Niccolo Paganini”, concursul “Fritz Kreisler”.
Gabriel Croitoru a sustinut pana in prezent peste 1000 de concerte in ipostaza solistica, alaturi de cateva dintre cele mai importante ansambluri orchestrale mondiale: Filarmonica Regala din Londra, Orchestra Simfonica din Monte Carlo, Orchestra Simfonica din Lyon, Orchestra “Gewandhaus” din Leipzig.
in prezent, Gabriel Croitoru sustine peste 50 de concerte in fiecare stagiune, este solist al Filarmonicii din Ploiesti, este primul violonist al cvartetului “Transylvan” si ocupa functia de profesor asociat la

Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Din anul 2006 a obtinut titlul de Doctor in Muzica al aceleiasi Universitati cu lucrarea “Pablo Sarasate – virtuozitate interpretativa si fantezie componistica”. in anul 1999 a castigat concursul organizat de Ministerul Culturii in colaborare cu Fundatia Internationala “Ion Voicu” (presedinte al comisiei fiind Lord Yehudy Menuhin), pentru dreptul de utilizare al viorii Stradivarius Elder, detinute de Statul Roman, iar anul acesta, in luna martie, a castigat o competitie similara organizata de Muzeul Enescu pentru utilizarea viorii “Joseph Guarnerius Cathedral”, instrument ce a apartinut lui George Enescu.

21,00  “Cautarea tonului” – recital Trio Contraste
In program: creatii de W.A Mozart, D. Dediu, Chr. Keller, A.
Stroe, V. Dinescu,  G. P . Reverberi, E. L . von Knorr, M.
Maros, D. Rotaru, A. Gomez, H. Sadler
Foaier TNO

Ansamblul “Trio Contraste” a fost fondat in 1986. De atunci, acestia au concertat in tara si in strainatate, avand peste 40 de concerte pe an in: Germania, Olanda, Luxemburg, Elvetia, Franta, Danemarca, Austria, China, Suedia, Polonia. Toti cei trei membri ai grupului au si cariera solo, cantand muzica clasica, dar cand

canta impreuna, principalul lor scop este acela de a promova muzica contemporana romaneasca. Trioul este invitat permanent al Festivalului International de Muzica Contemporana Bucuresti, care are loc in fiecare an in luna mai. De asemenea, a  participat la alte festivaluri ca: East – Vest Amsterdam (1991); Contemporary Music Festival – Huddersfield (1993); Nueva Musica – Bogota (1993); Musicarama Hong-Kong (1995); Piano Plus Festival – Bamberg,  Zeit fur Neue Musik – Bayreuth (2001); Festivalul “George Enescu” – Bucuresti (2003, 2007), Culture Escape – Elvetia (2007), Stockholm New Music – Suedia (2008), Cracovia New Music Festival – Polonia (2008).
Trio Contraste a obtinut Premiul Uniunii Compozitorilor din Romania in anul 1986 si in 1990 Stipendienpreis in Darmstadt- Germania.

21,00 “Bucharest AV”  – Vlaicu Golcea
Art fusion pe teme din creatii de E. Satie, I. Albeniz, S. Toduta, G. Faure, C. Debussy, D. Voiculescu, M. Ravel
Club Fabrica

AV (Bucharest AudioVideo) este un proiect inedit al carui scop este de a crea, intr-un spectacol, un univers sonor cu totul nou: operele marilor compozitori ai lumii, transpuse pentru un cvartet clasic (oboi, vioara, viola, violoncel) si percutie traditionala sunt redimensionate timbral si ritmic de un nou instrument: calculatorul. In acelasi timp, muzica este insotita de un comentariu vizual realizat printr-un montaj de fotografii, imagini dinainte filmate si imagini live, un material video similar unei improvizatii muzicale. Inedit este si faptul ca subiectul imaginilor proiectate este plasat intr-un context urban, iar acest context urban este Bucuresti, orasul in care traiesc si creeaza toti cei noua artisti participanti la proiect. Tot acest discurs ce leaga muzica de imagine urmareste, in primul rand, crearea unei noi perceptii asupra muzicii contemporane, deschiderea catre zone noi, pe care publicul de astazi inca nu le-a explorat, fie din lipsa de informatie, fie din lipsa de oferta.

Bucharest AV este un proiect initiat de:

Vlaicu Golcea – muzician de jazz, compozitor, designer de sunet si producator muzical, unul dintre cele mai apreciate nume ale generatiei sale si cel care, in spectacol, transforma calculatorul in instrument muzical, sustinator al ideii ca nu putem vorbi despre istoria muzicii fara sa vorbim despre muzica electronica, data fiind prezenta si importanta ei in contextul muzical contemporan.
Oana Maris – muzician de factura clasica, dar cu o mare deschidere spre inovatie si experimental, oboista Oana Maris este cunoscuta publicului datorita formatiilor pe care le-a initiat si alaturi de care performeaza: Imago Mundi, Allegria, Rhapsody Chamber Orchestra.
Daniel Ivascu – artist vizual convertit in percutionist, Daniel Ivascu este prezent in proiecte diverse: de la muzica medievala sau clasica, la jazz, rock si muzica electronica. Comentariul vizual este asigurat de Cosmin Bumbut – artist foto – si
Casa Gontz – artist video – doi dintre cei mai valorosi artisti ai noii generatii. Arta celor doi se imbina intr-un discurs complementar muzicii, oferind spectatorului sansa de a face noi conexiuni metaforice plecand de la muzica.

Biletele sunt disponibile la Casa de bilete a TNO, in reteaua magazinelor Diverta si on-line pe www.ticketpoint.ro si www.bilete.ro.
Informatii suplimentare si programul festivalului: www.opereta.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *