Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania ajunge la cea de-a 3-a editie, ce va avea loc intre 17 si 22 martie in Bucuresti. Creat in primii doi ani de Centrul Ceh, in 2010 festivalul este organizat de acesta impreuna cu nou fondata asociatie ONE WORLD ROMANIA.
Evenimentul de deschidere va avea loc la Ateneul Roman, pe 17 martie, incepand cu ora 19:00. In cadrul acestui eveniment va canta trupa Urma, iar intrarea va fi libera pe baza unei invitatii obtinute anterior. De asemenea, organizatorii si invitatii speciali vor tine cateva discursuri scurte, proiectandu-se totodata parte a trailerelor filmelor selectate.
In mod traditional deja, festivalul se afla sub patronajul fostului presedinte al Republicii Cehe, Vclav Havel. Ca si in editiile trecute, festivalul isi propune acelasi lucru: sa prezinte cat mai multe teme relevante prin filme de buna calitate, care sa ajunga la cat mai multi tineri. Iar astfel sa ajute la crearea unei comunitati active ce isi doreste sa cunoasca si sa se implice in problemele cu care se confrunta ceilalti, sub motto-ul: ALEGE SA-TI PESE!
One World Romania 2010 va aduce in jur de 35 de documentare noi si premiate, in 4 cinematografe: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu si Noul Cinematoraf al Regizorului Roman (proiect cultural al Muzeului Taranului Roman). Din dorinta de a se axa pe chestiuni actuale, fiecare editie este impartita in sectiuni ce abordeaza diverse teme precum: Au cerut socoteala, Cercuri vicioase, Gimnastica memoriei, Scoala vietii, (Onorata!?) instanta.
Festivalul acorda o mare importanta discutiilor libere cu publicul ce urmeaza vizionarilor filmelor. Astfel, fiecare film va fi introdus de catre un organizator, iar dezbaterile de dupa filme vor avea loc cu ajutorul invitatilor romani si straini, precum regizori, producatori, protagonisti, specialisti in domeniu, reprezentanti ai ONG-urilor, critici de film si diplomati.
Inca de la inceput, festivalul s-a concentrat asupra proiectiilor speciale, axate in principal pe dezbateri. Pana acum, serile speciale au avut loc la Centrul Ceh, dar din cauza spatiului limitat si a interesului mare al publicului, acestea se vor muta la Noul Cinematograf al Regizorului Roman. Anul acesta vor fi dezbatute teme precum: Revolutiile online (revolutia iraniana), Procesele Curtii Penale Internationale de la Haga, Exploatarea imaginii suferintei in Congo, Situatia imigrantilor romani si Inceputurile si extinderea capitalismului in Romania si Republica Moldova.
In paralel cu proiectiille din cinematografe, vor exista si alte evenimente conexe, probabil cel mai important dintre acestea fiind spatiul fair trade de la Centrul Ceh, in afara de concertul deja traditional de deschidere si expozitii foto. Va exista deasemenea si un seminar pentru productia filmelor documentare, ca anul trecut.
Prin spatiul Fair Trade de la Centrul Ceh se urmareste conturarea unei imagine a conceptului, a organizatiilor care il sustin si a impactului pe care il are asupra comunitatilor inscrise in comertul echitabil. In schimbul unor donatii, vor putea fi obtinute diverse produse din Romania, Liberia si Sri Lanka, iar banii vor fi trimisi inapoi direct producatorilor de la care au fost achizitionate.
Mai multe detalii despre festival, filmele selectionate, invitatii intrenationali si evenimentele conexe puteti afla in cadrul conferintei de presa ce va avea loc pe 11 martie 2010, ora 11:00 la Centrul Ceh.
http://www.oneworld.ro