Primul festival Fringe din Romania, Watumi Festival & Fringe, va avea loc la Brasov, in perioada 22-26 iulie, intr-un spatiu destinat celebrarii artelor si libertatii de exprimare. Watumi Festival & Fringe este primul festival care introduce notiunea de Fringe in Romania. Initierea unui Fringe Festival in Europa de Est a starnit un larg interes in lumea creatiei. Artisti din Franta, Anglia, Coreea, Belgia, Germania, Turcia si-au anuntat deja participarea, chiar inaintea lansarii oficiale a proiectului. Conceptul de Fringe s-a nascut in 1947, in Edinburgh, cand opt trupe de actori au performat, fara sa fi fost invitate, la primul Festival International din Edinburgh. Acest demers a revolutionat ideea de festival de arta, permitand artistilor liber profesionisti sa se adreseze publicului in cadrul unei manifestari artistice de amploare.
Watumi Festival & Fringe promoveaza arta in diversele ei forme de manifestare, iar programul editiei din acest an cuprinde evenimente din aria artelor scenice, artelor vizuale, arta urbana, artizanat si bineinteles muzica. Pe durata a cinci zile in aceasta vara, Brasovul prinde viata atat in spatii deschise, piete publice, parcuri si strazi, cat si in interioare special amenajate.
Sectiunea Fringe a WFF este conceputa ca un spatiu deschis al artelor, pe care artistii profesionisti si debutanti sunt invitati sa-l reinventeze. Fringe este un spatiu viu, efervescent in care se intalnesc, se exprima si creeaza artisti plastici, actori, muzicieni, acrobati, fotografi, comedianti, mimi, dansatori. Granitele dintre artist si public tind sa dispara, iar spectatorul este invitat sa iasa din contemplarea pasiva si sa-si exploreze latura creativa, sa participe. Tinerii iubesc aceste festivaluri pentru ca ideea de Fringe este asociata cu liberalizarea artei, cu coborarea sa din turnul de fildes catre publicul larg.
Totii artistii sunt incurajati sa profite de mediul oportun si de ambianta boema ale WFF pentru a recompune propriul lor univers estetic pe strazile Brasovului. Participarea artistilor la sectiunea Fringe a WFF se face printr-o inscriere online la www.watumi.ro.
Misiunea Watumi Festival & Fringe este sa ofere o platforma de expunere oricarui artist si sa transmita un mesaj pozitiv publicului sau. Watumi Festival & Fringe se adreseaza unei largi categorii de public. Prin natura sa, WFF raspunde unei cereri in crestere de arta neconventionala, adresandu-se publicului tanar si cultivat, dar si publicului matur sau consumatorului traditional de arta. De asemenea, WFF vine in intampinarea artistilor si specialistilor interesati de fenomenul cultural facilitandu-le sansa unei comunicari directe.
Locatiile Watumi Festival & Fringe de anul acesta: Piata Sfatului, Cetatea Brasov, Bastionul tesatorilor, Parcul Titulescu, Teatrul Dramatic “Sica Alexandrescuâ€, Muzeul Prima scoala Romaneasca, Canalul si Bastionul Graft, Turnul Alb si Turnul Negru, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie, Casa Negustorilor, Centrul Musashino, Centrul Cultural Reduta, Pietrele lui Solomon, alte piatete si locuri stradale special amenajate.
Watumi Festival & Fringe este organizat de Asociatia pentru Sustinerea si Promovarea Artistilor, infiintata din dorinta de a crea un climat benefic exprimarii valorilor culturale si artistice. Misiunea ASPA este aceea de a facilita, intermedia si de a pune in valoare interactiunea dintre om si arte, arhitectura, filozofie, ecologie, tehnologie si de a releva modul in care toate acestea relationeaza cu notiunea de oras. Obiectivul principal al ASPA este sa promoveze multiculturalitatea si sa sustina schimbul intercultural. ASPA colaboreaza cu artisti, ONG-uri, cu centre si institutii culturale.