LifeStyle

Femei in umbra. Umbre.

UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie si Centrul de Informare ONU pentru Romania organizeaza campania de 16 zile “Femei in umbra. Umbre”, avand drept obiectiv combaterea violentei impotriva femeii. Campania, care se integreaza in eforturile internationale similare, incepe pe 25 noiembrie (ziua in care a fost adoptata Conventia ONU privind combaterea violentei impotriva femeilor) si se termina pe 10 decembrie (ziua internationala a drepturilor omului). In cadrul acestui demers sunt alaturi de ONU: Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Cinematograful Union, Teatrul Odeon, Trupa AS, Museo Cafe, Societatea Romana de Televiziune, Hotnews si 121.ro.

Prin toate actiunile intreprinse, organizatorii si partenerii doresc sa scoata la lumina un fenomen care, de cele mai multe ori, este trecut cu vederea. Seria de sapte filme documentare, care va fi difuzata de TVR si va rula pe ecranele cinematografului Union, ale Museo Cafe si la Casa ONU este ecoul vocilor femeilor din intreaga lume care au supravietuit abuzurilor. De asemenea, prin intermediul pieselor de teatru asociate campaniei, publicul va fi adus mai aproape de suferinta si drama acestor femei.

Violenta impotriva femeii este o realitate crunta, iar estimarile ONU arata ca abuzurile nu numai ca persista, ci sunt in crestere. Din pacate, de cele mai multe ori, aceste fapte fie nu sunt cunoscute, fie sunt ignorate. Strans legata de valori si traditie, adanc inradacinata in mentalitate, in felul in care sunt considerate femeile, aceasta realitate este greu de acceptat si, cu atat mai greu, de schimbat. “Nu exista o reteta pentru a combate violenta impotriva femeii. Ceea ce functioneaza intr-o tara nu poate sa dea aceleasi rezultate intr-un alt stat. Fiecare natiune trebuie sa gaseasca o strategie potrivita ei”, a declarat Jan Sorensen, Coordonator rezident al activitatii ONU in Romania. “Exista, totusi, un adevar universal, aplicabil in toate tarile, culturile si comunitatile: violenta impotriva femeii nu poate fi niciodata acceptata, scuzata sau tolerata”, a spus la randul sau Marlene Francois-Lays, reprezentantul UNFPA in Romania.

Costurile violentei impotriva femeii – directe sau indirecte – sunt uriase si sunt suportate de noi toti. Costurile directe tin de serviciile de tratare si de sprijinire a femeilor abuzate si ale copiilor acestora si de anchetarea si judecarea agresorilor. Costurile indirecte includ pierderea locurilor de munca si scaderea productivitatii si costurile umane (durere si suferinta).

www.violentaimpotrivafemeii.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *