Intr-o perioada de instabilitate economica, tinzi sa pleci capul si sa accepti aproape orice oferta de job si orice pozitie. Incearca insa sa nu te dai atat de repede batuta si sa iti doresti mai mult de la tine si de la cariera ta.
Chiar daca aparenta contextului economic te descurajeaza de cele mai multe ori, de fapt tocmai acest context poate reprezenta pentru tine un pas inainte si un nou inceput. Angajatorii au nevoie de oameni puternici, cu calitati de lider, care sa ii ajute nu doar sa supravietuiasca, ci si sa mearga mai departe.
Analizeaza-ti punctele tari si pe cele slabe. Foloseste-ti calitatile pentru a evolua in cariera, iar neajunsurile identifica-le la timp si indreapta-le pentru a nu reprezenta o piedica in realizarea ta profesionala.
Care iti sunt punctele slabe?
Cu cat le identifici mai repede si mai obiectiv, cu atat le vei putea indrepta in timp util. Renunta in acest caz la avocatul interior, fii exigenta cu tine insati si accepta criticile venite din afara. Nu te descuraja daca lista punctelor slabe pare sa nu se mai termine. Daca te minti singura, nu faci decat sa prelungesti inutil necesitatea unei schimbari de mari proportii.
Care iti sunt punctele tari?
De aceasta data fii mai blanda cu tine, insa nu da deoparte obiectivitatea. Ca sa fii sigura ca nu iti gasesti calitati pe care le vezi numai tu, intreaba-i pe cei din jur (colegi de munca sau superiori, daca ai cum) ce calitati cred ei ca te-au recomandat pentru respectiva functie. Daca nu indraznesti sa le ceri parerea, incearca sa observi in timp atitudinea lor fata de tine si chiar eventualele remarci legate de tine raportate la mediul profesional.
Odata ce le-ai identificat, vei sti ce anume te recomanda pentru o eventuala urcare in ierarhie sau pentru gasirea unui nou job.
Care este obiectivul tau?
Persoanele care au un scop bine definit, atat in viata, cat si in cariera, reusesc sa se orienteze mult mai bine si mai eficient spre telul propus. Ei au o “busola” pe care cel care nu stie pe ce domeniu/ job/ functie sa se axeze nu o are.
Asa ca incearca sa iti stabilesti un obiectiv cat mai precis in cariera. Astfel vei sti exact spre ce tinzi, iar eforturile tale nu vor fi disparate, pentru scopuri pe termen scurt, ci vor fi concentrate spre o tinta concreta.
Ce optiuni ai?
Dupa ce ti-ai stabilit un scop anume, gandeste-te ce variante de a-l pune in practica ai. Iti poate oferi firma de care apartii seminarii sau cursuri pregatitoare pe un anumit domeniu sau de specializare?
Independent de firma, orasul tau are institutii sau programe de studii pentru sfera ta de interes?
Ai resursele financiare necesare pentru a le urma?
Raspunsul la toate aceste intrebari te poate ajuta sa iti faci o idee generala referitoare la partea realista a obiectivului tau. Iti vei da seama daca il poti pune in practica si in ce masura sau in ce mod vei putea sa cauti solutii in cazul in care preconizarile nu sunt foarte optimiste.
Ce ii poti invata pe ceilalti?
Functiile aflate spre topul ierarhiei implica de cele mai multe ori activitati de management si de coordonare. Vei avea in subordine mai multi sau mai putini angajati pe care va trebui sa ii formezi. Gandeste-te bine care iti sunt cunostintele si daca esti pregatita sa ii inveti pe altii.
Daca pregatirea ta in domeniu este lacunara, ar fi bine sa studiezi mai intens sau sa te implici in cat mai multe proiecte pentru a acumula experienta. Doar astfel vei reusi sa iti impui un punct de vedere profesionist si sa reusesti sa iti creezi o echipa bine pregatita si capabila sa duca la bun sfarsit activitati complexe.
SUrsa: www.stilfeminin.ro