Evenimente

Expozitia Caleidoscop: Adity Chakravarti, artist plastic indian

Galeria Simeza va gazdui, incepand de joi, 2 aprilie, o expozitie-eveniment: artistul plastic Adity Chakravarti, sotia Excelentei Sale dl. Debashish Chakravarti, ambasadorul Indiei in Romania, deschide in Bucuresti, dupa expozitiile din Canada, India, Bangladesh, Tanzania, China, Oman, o expozitie personala de pictura inspirata din viata, natura, cultura romana.

Detalii:

Expozitia CALEIDOSCOP se va desfasura la Galeria Simeza, Blvd Gheorghe Magheru nr. 20, Sector 1, Bucuresti. Vernisajul va avea loc joi, 2 aprilie 2009, la Simeza, intre orele 18:30-20:00. Expozitia va fi deschisa zilnic intre 2 aprilie – 14 aprilie 2009, intre orele 11:00-20:00.

Despre artist:

Adity Chakravarti se afla in prezent in Bucuresti, cu sotul sau, ambasadorul Indiei in Romania. Adity a locuit, pictat si expus in in toata lumea, in tari precum Tanzania, Canada, China, Bangladesh, Oman, ca si in tara sa natala, India. A studiat arta la South Delhi Polytechnic, in New Delhi. A studiat si a pictat sub indrumarea lui B. D. Pande, de la Lucknow College of Art, in India, apoi sub indrumarea domnului Xue Shi Qi, de la Academia Chineza de Arte Frumoase, in Beijing. Nepean Fine Arts League, Ottawa, i-a decernat in doi ani consecutivi, 2000 si 2001, premiul Paraskeva Clark Award , pentru cea mai creativa opera de arta.

Ce spune critica de specialitate despre expozitie si despre picturile lui Adity Chakravarti:

Adity Chakravarti a locuit pe mai multe continente. Ea a absorbit arta si cultura tarilor in care a locuit si a interactionat cu artistii lor. Este ceea ce demonstreaza creatiile ei. Imaginile si simbolurile devin fire din tesatura lucrarilor sale si culorile vibrante isi deapana acolo propria poveste. Impreuna, ele alcatuiesc un efect vizual in armonie perfecta, care angajeaza privitorul in dialog.

Titlul expozitiei de fata (cea din Africa), “Schimb de idei – Un caleidoscop” spune din capul locului totul. Un set de picturi realizate in Africa prezinta vadite influente din cultura, din arta, din natura africana. Felul in care sunt folosite culorile evoca sunetele si mirosurile acelui continent; culori blande de pamant, imbibate cu lumini solare, tonuri de maro, portocaliu, galben.

Fragmentele de acolo se regrupeaza acum, pentru a forma imagini noi. Ale Romaniei, noua tara unde locuieste. In lucrarile de aici, gasim imagini ale vietii in Romania: calugari si calugarite, manastiri, adesea acompaniate de vesnica pisica alba, care pare sa fie firul rosu, simbolul vietii ei romanesti. Paleta este cu totul alta decat cea din lucrarile africane. Acum culorile sunt coral, turcoaz, maro, portocaliu; culorile Maramuresului toamna, sclipirile aurii si pictura pe lemn ne duc cu gandul la icoane.

De asemena, din punct de vedere al tehnicii, se remarca varietatea. In afara de lucrarile executate pe bucati de lemn, de obiectele si paravanul pictat, ea isi expune si guasele, demonstrand aceeasi calitate dintotdeauna si facandu-ne sa ne intrebam ce ni se mai pregateste. Asteptam cu nerabdare noile sale lucrari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *