Timp de aproape 40 de ani, industria computerelor a fost dominată de tastatură și de mouse (pe care știm cu toții cine l-a inventat )… Dar singura constantă este schimbarea și teoria evoluției se aplică și la gadgeturi, suntem pe cale să asistăm la o revoluție. Mult timp, diverși pasionați de tehnologie au visat să aibă touchscreen pe computer, dar inginerii nu reușeau să ofere experiența dorită și touch-ul mergea prost. Bun pentru bancomate și info-chioșcuri, ecranul tactil n-a reușit să convingă prea mulți “geeks”. Dar ecranele capacitive au schimbat totul. Multi-touch a devenit, peste noapte, standardul pentru telefoane. Iar acum va deveni standard pentru laptopuri.
Acest articol despre ecrane tactile face parte din competiția de blogging BlogWars.
Interacțiune cu PC-ul
Tastatura și mouse-ul au fost ok și reprezintă în continuare principala cale de interacțiune cu PC-ul. Dar știm foarte bine că mouse-ul este uneori nărăvaș, iar generații întregi de oameni pur și simplu nu se pot adapta să scrie pe tastatură. Nu e cel mai ușor sport din lume. Mă gândesc uneori că această tasatură supraviețuiește într-un format similar din 1868, de când s-a inventat mașina de scris. Aceleași butoane, reproducând aceleași litere. Tastatura QWERTY este de pe mașina de scris clasică, nu e vreo tehnologie nouă.
Iar astăzi avem deja în funcție noi tipuri de interfețe. Sunt trei în principal: întâi touchscreen-ul, pe care cei mici îl adoptă atât de natural, vorba reclamei, este atât de simplu!.
Apoi interacțiunea prin voce, care deja funcționează în câteva produse: de exemplu căutarea pe Google folosind Voice s-a îmbunătățit spectaculos, inclusiv pentru limba română. Și de ce n-ai putea spune PC-ului “Shut down!” iar el să se închidă automat? N-ar fi mai simplu? Mai sunt GPS-uri care au comenzi vocale, mașini care recunosc comenzi, dar și aplicații smartphone care fac diverse chestii prin comenzi verbale. Cred că vor avea mare succes. Iar a treia tehnologie are deocamdată are aplicații medicale, dar pe viitor, sky is the limit: interacțiunea cu ajutorul gândurilor. De ce să nu pornească expresorul când te gândești că ai bea cafea? E atât de simplu! Credeți că nu vom vedea asta funcționând în următorii zece ani? Eu sunt convins.
Dar să rămânem la touch.
Laptop cu touch
După ce ne-am obișnuit cu touch pe smartphone și cu touch pe tablete, este imposibil să ți se pară aiurea un touchscreen pe laptop. Din contră, veți vedea cum mouse-ul devine cel inutil, iar mâna se va mișca natural pe ecran, exact ca pe alte gadgeturi. Hai să ne imaginăm un pic. Citești un articol pe un blog și vrei să derulezi în jos. Care ar fi mișcarea naturală: să dai de mouse, sau să tragi un deget pe ecran? Peste câțiva ani vom face din gesturi majoritatea acțiunilor pe ecranul PC-ului. Sigur, mouse-ul va rămâne pentru chestii “de finețe”, pentru jocuri, pentru alte diverse comenzi. Dar la citit, mailuri, browsing, deja touch-ul este mult mai simplu și mai natural.
Asus Vivobook
Asus sunt pionierii tehnologiei și compania care a reușit să impună tendințele în industria laptopurilor în ultimii ani. Au inventat netbook-ul și au generat revoluția laptopurilor de mici dimensiuni. Asus au generat și revoluția laptopului accesibil. Apoi au dat drumul pe piață la seria Transformer, o nouă abordare pentru tablete, laptopuri și apoi Padfone, alt model de smartphone și tabletă. Nu s-au lăsat duși de curent și au propus concepte îndrăznețe, care se dovedesc din ce în ce mai bune de la an la an. Seria Vivobook aduce, pentru prima oară, ecranul tactil în laptopuri. Și culmea, nu sunt gadgeturi foarte scumpe. Cum scriam mai sus, întrevăd o nouă rezoluție. Ca de obicei, competitorii vor urma trendul cu produse similare, generând o nouă industrie. Desktop-ul a prins deja touchscreen de vreo doi ani, dar la laptop nu se gândise nimeni.
ASUS VivoBook S200 și S400 deschid o nouă nișă pentru industria computerelor. Modelele 2013 au ecrane de la 11.6” la 14”, sunt subțiri și ultra-portabile, au un design extraordinar și sunt dezvoltate în jurul interacțiunii naturale prin interfața tactilă. Evident, cu acest Windows 8 atât de optimizat la touch. Cei de la Asus s-au gândit la toate: au pus hardware special, tehnologie de sunet, carcasa este din metal, iar ecranul acoperit cu sticlă.
Ce să mai adaug? Pornesc în numai două secunde din modul sleep, iar autonomia este foarte mare, rezistă în stand-by 15 zile. Sunt primele laptopuri care oferă servicii Cloud Computing – o tehnologie despre care vom mai povesti… Toate modelele VivoBook includ 32GB spațiu de stocare în ASUS WebStorage, gratuit timp de trei ani.
Noile laptopuri touch pot fi comandate deja. În România, prețul aproximativ al modelului Asus S200 va începe de la 2.599 lei (cu TVA inclus).
Cred că touchscreen-un va prinde, încet, dar sigur. Windows 8 are multe funcții touch foarte mișto, pe care le poți utiliza direct cu degetul pe ecran. Vedeți clipul de mai sus. Mai povestim pe tema asta 🙂
totusi aceasta tehnologie de ecran touch a aparut de vreo 6 ani cel putin, pc-urile HP Pavilion avand nu doar monitor touch, dar acesta era si rabatabil si se putea roti si plia astfel incat laptopul sa se transforme intr-o tableta. Insa, pacat ca au folosit cositor de cea mai proasta calitate la chip-ul grafic ce facea laptopul sa se strice dupa un an (in ideea in care o asemenea bijuterie / ca si calitate dar si ca pret) avea garantie tot un an …
HP Touchsmart a fost un computer de birou, All-in-One, lansat in 2007. Faza cu pliatul a fost mai târziu, ca si un laptop cu ecran touch. Costa peste 2000 de dolari si nu s-a vandut niciodata.
Buna observatia legata de vechimea tastaturii 🙂