LifeStyle

Doi elevi bucuresteni, prezenti la cea mai mare competitie stiintifica preuniversitara din lume

În perioada 11-15 mai a.c., are loc în Reno, SUA, Intel International Science and Engineering Fair 2009 (ISEF 2009), cea mai amplă competiţie ştiinţifică preuniversitară din lume. La ediţia de anul acesta, România este reprezentată prin proiectul „Open Hexapod” al elevilor Dan Andrei Ruse şi Cosmin Gorgovan de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Ei au proiectat primul robot din lume cu 23 de motoraşe, şase picioare şi un braţ mobil cu cameră video, coordonate printr-un netbook cu procesor Intel® AtomTM. Robotul este dotat cu senzori, poate merge sau se poate învârti, în funcţie de ceea ce doreşte programatorul său. Proiectul elevilor din România are scop didactic şi se doreşte a fi un nou punct de plecare în strategia de programare a roboţilor. Iniţiativa lui Dan Andrei Ruse şi Cosmin Gorgovan este coordonată de profesorul de informatică Ali Yuksel, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, care îi însoţeşte pe cei doi elevi la Reno. În total, echipa României este formată în total de 7 persoane. Dan Andrei Ruse şi Cosmin Gorgovan competiţionează la categoria Computer Science, pentru un premiu de 50.000 de dolari.

Competiţia din Reno, SUA, este considerată faza finală a ISEF 2009. Cei 1.500 de elevi prezenţi, din 56 de ţări din întreaga lume, sunt inovatorii de mâine. De fapt, mai mult de 20% din totalul participanţilor de anul acesta deţin deja un brevet de invenţie sau au în plan certificarea uneia dintre invenţiile realizate până acum. Proiectele elevilor de liceu abordează teme ştiinţifice de actualitate, cum ar fi încălzirea globală, cancerul, alternative de combustibil, sisteme de protecţie a pasagerilor unei maşini sau metode de prevenire a foametei.

“Este încurajator să vezi cum tinerii găsesc soluţii inovatoare care pot rezolva unele dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm”, a precizat Craig Barrett, Chairman of the Board, Intel. “Începând cu anul 1996, de când Intel a început să sponsorizeze această competiţie internaţională, am avut multe de învăţat de la aceşti tineri oameni de ştiinţă. Aştept cu nerăbdare să văd cum inovaţiile lor vor îmbunătăţi economia globală în anii care vor urma.”

Angajamentul Intel pentru educaÅ£ie nu se opreÅŸte doar la sponsorizarea programului ISEF. Compania a investit – doar dacă ne referim la ultimul deceniu – peste un miliard de dolari în dezvoltarea educaÅ£iei peste tot în lume. Mai mult, chiar ÅŸi angajaÅ£ii Intel au contribuit la această cauză, prin „donarea” a peste 2,5 milioane de ore de muncă pentru a îmbunătăţi sistemul educaÅ£ional în peste 50 de ţări. ÃŽn luna octombrie a anului trecut Intel a anunÅ£at că va investi un total de 120 de milioane dolari în următorii 10 ani în organizaÅ£iile Society for Science & the Public, pentru a putea astfel să se continue programele Intel Science Talent Search ÅŸi Intel International Science and Engineering Fair. Această donaÅ£ie va face posibilă lansarea unui program destinat profesorilor ÅŸi a unui plan care să reunească foÅŸti participanÅ£i la International Science and Engineering Fair ÅŸi The Intel Science Talent Search, pentru a putea astfel realiza un grup de mentori pentru generaÅ£iile viitoare. Pentru a afla mai multe despre această iniÅ£iativă puteti accesa www.intel.com/education.

Society for Science & the Public este o organizaţie nonprofit dedicată implicării sectorului public în cercetările ştiinţifice şi în educaţie, care se ocupă de administrarea încă din 1950 a International Science and Engineering Fair. “De peste 60 de ani, acest program a reunit tinerii talentaţi, viitorii oameni de ştiinţă de pe întregul glob”. Intel ISEF pune la dispoziţia acestor tineri extraordinari oportunitatea de a-şi demonstra valoarea, iar ei ne oferă în schimb speranţa unui viitor mai bun pentru planeta noastră, şi implicit pentru societate”, a precizat Elizabeth Marincola, preşedintele societăţii. Pentru a afla mai multe despre această organizaţie, programele şi publicaţiile editate, accesaţi link-ul www.societyforscience.org.

Finaliştii competiţiei Intel International Science and Engineering Fair sunt selectaţi anual din peste 550 de concursuri internaţionale de ştiinţă şi inginerie afiliate. Proiectele lor sunt evaluate apoi de peste 1.000 de ingineri cu specializări ce acoperă aproape întregul spectru de ştiinţă, toţi având titlul de Doctor sau o echivalenţă profesională de 6 ani într-o disciplină ştiinţifică. Lista finală a participanţilor este disponibilă la adresa www.societyforscience.org.

Mapa de presă a International Science and Engineering Fair poate fi descărcată de la adresa www.intel.com/pressroom/kits/events/isef2009, iar pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi accesaţi blog-ul www.inspiredbyeducation.com. De asemenea, adresa contului Twitter* este www.Twitter.com/IntelISEF, iar pe Facebook* găsiţi informaţii la adresa www.facebook.com/pages/Inspired-by-Education/32855637280?ref=ts. Materialele video se găsesc accesând www.thenewsmarket.com/intel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *