ÃŽn cazul în care doriÅ£i să vă realizaÅ£i pe plan profesional, mare atenÅ£ie la ce mîncaÅ£i. Oricît ar suna de banal, chiar ÅŸi obiÅŸnuita ceÅŸcuţă de capuccino ÅŸi brioÅŸa servită în fugă dimineaÅ£a vă pot afecta randamentul la muncă. Åži asta din cauza faptului că zahărul rafinat conÅ£inut de meniul servit de dumneavoastră la prima oră provoacă hipoglicemie ÅŸi, în doar cîteva ore, reduce performanÅ£ele mentale atît de importante pentru a vă impresiona ÅŸeful. Recomandat ar fi mai bine un musli sau o banană nu prea coaptă sau pentru cei care nu sînt adepÅ£ii unui mic dejun “solid” se recomandă sucul de fructe sau un iaurt.
SpecialiÅŸtii în nutriÅ£ie recomandă masa de prînz ca fiind perioada optimă de servire a cafelei, pentru că orice doză cît de mică de cofeină este o mană cerească pentru angajaÅ£i, pentru a contracara căderea de energie care are loc în această perioadă a zilei. Este bine ÅŸtiut că pentru a avea un randament bun pe plan profesional nu trebuie să ne pierdem niciodată capacitatea de concentrare, este indispensabil să evităm tot ceea ce ne‑ar putea încetini capacitatea de gîndire ÅŸi promptitudinea reflexelor ÅŸi, în acelaÅŸi timp, este necesar să avem o memorie “de elefant”. Iar pentru ca toate acestea să funcÅ£ioneze ca la carte nutriÅ£ionista britanică Amanda Ursell recomandă o serie de variante de mic-dejun, prînz ÅŸi cină ÅŸi chiar ÅŸi gustări, cu ajutorul cărora succesul pe plan profesional este mai uÅŸor de atins.
Variantele propuse sînt rezultatul cercetărilor specialiÅŸtilor de la International Labour Office din Geneva, care au analizat raportul existent între mîncare ÅŸi randamentul la serviciu. SpecialiÅŸtii au constatat că o cafea servită la prima oră măreÅŸte ritmul cardiac ÅŸi crează stări de irascibilitate. O alternativă viabilă ar fi un baton de ciocolată, de preferinţă organică, pentru că acesta taie pofta de mîncare ÅŸi vă permite să “supravieÅ£uiÅ£i” pînă la masa de prînz. Prînzul este în opinia specialiÅŸtilor “ora proteinelor”, pentru că acestea combat somnolenÅ£a ÅŸi pierderea concentrării. De asemenea, foarte bune sînt ouăle, o sursă excelentă de colină, o substanţă esenÅ£ială pentru dezvoltarea creierului ÅŸi memoriei. La fel de eficientă este ÅŸi carnea albă sau roÅŸie, de preferat fără prea multă grăsime, precum ÅŸi peÅŸtele. Pîinea, spaghetele ÅŸi carbohidraÅ£ii în general sînt recomandate la cină, pentru că au un efect relaxant asupra creierului ÅŸi asigură un somn liniÅŸtit. ÃŽn cazul în care vă temeÅ£i că acest tip de alimentaÅ£ie vă va afecta silueta, este suficient să vă aruncaÅ£i o privire în jur ÅŸi să constataÅ£i că de cele mai multe ori persoanele ajunse în poziÅ£ii de conducere au cîteva kilograme în plus.
Sursa: www.evenimentul.ro