Dieta mediteraneană, bogată în fructe, legume, fibre şi grăsimi sănătoase, poate oferi protecţie împotriva diabetului de tipul II, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în British Medical Journal şi preluat de BBC.
La studiu au participat peste 14.000 de voluntari spanioli, de vârste variate, care au oferit informaţii despre obiceiurile alimentare şi au fost împărţiţi în trei grupuri, în funcţie de cât de mult respectau dieta mediteraneană. Voluntarii au fost monitorizaţi timp de patru ani.
Rezultatele studiului.
Rezultatele au indicat o scădere cu 83% a riscurilor de diabet de tipul II la persoanele care au adoptat cele mai multe reguli ale dietei mediteraneene faţă de cei din grupul care respectau cel mai puţin acest stil de viaţă.
Dieta mediteraneană, întâlnită la persoanele care locuiesc în Creta, sudul Italiei şi Grecia, este bogată în peşte, fructe şi legume, de obicei gătite cu ulei de măsline, la care adaugă regulat şi câte un pahar vin roşu. Aceste persoane practică, de asemenea, regulat, exerciţii fizice.
Cercetătorii au dorit să studieze asocierea între dieta mediteraneană şi diabet în urma unui raţionament logic, acela că uleiul de măsline îmbunătăţeşte controlul glicemiei şi scade tensiunea arterială. Dieta aceasta nu conţine grăsimi animale, în timp ce consumul de alcool este moderat.
Alte beneficii.
TotuÅŸi, vârsta medie a participanÅ£ilor la studiu a fost de 40 de ani – sub vârsta medie la care apare de obicei diabetul de tipul II, ÅŸi din acest motiv specialiÅŸtii spun că mai sunt necesare studii pentru a stabili exact care este influenÅ£a dietei mediteraneene asupra bolii.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Diabetes UK, coordonaţi de profesorul Iain Frame.
Studii anterioare au demonstrat dieta mediteraneană este benefică în îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care suferă de artrită reumatoidă, în prevenirea bolilor cardiace, în reducerea riscului de deces la pacienţii cu Alzheimner, în prevenirea astmului şi a alergiilor.
Sursa: www.monitorulsv.ro