Una dintre cele mai mari probleme cu care se poate confrunta proprietarul unei case sau apartament este mucegaiul. Dincolo de umiditatea suparatoare, mucegaiul care isi face aparitia in timp pe pereti este nu numai inestetic, ci si extrem de periculos pentru oganism.
Solutia nu sta decat in utilizarea unuia sau a mai multor dezumidificatoare. Acestea sunt disponibile intr-o gama larga: industriale, pentru piscine, profesionale, si, bineinteles, casnice, pentru interioare de mici dimensiuni.
Cele profesionale sunt folosite pentru reducerea umiditatii din cladiri in perioada in care acestea se afla in faza de constructie. Uscarea se face la o temperatura de minim 15 grade C, cu usile si geamurile inchise.
Timpul de uscare variaza de la 7 la 10 zile. Dezumidificarea se realizeaza cu cate un aparat pentru fiecare incapere in parte. Capacitatea de colectare este de 5 litri de apa de pe 1 mp. Consumul de energie este redus, situandu-se intre 300 si 450 de W. Aparatul este usor de transportat si de mutat datorita rotilor. In medie, un dezumidificator profesional poate colecta de la 20 la 150 de litri de apa in 24 de ore, in functie de gradul de umiditate din incapere.
Dezumidificatoarele casnice sunt de mai mici dimensiuni, fiind destinate eliminarii umiditatii din incaperile unei case. Nu exista insa o marime sau o capacitate standard, acestea fiind stabilite impreuna cu un profesionist care va realiza masuratori pentru alegerea celui mai potrivit sistem de dezumidificare pentru locuinta dumneavoastra.
Nu este recomandat ca acestea sa fie amplasate in incaperea in care se sta frecvent, deoarece poate aparea problema zgomotului, precum si necesitatea golirii bazinului imediat ce se umple.
De aceea incercati sa alegeti dezumidificatoare care isi elimina singure apa si care sunt mai silentioase. Este recomandat insa ca in perioada dezumidificarii sa nu stati in incapere.
Dezumidificatoarele mai au si alte proprietati in afara de eliminarea surplusului de apa. Ele pot purifica aerul, retinand praful si mirosurile neplacute. Aparatele de acest gen functioneaza cel mai bine in mediile umede si calde. Atunci cand temperatura este scazuta, mucegaiul si praful va cadea de pe pereti si va trebui mereu aspirat si adunat.
Astfel, dezumidificatoarele pot fi folosite nu numai pentru mentinerea unei umiditati normale si constante intr-o incapere, ci si in cazuri mai putin obisnuite, cum ar fi dupa o inundatie sau in perioadele ploioase.
Sursa: www.stilfeminin.ro