Insula Cipru este o insulă a contrastelor, cu o istoria de peste 10.000 ani, presărată cu numeroase legende şi mituri şi o cultură bogată, care îţi stârneşte curiozitatea.
Dacă săptămânile trecute am făcut o incursiune în arheologia, istoria şi natura acestei insule captivante, astăzi ne propunem să vorbim despre bucătăria tradiţională cipriotă, care se remarcă printr-o multitudine de delicii culinare.
Mai presus de orice, ciprioţii sunt un popor care apreciază calitatea superioară a bucatelor şi a vinurilor. Datorită istoriei bogate, în bucătăria cipriotă se simt influenţe din cultura popoarelor care au stăpânit insula de-a lungul timpului. Se evidenţiază bucătăria greacă, cu influenţe sud-europene şi din Orientul Mijlociu. Fiecare fel de mâncare are astfel o savoare unică, fapt care te cucereşte definitiv… Preparatele tradiţionale se bazează pe amestecuri de legume şi carne, condimentate cu arome şi ierburi: musakka (straturi de cartofi, carne tocată şi legume, acoperite cu brânză şi coapte în cuptoare de pământ), suvlaki (carne de vită, coaptă cu ceapă verde), frigărui greceşti pe beţişoare mici din lemn etc.
Cel mai cunoscut mix de platou este mezze, un aperitiv care include până la 30 feluri de mâncare, compus din salate proaspete, diferite preparate din carne, sosuri, peşte, fructe de mare, măsline verzi şi negre, halloumi, pâine proaspătă, fructe proaspete sau conservate (glyko).
Pentru a vă putea face o idee despre ce înseamnă un mezze, vă prezentăm în cele ce urmează câteva preparate: de cele mai multe ori, festinul începe cu salata tahini, o pastă cremoasă preparată din susan, talattouri – iaurt răcoritor cu mentă şi castraveţi, aromat cu puţin usturoi, taramosalata – icre într-un amestec cremos cu pătrunjel, suc de lămâie şi ceapă tăiată mărunt pentru a intensifica aroma icrelor, humus – un preparat arab ce combină arome de năut, pastă de susan, ulei de măsline, piper şi pătrunjel. Se obişnuieşte să se înmoaie pită sau pâine albă locală în aceste preparate. Apoi, apar şi celelalte preparate, constând în cartofi cu lămâie şi ulei, măsline, mix-uri de salate, brânză feta, halloumi.
Platourile mezze trebuiesc mâncate uşor, pentru a putea savura aromele fiecărui preparat: loukanika – cârnaţi ciprioţi făcuţi din carne asezonată cu seminţe de coriandru, dolmades – umplutură de carne şi orez în frunză de viţă-de-vie, asemănătoare sărmăluţelor noastre.
Toate preparatele sunt aduse rapid la masă: lountza – file de porc afumat, marinat în vin roşu, şi seminţe de coriandru, halloumi pe grîtar – brânză de capră aromată cu mentă.
Probabil deja până acum v-aţi săturat… felurile principale abia sosesc: o selecţie de caracatiţă şi calmar, peşte, urmate de porţii cu preparate din carne de pui şi suvlaki, mussaka – mâncare tradiţional grecească din carne tocată şi vinete, afelia – carne de porc pregătită în vin şi seminţe de coriandru. În final, când consideraţi că festinul s-a terminat, vi se aduce desertul: o multitudine de fructe: portocale, pepene, struguri, banane.
Experienţa nu ar fi completă fără o cafea cipriotă. Alături de cafea, puteţi servi câteva băuturi tradiţionale: ţuică zivania sau vinul commandaria.
Sursa www.evenimentul.ro