Calciul este aliatul femeilor, în special al celor trecute de vîrsta de 45 de ani. După 45 de ani, femeile pierd mai mult calciu decît în mod normal, cauzele acestui fenomen fiind modificările hormonale care intervin în acelaşi timp cu instalarea menopauzei. După menopauză, în organismul femeii scade cantitatea de estrogeni, hormoni care intervin în asimilarea calciului. De aceea, femeilor peste 45 de ani, predispuse la osteoporoză, sau celor care suferă deja de această boala li se recomandă pînă la 1.000‑1.200 mg calciu zilnic.
TotuÅŸi, calciul trebuie să ne fie aliat toată viaÅ£a. Aportul trebuie să fie constant încă din copilărie. Numai că, în adolescenţă, foarte multe tinere se apucă de fumat, abuzează de alimente tip “fast‑food” sau de băuturi pe bază de cola. Obiceiuri deosebit de periculoase, deoarece împiedică asimilarea calciului. Dacă nu primesc necesarul de calciu în perioada adolescenÅ£ei, femeile ÅŸi nu numai ele nu vor ajunge la densitatea osoasă normală în jurul vîrstei de 30 de ani. “După vîrsta de 30 de ani, în funcÅ£ie de alimentaÅ£ie, de stilul de viaţă, masa osoasă începe să descrească mai rapid sau mai puÅ£in rapid. ÃŽn acest context, o dietă carenÅ£ată în calciu pregăteÅŸte terenul pentru instalarea osteoporozei”, ne-a spus dl prof.univ.dr. Eusebiu Zbranca, ÅŸeful Clinicii de Endocrinologie din cadrul Spitalului “Sf.Spiridon” din IaÅŸi.
Calciul se asimilează cel mai bine din alimente. Cele mai bune surse de calciu sînt brînzeturile (720 mg calciu/100 g), boabele de soia (240 mg), iaurtul natur (190 mg), sardinele (130 mg), ţelina (130 mg), laptele integral (115 mg), pîinea neagră (100 mg), oul de găină (60 mg). Pentru a ne face din calciu un aliat, avem nevoie şi de vitamina D, de acidul lactic sau de acizii graşi esenţiali omega 3. Vitamina D este necesară pentru asimilarea şi fixarea calciului în oase.
Sursa www.evenimentul.ro