LifeStyle, Sanatate

Cruditatile, enzimele si imunitatea

Alimentele crude hranesc si vindeca totodata, deoarece contin enzime. Ele sunt necesare atat pentru cei bolnavi, cat si pentru cei sanatosi.

Aceasta hrana este un medicament zilnic, care ne intareste sistemul imunitar, aparindu-ne de viroze si de alte boli. Mai mult, un organism purificat de reziduuri prin intermediul alimentelor crude nu numai ca nu se imbolnaveste atit de usor, ci este protejat de multe boli grave.

 

Dupa cum ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milica, doctor in fiziologie vegetala, specialist in fitoterapie si coordonator al Centrului Aroma din Iasi, o cura de 2-3 saptamini cu cruditati alunga oboseala si indeparteaza depozitele de grasimi in exces. Rezistenta organismului va creste considerabil, chiar daca se depun eforturi fizice mari: “Organismul isi preia din hrana doar acele principii nutritive necesare pentru a-si indeplini functiile. Restul de substante sint eliminate sau stocate. De cite ori sintem bolnavi, se spune ca datoram boala unui virus. Este adevarat, dar deosebirea este ca unii se imbolnavesc, iar altii nu. Totul consta in capacitatea organismului de a se apara de agenti patogeni. Imunitatea este strins legata de felul in care ne hranim si de reziduurile nocive din organism”.

 

Vegetarienii nu maninca deloc carne, dar ei fierb majoritatea mincarurilor. Chiar daca fierberea se face in aburi, enzimele tot sint distruse. De aceea, vegetarienii nu sint ocoliti de boli si sistemul lor imunitar nu este foarte puternic, in ciuda regimului urmat cu strictete. Zarzavaturile fierte in apa sint cele mai puternic depreciate: “Prin fierbere sint distruse nu numai enzimele, ci si vitaminele. Vitamina C, al carei rol este esential in purificarea singelui, se pierde total prin fierbere. Toate sarurile minerale se elimina prin apa care fierbe, chiar si la aburi. In urma fierberii, zarzavaturile si legumele nu mai contin aproape nimic hranitor, iar proteinele isi pierd 2/3 din valoarea lor nutritiva. Proteinele modificate prin fierbere se depoziteaza in corp sub forma de reziduuri”, ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie.

 

“Hrana vie” ne apara de cancer

 

Enzimele sint insasi viata noastra, dar ele se gasesc numai in “hrana vie”. Mai mult, spune dl prof. Milica, exista o legatura, care ar trebui sa ne dea de gindit, intre lipsa “hranei vii” si aparitia cancerului: “In corpul nostru exista si celule atipice, care se hranesc si se inmultesc rapid datorita absentei enzimelor. Formarea cancerului mai este favorizata si de actiunea unor chimicale incluse in hrana si in stilul nostru de viata: ingrasaminte chimice, insecticide si pesticide absorbite in plante de cultura, conservanti toxici, medicamente chimice, clorul din apa de baut, nicotina sau sarea de bucatarie. Unele dintre aceste substante au capacitatea de a distruge microbii, dar ele distrug si enzimele. Prin distrugerea enzimelor se poate declansa un proces de anormalitate in inmultirea celulelor. Acest proces este amplificat atunci cind organismul este infiltrat cu substante toxice. In aceste conditii, enzimele pierd controlul asupra inmultirii normale a celulelor din organism, lasind cale libera diviziunii haotice. Celulele anormale incep sa se inmulteasca rapid si, astfel, se dezvolta celulele canceroase”.

 

Cura periodica de detoxifiere

 

Experienta medicilor arata ca este greu de tratat un bolnav fara a da importanta depuratiei. Daca nu sint eliminate toxinele din organismul bolnavului, nici cele mai performante metode de tratament nu ofera un efect durabil. Detoxifierea, ne-a spus dl prof. Milica, se face periodic, la fiecare schimbare de sezon, sau cel putin la interval de 6 luni, toamna si primavara: “Pentru eliminarea deseurilor si toxinelor din organism este bine sa se respecte citeva reguli simple, pe o perioada de 7-14 zile, in care nu se consuma alimente prajite, conservate sau afumate, carne si mezeluri, alimente care contin E-uri (coloranti, conservanti si alti amelioratori). Dulciurile se inlocuiesc cu fructe si miere de albine naturala. Se elimina complet din alimentatie fainoasele albe si se consuma numai cereale, piine neagra, de secara si de tarite. Se maninca legume proaspete si proteine vegetale (soia, ciuperci). Se bea cel putin 2 l/zi de apa, sucuri de fructe sau ceaiuri de plante. Nu se consuma absolut deloc zahar, cafea, alcool si racoritoare sintetice”.

 

Pentru energizare, spune dl Milica, se consuma ceai verde in locul cafelei. In fiecare seara, inainte de culcare si dimineata, la trezire, se consuma urmatoarea bautura: un pahar de apa plata cu sucul de la o jumatate de lamiie si 1 lingurita de miere. Apoi, se maninca lactate proaspete: “Pentru detoxifierea vezicii biliare si a ficatului, se bea, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, o lingura de ulei de masline presat la rece, cu putin suc de lamiie, apoi se sta culcat pe partea dreapta 20-30 de minute. Crizele de dischinezie biliara vor disparea definitiv. Este bine ca macar o zi pe saptamina sa se manince numai hrana vie. Deci, nu se consuma alimente fierte sau prajite (mincare gatita), ci numai alimente in stare naturala: fructe, legume, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, cereale integrale, apa, ceaiuri. Daca exista vointa si se doreste o detoxifiere mai profunda, este indicat sa se consume hrana vie timp de 5-7 zile la rind. Exercitiile fizice, mersul activ, stimuleaza actiunea sistemului cardiovascular si procesele metabolice in organism, intensificind functiile naturale de depuratie”.

 

Pentru efecte maxime, aceste recomandari pot fi completate cu produse naturiste special create pentru eliminarea toxinelor din organism, produse care se gasesc in magazinele specializate sau la distribuitori autorizati.

 

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *