Ca parinti, invatam sa acceptam si sa trecem peste micile greseli ale copiilor nostri, mai ales atunci cand acestia se afla la o varsta frageda.
Pentru ca greselile fac parte din complexul proces de invatare, reactiile parintilor trebuie sa fie in general permisive, bineinteles, in limitele firesti fiecarei varste. Astfel, comportamentul parintilor in greselile copilului, il vor ajuta pe acesta in incercarile sale viitoare de cunoastere, si, implicit, in realizarea progresului in acest sens.
Regula de aur in ceea ce priveste reactiile adultului atunci cand copilul greseste este cea general valabila, mai ales atunci cand vorbim despre cresterea si educarea celor mici: gasirea unei cai de mijloc, stabilirea unui sistem de reguli si raspunsuri de intensitate medie.
Parintii trebuie sa ofere copilului in primul rand suportul in toate incercarile acestora privind invatarea si sa le fie ghid in gasirea greselilor care au condus la esec, in depistarea neregulilor care l-au impiedicat pe micut sa realizeze corect o actiune.
Tot adultii sunt si cei care trebuie sa creeze mediul ideal pentru progresul copilului, punandu-i la dispozitie cunostintele personale si alte mijloace de invatare, dar si dovedind o atitudine intelegatoare fata de esecurile inevitabile.
In aceste momente, copilul trebuie sa inteleaga faptul ca esecul este inevitabil uneori, face parte din existenta noastra si trebuie sa invete sa continue efortul pentru atingerea telului propus.
Astfel, o nota mica nu va fi pedepsita sau considerata un capat de lume; totodata, nici nu se va trece cu vederea, fapt ce ar duce in cealalta extrema.
Parintele va incerca sa identifice cauza notei (un moment mai prost, neatentie, graba, cunostinte insuficiente, etc.) si il va ghida pe cel mic inspre reusita; astfel, acesta va invata sensul unor cuvinte ca “strategie”, “perseverenta”, “succes”, bineinteles explicate in concordanta cu varsta si pe intelesul sau.
La polul opus, in momentul in care copilul cunoaste reusita ori obtine un succes, el trebuie felicitat si incurajat sa continue, fara insa a se exagera in premii si laude. Si din nou moderatia este cheia reusitei!
Sursa: www.stilfeminin.ro