Despre copii

Copiii si jocurile din lumea virtuala

Copiii zilelor noastre abandoneaza de timpuriu jucariile obisnuite, indreptandu-si inca de la varste fragede atentia asupra jocurilor video sau a celor din mediul online. Cat de utile, distractive sau, dimpotriva, daunatoare sunt acestea pentru copilul tau, afli din randurile urmatoare.

Violenta virtuala / violenta reala

Cel mai controversat subiect atunci cand vine vorba de jocuri video este cel referitor la continutul violent si foarte violent. Cat de linistita poti fi ca mama lasandu-ti copilul sa omoare virtual diverse tinte? Cat de folositor este un astfel de joc? Cat se reflecta violenta din lumea virtuala in comportamentul social?

Cercetatorii se impart in doua tabere: unii cred ca jocurile cu continut violent cresc intr-adevar in plan real tendinta copilului spre un comportament agresiv. De cealalta parte a baricadei se afla cei care cred ca jocurile care te implica in actiuni de eliminare a unor tinte ajuta de fapt la tot ce inseamna catharsis, posibilitatea de eliberare de frustrari si anxietate, care te ajuta sa eviti tocmai un posibil comportament deviant in viata de zi cu zi.

Cert este insa faptul ca efectele jocurilor violente difera de la caz la caz, in special in functie de particularitatile varstei, ale sexului si ale temperamentului copilului. Unii pot deveni hiperactivi, altii pot deveni mai interiorizati, altii pot vedea in acest tip de jocuri un capriciu temporar, abandonandu-l ulterior pentru alte activitati.

Nu ii interzice copilului tau astfel de jocuri, insa tine cont de anumite particularitati: ce varsta are (jocurile video sau online sunt, cel putin aproximativ, impartite pe categorii de varsta), gradul de violenta al respectivului joc si modul in care copilul tau este influentat de joc: devine mai agitat, mai nervos, este iritabil, neascultator, se supara atunci cand ii spui sa faca o pauza sau sa inchida jocul sau, dimpotriva, nu observi nici un fel de schimbare in rau, desi jocurile iti dau impresia unui grad ridicat de violenta.

In primul caz, atunci cand observi o schimbare negativa, ia masuri. Incearca pe cat posibil sa ii elimini din obiceiurile zilnice acest tip de distractie. Spune-i ca ii vei da voie sa se joace atunci cand va creste mai mare. Incurajeaza-l sa iasa cu prietenii si sa se joace in spatiul real. Indruma-l spre activitati sportive, mai ales daca da dovada de foarte multa energie. Daca nu te descurci, apeleaza la un pediatru sau la un psiholog.

Utilitatea jocurilor virtuale

Da, si jocurile video si cele online pot fi utile. Parintii vad rar aceasta latura, insa ea exista.

In orice joc, de orice tip, exista niste reguli si niste limite. Trebuie sa faci anumite lucruri si poti face doar anumite lucruri. Copilul poate invata, involuntar, sa respecte ceea ce i se impune. In momentul in care i se pun limite in viata reala, le va accepta mai usor, iar regulile impuse vor fi de asemenea mai usor de asimilat.

In plus, jocurile dezvolta spiritul de competitie al copilului tau. O eventuala comparatie cu alti prieteni care joaca acelasi joc il determina sa castige si mai multe puncte si sa atinga cele mai ridicate nivele.

Competitia si castigul din planul virtual il determina sa repete scenariul si in viata reala. Ai grija insa la extreme: daca isi pierde prea mult timp jucandu-se pentru a obtine rezultate importante in plan virtual, iar in viata de zi cu zi esueaza repetat, este posibil sa dea dovada de o lipsa de acomodare cu obstacolele reale si sa incerce o compensare in plan fictiv a ceea ce nu poate realiza propriu-zis.

Izolare sociala / socializare

Jocurile si castigurile virtuale sunt de multe ori invinovatite si de cazurile in crestere de izolare sociala si egocentrism in cazul generatiilor tinere. Munca in echipa nu da rezultate ca in cazul celei individuale, iar tinerii prefera sa se cunoasca si sa comunice online in detrimentul comunicarii offline. Platformele de socializare online sunt luate cu asalt in special de adolescenti in cautare de prieteni in lumea virtuala. Intrebarea se pune in felul urmator. Daca iti petreci mult timp online, cand iti mai gasesti ragaz pentru a lega relatii de prietenie propriu-zise, in viata reala?

Totusi, de cele mai multe ori, cunostintele virtuale sunt doar un punct de plecare pentru intalnirile fata in fata. Mediul online ofera posibilitatea, imposibila pana de curand, de a intalni oameni de oriunde, cu care intr-adevar ai lucruri in comun, alesi pe baza unor criterii personale.

Daca observi insa o predispozitie spre izolare a copilului sau adolescentului tau, iar timpul petrecut online este vizibil mai mare decat cel petrecut offline, incearca sa repari situatia. Vorbeste cu el si incurajeaza-l sa isi faca prieteni in special in viata reala, iar timpul petrecut in lumea virtuala sa fie cat de cat limitat.

Sursa www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *