Concerte

Concert inaugural al Turneului Stradivarius

Primul turneu Stradivarius incepe luni, 31 martie 2008, la ora 19.00, la Teatrul National de Opereta ‘Ion Dacian’ din Bucuresti, cu un recital extraordinar al violonistului Alexandru Tomescu si al pianistului Horia Mihail. Cu acest prilej cei doi artisti vor lansa si CD-ul recent inregistrat, ‘Stradivarius – Encore’

Bucureşti, 25 martie 2008 – Asociaţia Culturală Accendo organizează, sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor, turneul naţional Stradivarius, primul dintr-o serie de cinci turnee anuale dedicate excepţionalului instrument Stradivarius Elder-Voicu. Anul acesta, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor susţine recitaluri în 14 oraşe din ţară şi Bucureşti, în perioada 31 martie – 28 mai 2008.

Stradivarius Elder-Voicu din nou pe scenă
După mai bine de 10 ani, celebrul instrument revine pe scene de concert din România. Foarte mulţi vor fi uimiţi văzând Stradivarius-ul “în carne şi oase”: o vioară cât se poate de obişnuită, nici mai mică, nici mai mare, în niciun caz poleită cu aur sau bătută cu diamante ca să-i justifice preţul exorbitant. Atunci unde este secretul, ce o face să fie atât de deosebită de toate celelalte viori? Răspunsul nu este vizibil, ci mai degrabă audibil: un Stradivarius există şi trăieşte cu adevărat doar atunci când este cântat într-o sală de concert, în faţa iubitorilor de muzică.

Stradivarius Elder-Voicu – una dintre ultimele 10 viori din lume din perioada de aur a maestrului italian
Cumpărată de statul român în 1956, vioara Stradivarius Elder a aparţinut până în 1997 maestrului Ion Voicu. Este o operă de artă ce aparţine patrimoniului naţional mobil al României, intrată la categoria Tezaur. A fost realizată în 1702, fiind una dintre ultimele 10 viori din lume semnate de Stradivarius şi aflate încă în stare de funcţionare. În urma unui concurs organizat în vara anului 2007 de Ministerul Culturii şi Cultelor violonistul Alexandru Tomescu a primit dreptul de a cânta pe acest instrument pentru următorii cinci ani.

“Este mai mult decât un vis, este o poartă deschisă către marea muzică” – Alexandru Tomescu
“Nu cred să existe bucurie mai mare pentru un violonist ca aceea de a cânta pe o vioară ieşită din mâinile lui Antonio Stradivari. Încă de când eram mic le-am ascultat sunetul (în înregistrările unor violonişti celebri precum David Oistrach, Arthur Grumiaux sau Zino Francescatti) şi am visat la ele. Zicala “fii atent la ce visezi, căci s-ar putea ca visul să devină realitate!” s-a adeverit. Astfel, anul trecut, într-o frumoasă dimineaţă de noiembrie, am primit vioara la care râvneşte orice violonist român: Stradivarius Elder-Voicu. Însuşi numele ei vorbeşte despre un trecut plin de succese; cu siguranţă nu este deloc uşor să te ştii succesorul marelui nostru violonist Ion Voicu. Eu am luat-o ca pe o provocare; aceea de a arăta lumii întregi de ce sunt capabil cu adevărat. De nenumarate ori simţisem pe scenă nevoia unui plus de putere a viorii, mai ales în concertele mari, în care instrumentul solist trebuie să ţină piept întregii orchestre. Cu câtă încântare am descoperit naturaleţea şi aparenta lipsă de efort cu care Stradivarius-ul domină sonoritaţile orchestrale! Este mai mult decât un vis, este o poartă deschisă către marea muzică “. Acestea sunt câteva dintre gândurile tânărului violonist român, la scurt timp după ce a intrat în posesia viorii.

Cinci turnee, cinci CD-uri ÅŸi un documentar
“Nu am fost deloc surprins când am realizat că Alexandru împărtăşeÅŸte în totalitate ideea că fiecare român are dreptul constituÅ£ional de a auzi într-o sală de concert sunetele acestui superb instrument. Acest deziderat nu poate fi însă atins decât în condiÅ£iile în care Stradivarius Elder-Voicu este prezent în cât mai multe oraÅŸe din România. ÃŽmpreună am decis să iniÅ£iem, organizăm ÅŸi coordonăm o serie de cinci turnee anuale în cât mai multe oraÅŸe din Å£ară, să înregistrăm în fiecare an câte un CD “Stradivarius” ÅŸi să contribuim la realizarea unui documentar destinat istoriei ÅŸi prezentului acestei viori”, a declarat pianistul Horia Mihail, preÅŸedinte al AsociaÅ£iei Culturale Accendo – organizatorul acestui eveniment.

Turneul va fi lansat luni, 31 martie 2008 la Teatrul NaÅ£ional de Operetă “Ion Dacian” din BucureÅŸti, de la ora 19:00, prilej cu care cei doi artiÅŸti vor prezenta ÅŸi primul CD intitulat Stradivarius – Encore. Seria concertelor va continua timp de două luni în 15 oraÅŸe din România ÅŸi se va încheia, în 28 mai, tot la BucureÅŸti cu un recital la Ateneul Român.

Vineri, 28 martie 2008, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă, de la ora 12:00, va avea loc o conferinţă de presă, la care vor participa cei doi artişti precum şi domnul Răzvan Dincă, Director General al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

Eveniment prezentat de:
Bang & Olufsen

Parteneri oficiali:
Maserati, Regatta Real Estate Company

Sponsor:
Euroweb

Organizator:
Asociaţia Culturală Accendo

Cu sprijinul Mindshare ÅŸi Best Print

Parteneri media:
The ONE, Target, TimeOut, Gândul, Radio România Cultural, Radio France Internationale, TVR Cultural.

Eveniment patronat de:
Ministerul Culturii ÅŸi Cultelor

Parteneri organizatori:
Filarmonica “George Enescu” Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” Bucureşti, Filarmonica Braşov, Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare, Filarmonica “Transilvania” Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovschi” Constanţa, Filarmonica “Moldova” Iaşi, Filarmonica Oradea, Filarmonica Sibiu, Asociaţia Culturală “Lira” Brăila, Asociaţia Culturală “Şcoala Ardeleană” şi Primăria Târgu Mureş , Muzeul “Vasile Pârvan” Arad, Filarmonica Piteşti, Filarmonica “Muntenia” Târgovişte, Filarmonica “Banatul” Timişoara, Liceul de artă Baia Mare.

Puteti obtine informatii suplimentare despre Turneul Stradivarius accesand website-ul www.accendo.org.ro

Asociatia Culturala Accendo

http://stradivarius.accendo.org.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *