Despre copii

Comunicarea este esentiala pentru bebelus

Comunicarea este esentiala pentru bebelusIntre viitoarea mamica si copilul sau, primul contact are loc inca din perioada in care cel mic se afla in burtica, in stadiul de fat. Reactiile acestuia pot fi simtite inca de la 4 luni, insa intensitatea redusa a acestora pot face ca mamica sa nu le simta.

Inca de la primele miscari ale fatului, unele femei incep sa vorbeasca fiintei care se dezvolta in interiorul lor. Comunicarea este, chiar si in acest stadiu incipient, foarte importanta.

Fatul va simti fiecare stare prin care trece mama sa – tensiune, nervozitate, ingrijorare, liniste, impacare, fericire.

Vorbindu-i, mangaind burtica, citindu-i povesti sau chiar cantandu-i, ii veti transmite copilului stari care sa ii permita o buna dezvoltare in acest stadiu intrauterin, esential pentru intreaga sa existenta.

Si dupa nastere, comunicare cu cel mic este foarte importanta. Chiar daca puiul nu poate raspunde, el are nevoie ca lumea din jur, in special parintii, care vor deveni cele mai importante persoane pentru ei, sa ii vorbeasca, sa il priveasca, sa il tina in brate.

Pe langa nevoile de baza pe care trebuie sa i le indepliniti – alimentatie, somn, joaca, bebelusul are nevoie sa cunoasca, sa experimenteze. Iar cel mai bun mod de a interactiona este fara indoiala comunicarea.

Un copil nu este un obiect pe care il asezi intr-un loc, il stergi din cand in cand de praf si poti considera ca ti-ai indeplinit datoriile in ceea ce il priveste. Un copil are nevoie sa simta, inca de la o varsta la care nu se poate exprima, la care nu poate nici macar ganguri, ca este iubit, este alintat si ingrijit.

Pe langa comunicarea verbala, cel mic va simti dragostea parinteasca si prin atingere, joc, o stare de relaxare si detasare de tot ceea ce este rau, pe care mama o va transmite. Joaca ii apropie pe parinti de copil, mai ales daca este insotita de cuvinte sau explicatii.

Vorbiti-i copilului d-voastra cat de mult puteti, inca de la primele zile de viata, folosind un ton cald, incet. Comunicati si mai intens atunci cand puiul ajunge la varsta primelor cuvinte sau, mai precis, a jumatatilor de cuvinte.

Comunicarea este esentiala pentru bebelusIncurajati-i fiecare incercare de a vorbi, explicandu-i fiecare lucru pe care il faceti, raspunzandu-i la intrebari si lasandu-l sa participe la discutiile din familie.

Astfel il incurajati sa se deschida in fata d-voastra, sa aiba incredere in propriile forte, evitand timiditatea, introvertirea sau neincrederea in propria persoana.

Nu uitati: copilul de astazi este adultul de maine, iar d-voastra, ca parinti, aveti obligatia morala de  a-i  darui tot ceea ce  are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Sursa: www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *