Chistul reprezinta o formatiune cu lichid, situata in interiorul sau pe suprafata ovarelor.
Cum se formeaza:
Lunar, un ovul se imbraca intr-o structura numita folicul, cu un continut lichid. La un moment dat, foliculul trebuie sa elibereze ovulul cand acesta se maturizeaza. Atunci cand foliculul nu elibereaza ovulul sau nu se micsoreaza dupa eliminarea acestuia, formatiunea continua sa creasca, umplandu-se cu lichid. Astfel apare chistul ovarian.
Exista chisturi care dispar de la sine, avand o durata de existenta intre 4 si 6 saptamani. Insa atunci cand ne gandim la chist ne referim in general
Cum se manifesta:
Apar: tulburari menstruale, dureri in timpul contactelor sexuale, dureri abdominale, greata, dureri mamare, dureri pelvine (pornind de la coloana vertebrala spre membrele inferioare), senzatie de apasare in zona vezicii urinare.
Tipuri: exista doua tipuri de chisturi ovariene:
Chist folicular:
Acestea nu sunt grave si nu cauzeaza durere decat rareori. In general dispar de la sine, timp de doua sau trei cicluri menstruale.
Chist luteal:
Acesta poate ajunge la 10 cm in diametru, poate sangera, provocand dureri pelviene sau abdominale.
Cum se identifica tipul de chist:
Acesta poate fi descoperit cu ajutorul unei ecografii, realizata pe cale abdominala sau vaginala, utilizand ultrasunetele. E cea mai utilizata metoda.
O alta modalitate este laparoscopia, care consta in introducerea in abdomen a unui instrument subtire printr-o mica incizie. Prin aceasta metoda se poate chiar extirpa chistul.
O alta metoda se numeste masurarea CA 125 din sange prin care se stabileste daca chistul este malign.
Tratamentul depinde de: varsta pacientei, tipul, volumul chistului si simptome.
Expectativa: supraveghere medicala fara tratament. Dupa 1-3 luni, pacienta e examinata din nou, pentru a fi depistate schimbarile chistului.
Tratamentul anticonceptional: ajuta la prevenirea aparitiei unor noi chisturi ovariene, precum si reducerea riscului aparitiei cancerului ovarian.
Tratamentul chirurgical: e necesar in cazurile grave, care au dimensiuni mari, cresc in permanenta. Cele care provoaca durere sunt extirpate. Uneori se elimina un ovar, iar celalalt e lasat intact. Fertilitatea se mentine. Dupa menopauza, un chist ovarian are mai multe sanse sa devina canceros.
Prevenire:
Examenele pelvice frecvente reprezinta un mod de diagnosticare timpurie a chisturilor. De asemenea, orice simptome dureroase sau neobisnuite care insotesc menstruatia trebuie semnalate unui medic.
Sursa: www.stilfeminin.ro