Pentru anul 2008, CEC Bank ÅŸi-a propus creÅŸteri de activitate peste nivelul preconizat de creÅŸtere a sistemului bancar: 48 % creÅŸterea portofoliului de credite ÅŸi 41% creÅŸterea portofoliului de depozite de la clientela nebancară. Se împlinesc în acest an 144 ani de când primul domnitor al României moderne, Alexandru Ioan Cuza promulga decretul de înfiinÅ£are al Casei de Depuneri ÅŸi ConsemnaÅ£iuni, devenită în timpul domniei Regelui Carol I, Casa de Depuneri, ConsemnaÅ£iuni ÅŸi Economii (1880) ÅŸi mai apoi, din 1949 – Casa de Economii ÅŸi ConsemnaÅ£iuni.
Încă de la înfiinţare, CEC a intrat în conştiinţa generaţiilor de români ca fiind o instituţie sigură, stabilă şi onestă, aproape de casă, cu produse şi servicii adresate în special persoanelor fizice.
În 1996, Statul român, acţionarul unic al CEC, reprezentat prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, hotărăşte ca organizarea şi funcţionarea CEC se va face în conformitate cu Legea bancară. Punerea în aplicare a acestei hotărâri nu este simplă şi primele semne că instituţia este pregatită să ofere produse complexe, atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice, apar abia mai târziu. Între timp, este lansat procesul de privatizare al Băncii, suspendat însă la sfârşitul anului 2006. În decembrie 2006 acţionarul decide să realizeze o primă majorare de capital de 500 milioane lei.
ÃŽn mai 2007, acÅ£ionarii CEC aprobă ÅŸi este dată publicităţii „Strategia de dezvoltare a CEC pentru perioada 2007 – 2011â€Â, care prevede că:
„Până în 2011, CEC trebuie să fie lider pentru operaţiunile bancare desfăşurate de populaţia României şi aferente activităţilor economice din zona rurală şi urbană, cu sub 50.000 locuitori.
Pe termen lung, CEC trebuie să devină o bancă comercială universală puternică, un competitor real pe toate segmentele pieÅ£ei bancare (retail, IMM-uri, finanÅ£area activităţilor agricole ÅŸi chiar a marilor corporaÅ£ii)â€Â.
Având în vedere aceste obiective strategice, dar mai ales faptul că există semnale certe că ele pot fi atinse, acţionarii CEC au fost de acord că denumirea de Casa de Economii si Consemnatiuni nu mai este suficient de sugestivă şi că instituţia noastră este o Bancă în plin proces de modernizare şi eficientizare.
Noua denumire, CEC Bank, îmbină tradiţia şi aspiraţiile instituţiei noastre care se doreşte a fi un jucător de marcă în peisajul bancar românesc. Noile culori sugerează renaşterea unei instituţii aşa cum verdele simbolizează renaşterea naturii în fiecare primăvară. În fine, frunza de stejar din sigla CEC Bank, plasată pe un scut sugerează continuitate şi tradiţie, autenticitate şi putere, dar şi siguranţă şi protecţie.
Pentru anul 2008, CEC Bank şi-a propus creşteri de activitate peste nivelul preconizat de creştere a sistemului bancar: 48 % creşterea portofoliului de credite şi 41% creşterea portofoliului de depozite de la clientela nebancară.
În anul 2008 vom cheltui sume importante pentru schimbarea imaginii Băncii, ce se vor materializa prin reamenajarea a circa 600 de unităţi, (45 mil. Euro) dar şi pentru promovarea noii imagini şi a unor produse noi ce vor fi lansate în acest an (5,56 mil. Euro). Până la sfarşitul anului 2010 toate unităţile Băncii, în prezent 564 unităţi la oraşe si 840 unităţi la sate, vor fi reamenajate integral.
Începând cu această lună, Banca va lansa noi produse şi servicii care se vor adresa clientelei noastre, persoane fizice şi juridice, precum:
– CECONLINE – serviciul internet banking
– cardul clasic MASTERCARD, embosat pentru persoane fizice
– trei produse destinate agenÅ£ilor economici ÅŸi autorităţilor locale care doresc să acceseze fonduri europene (linia de credit pentru investiÅ£ii, creditul punte ÅŸi creditul pentru investiÅ£ii)
– CREDITLIFE – creditul ipotecar cu asigurare de viaţă gratuită inclusă, adresat persoanelor fizice ÅŸi altele.
De asemenea, începând cu 6 mai 2008, CEC Bank a majorat dobânzile la toate categoriile de depozite atrase de la clientela nebancară.
Radu Graţian Gheţea
PreÅŸedintele Consiliului de
Administraţie CEC Bank