LifeStyle

Ceai rece preparat acasa

Foarte mulÅ£i cumpără, la un preÅ£ destul de ridicat, sau se uită cu jind la cunoscutul “ice tea” din comerÅ£, care “taie setea” sau alungă mahmureala. Foarte căutat vara, în zilele toride ÅŸi recomandat înaintea altor băuturi răcoritoare, cu toate că are trecute pe etichetă unele dintre ingrediente, acest ceai rece pare să aibă vreo reÅ£etă miraculoasă, care să-i justifice preÅ£ul.

Nici pe departe! Are doar o strategie de marketing bine pusă la punct, care să-l facă atît de consumat.

Pentru cei care nu-ÅŸi permit să cumpere acest ceai, dar ÅŸi pentru cei care cunosc efectele negative pentru sănătate ale aditivilor alimentari – cunoscutele E-uri din băuturile răcoritoare, iată ingredientele unui ceai rece care poate fi preparat acasă, mult mai gustos ÅŸi util pentru sănătate decît cel din magazine. Sînt necesare doar măceÅŸe sau ceai de măceÅŸe de la Plafar, mentă sau ceai de mentă ÅŸi lămîi. Cu gramajul acestor ingrediente se poate “valsa” după preferinÅ£ele ÅŸi gustul fiecăruia. Mai întîi se pune apa – preferabil să fie de izvor – la fiert, iar după ce dă în clocot, se opreÅŸte ÅŸi se adaugă pentru infuzare măceÅŸe, mentă ÅŸi lămîie tăiată felii, cu tot cu coajă. MăceÅŸele dau savoarea, gustul acriÅŸor ÅŸi vitamina C, la fel ÅŸi lămîia, adăugînd efectul astringent, iar menta conferă băuturii acea “răcoare” specifică ceaiului rece. Alături de mentă, se poate adăuga ÅŸi puÅ£ină salvie, cu acelaÅŸi efect răcoritor. După infuzare, ceaiul se lasă la răcit pînă ce ajunge la temperatura camerei, se strecoară ÅŸi se îndulceÅŸte, de preferinţă cu miere de albine. Se păstrează rece, la frigider ÅŸi se poate consuma în loc de apă. Cu banii daÅ£i pe un PET de “ice tea” din comerÅ£ se poate prepara o cantitate de cel puÅ£in 20 de litri de ceai rece acasă.

Un sfat! Chiar dacă faceţi o muncă în plus la strecuratul ceaiului, este bine să ştiţi că apa fierbinte extrage alături de substanţele active din plante şi celuloza din pliculeţele de hîrtie în care sînt ambalate aceste plante. Or, această celuloză duce, prin utilizarea frecventă la ceai a pliculeţelor, la constipaţie, fiind pentru mulţi, mai ales pentru femeile însărcinate şi cele care alăptează, un vehicul spre îmbolnăvirea treptată a organismului din cauza constipaţiei. Şi în această reţetă, după cum ar trebui în toate cazurile de utilizare a plantelor medicinale, încercaţi să evitaţi pliculeţele.

 

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *