Căsătoriile fericite reduc riscul de declanşare a atacurilor cerebrale în cazul bărbaţilor, potrivit unui studiu prezentat cu ocazia conferinţei internaţionale organizate recent de American Stroke Association.
Realizat pe un eşantion de 10.000 de israelieni, studiul a relevat faptul că bărbaţii celibatari şi cei nefericiţi în căsnicie se confruntă cu riscuri mult mai mari de a suferi atacuri cerebrale fatale, comparativ cu bărbaţii fericiţi în căsnicie.
Potrivit autorilor acestui studiu, care demonstrează puterea benefică a relaţiilor fericite, stilul de viaţă sănătos reprezintă cea mai bună metodă pentru a evita declanşarea atacurilor cerebrale.
Coordonat de Uri Goldbourt, de la Universitatea din Tel Aviv (Israel), studiul a avut la bază chestionarele completate la începutul anilor 1960 de militarii şi angajaţii israelieni din sectorul public.
Participanţii la acest studiu, care aveau o vârstă medie de 49 de ani, au fost rugaţi să noteze succesul propriilor căsnicii, pe o scală ce măsoară nivelul de satisfacţie. Cercetătorii au ţinut evidenţa voluntarilor care au decedat din cauza atacurilor cerebrale în următorii 34 de ani şi au studiat apoi răspunsurilor acestora din chestionarele completate.
După luarea în calcul a factorilor socio-economici ÅŸi a principalilor factori care cauzează atacurile cerebrale – hipertensiune ÅŸi fumat – cercetătorii au ajuns la concluzia că există o legătură între atacurile cerebrale fatale ÅŸi căsnicie.
Bărbaţii celibatari se confruntă cu un risc de atac cerebral fatal cu 64% mai mare decât bărbaţii căsătoriţi.
După ce au înaintat şi mai mult în analiza datelor, autorii studiului au descoperit că şi calitatea mariajului era deosebit de importantă.
Bărbaţii nefericiţi în mariaj se confruntă şi ei cu un risc de atac cerebral fatal cu 64% mai mare comparativ cu bărbaţii fericiţi în căsnicie.
Sursa: www.evenimentul.ro