Prepararea caramelului este un exercitiu culinar care adesea se transforma intr-‘un dezastru. In realitate insa, nu este asa de greu de pregatit, cu conditia sa se foloseasca metoda corecta. Iata secretele pentru a obtine rezultatele cele mai bune atunci cand vine vorba despre acest preparat, care se foloseste la prajituri, creme sau inghetate.
Va intrebati probabil ce fel de zahar trebuie sa folositi pentru a prepara caramelul. Alb, de trestie de zahar sau integral? Puteti folosi toate aceste sortimente, in functie de dorinta dumneavoastra sau pur si simplu de zaharul pe care il aveti in bucatarie atunci cand vreti sa faceti caramel. Trebuie sa stiti insa ca, daca veti folosi zahar cu o culoare naturala cat mai inchisa, cu atat caramelul obtinut va fi mai aromat. Puteti, de asemenea, sa folositi fructoza, pe care sa o amestecati cu apa. In aceasta situatie, caramelizarea va fi mai rapida, iar caramelul obtinut va avea culoarea mai deschisa, in tonuri de portocaliu‑auriu.
Tehnica de baza
Puneti zaharul intr-o oala de dimensiuni medii. Cantitatea de zahar pe care o veti folosi depinde de cat caramel doriti sa obtineti. Dupa aceea, lasati oala la foc mediu si rotiti‑o usor pentru a distribui uniform zaharul. La scurt timp, acesta va incepe sa se topeasca, iar dumneavoastra trebuie sa continuati sa rotiti oala. Un lucru pe care putine doamne il cunosc este acela ca nu trebuie sa amestecati zaharul nici cu lingura de inox si nici cu una de lemn.
Atunci cand caramelul este inca lichid, puneti oala intr‑un recipient cu apa rece pentru a opri procesul de caramelizare. In acest stadiu, puteti adauga un pic de unt, dulce sau sarat, si cateva picaturi de suc de lamaie. Daca observati ca zaharul se intareste prea repede, adaugati un pic de apa si amestecati bine. Daca s‑au format cocoloase, pentru a scapa de ele nu va ramane decat sa puneti din nou oala pe foc. Trebuie sa evitati insa aceste situatii. Zaharul nu trebuie tinut timp indelungat pe foc, deoarece cu cat se va arde mai mult cu atat caramelul va fi mai inchis la culoare si va capata un gust amar. Durata este legata de scopul în care doriti sa folositi caramelul. Daca urmeaza sa‑l utilizati pentru glazurarea dulciurilor sau a deserturilor, aveti nevoie de un caramel deschis la culoare. Daca, in schimb, doriti sa decorati o budinca, puteti folosi un caramel mai inchis.
Secrete si arome
Pentru a obtine rezultate optime, trebuie sa folositi o oala foarte curata. Daca va este teama sa nu ardeti zaharul, adaugati inainte de a pune cratita pe foc un pic de apa. Pentru a evita intarirea caramelului si formarea de cocoloase, adaugati cateva picaturi de lamaie. Evitati pe cat posibil diferentele de temperatura, pentru ca acestea dau gustul amar caramelului. De asemenea, il puteti prepara cu diferite arome, in functie de necesitatile dumneavoastra. Puteti obtine caramel cu gust de vanilie, scortisoara sau ghimbir. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa amestecati condimentele cu zaharul inainte de a da drumul la aragaz. In cazul vaniliei, se folosesc doar semintele. Puteti, de asemenea, obtine caramel cu gust de fructe. Fie ca este vorba despre portocala, pepene sau fructe exotice, dupa ce ati ajuns aproape de final, adaugati in oala un pic de suc sau de pulpa de fructe si mai tineti oala doua minute la foc mic pentru a obtine un lichid dens. Puteti aroma caramelul folosindu‑va de extracte de flori precum trandafiri, iasomie sau bergamota. Atunci cand este aproape rece, adaugati in compozitie cateva picaturi din extractul de floare ales de dumneavoastra. Daca, in schimb, doriti sa obtineti caramel cu aroma de cimbru sau rozmarin, inainte de a pune zaharul pe foc adaugati o jumatate de lingurita de planta macinata. Puteti, de asemenea, sa preparati o infuzie din planta aromata aleasa si sa o varsati in oala inainte de final. Untul, smantana si laptele pot fi si ele la fel de bine combinate cu caramelul.
Daca untul se adauga atunci cand caramelul este aproape gata, laptele si smantana se amesteca impreuna cu zaharul inainte de a se pune pe foc. Puteti combina, de asemenea, caramelul cu otet balsamic, cafea, ciocolata, alune sau nuci.
Sursa: www.evenimentul.ro