Sub deviza “Mai putina lumina de la noi pentru mai multa lumina de la stele!”, editia a 6-a a campaniei internationale de numarat stelele, “Globul noaptea”, continua cu partea a doua, in perioada 22 martie – 4 aprilie. Prin acest eveniment se doreste realizarea unei harti a poluarii luminoase pe glob.
Cetatenii planatei sunt invitati sa iasa seara afara, la circa doua ore dupa apusul Soarelui, sa identifice constelatia Leul si sa numere stelele vizibile cu ochiul liber. Rezultatul se va raporta apoi online pe pagina de internet a evenimentului.
Cum jumatate din populatia lumii traieste in orase, cei mai multi locuitori ai zonelor urbane nu au trait si poate nu vor trai niciodata acea experienta extraordinara, de uimire si incantare in fata cerului curat al noptii, intunecat si plin de stele. Poluarea luminoasa impiedica accesul locuitorilor planetei la aceasta mostenire culturala a omenirii, la acest drept universal de a privi stelele. Poluarea luminoasa vizeaza mai multe domenii: siguranta, conservarea energiei, costuri inutile, sanatatea umana si efectele asupra vietii salbatice, precum si capacitatea noastra de a vedea stelele.
Chiar daca poluarea luminoasa este o preocupare majora si in crestere la nivel mondial, este una dintre cele mai simple probleme de mediu cu rezolvare la nivel local.
Campania “Globul noaptea” se poate face impreuna cu elevii, cu familia sau prietenii.
Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM) a realizat o pagina speciala a evenimentului, unde puteti afla mai multe despre modul in care va puteti aduce contributia la aceasta campanie. Procedura este foarte usoara, in plus este educativa si distractiva.
Vizitati pagina www.sarm.ro pentru mai multe informatii.
Profesorii care efectueaza aceasta activitate cu elevii pot primi certificate de participare.
Valentin Grigore, presedinte SARM, tel. 0722 829034, e-mail: sarm.ro@gmail.com, web: www.sarm.ro
vali_sarm@yahoo.com
http://www.sarm.ro