Peste 30.000 de elevi români de toate vârstele participă în data de 23 aprilie, la Cea mai mare lecţie din lume, împreună cu alţi cinci milioane de copii din peste 100 de ţări.
Evenimentul este coordonat la nivel mondial de Campania Globală pentru Educaţie, o coaliţie de organizaţii civice şi de caritate din toată lumea şi organizat de Salvaţi Copiii (SCR), la nivel naţional. Este un record mondial, în încercarea de a atrage atenţia asupra nevoii de a asigura educaţie gratuită de calitate pentru fiecare.
Elevii şi cadrele didactice din România participă pentru al optulea an consecutiv la acest eveniment. În acest an însă, numărul elevilor implicaţi este de patru ori mai mare faţă de anul trecut. În plus, o noutate pentru ediţia din 2008 este participarea unui număr mai mare de şcoli din mediul rural (23 de şcoli), precum şi înscrierea unor şcoli din învăţământul special şi din cadrul centrelor de reeducare pentru minori.
PreÅŸedintele Traian Băsescu a fost alături de SalvaÅ£i Copiii la una din aceste LecÅ£ii, moderate de Monica Ghiurco, ce s-a desfăşurat în data de 23 Aprilie, începând cu ora 10.30, la Colegiul NaÅ£ional Spiru Haret din BucureÅŸti. Au fost prezenÅ£i copii ÅŸi profesori, alături de partenerii SCR în organizarea acestei campanii – reprezentanÅ£i ai Ministerului EducaÅ£iei, Cercetării ÅŸi Tineretului, Inspectoratului Åžcolar al Municipiului BucureÅŸti, ai OrganizaÅ£iei Mondiale a Muncii. AlÅ£i invitaÅ£i reprezintă comisiile parlamentare din domeniul educaÅ£iei ÅŸi a protecÅ£iei sociale, Ministerul Muncii, Familiei ÅŸi Egalităţii de Åžanse, Ministerul Economiei ÅŸi FinanÅ£elor, Autoritatea NaÅ£ională pentru ProtecÅ£ia Drepturilor Copilului, Autoritatea NaÅ£ională pentru Persoanele cu Handicap, Centrul de Resurse ÅŸi Asistenţă EducaÅ£ională a Municipiului BucureÅŸti, Institutul de ÅžtiinÅ£e ale EducaÅ£iei, Centrul EducaÅ£ia 2000+, Centrul pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare profesională „Step by Stepâ€Â, AsociaÅ£ia Ovidiu Rom ÅŸi FederaÅ£ia Sindicatelor Libere din ÃŽnvăţământ, Grupul la nivel înalt pentru copiii României, AgenÅ£ia NaÅ£ională pentru Romi.
“Copii le vor prezenta autorităţilor concluziile dezbaterilor pe tema educaÅ£iei de calitate, realizate de SalvaÅ£i Copiii în 200 de ÅŸcoli, în perioada martie-aprilie 2008. Ei vor explica ce înseamnă pentru ei educaÅ£ia de calitate, care sunt cauzele excluderii de la educaÅ£ie ÅŸi cum poate educaÅ£ia de calitate să oprească excludereaâ€Â, a declarat Gabriela Alexandrescu, preÅŸedinte executiv al SalvaÅ£i Copiii.
În lume, copiii, profesorii, oficialităţi de top se implică activ în această lecţie:
• Peste un milion de copiii iau parte la această lecţie în Bangladesh
• Copiii îi vor preda cea mai mare lecţie din lume regelui Cambogiei
• Miniştrii din Afganistan iau parte le lecţie, în liceul Isteqlal
• În Japonia, 17.000 de copii, secretariatul Iniţiativei Rapide în Educaţie şi Grupul civil al G8 vor lua parte simultan la această lecţie
• Kenia: lecţia este predată la periferia oraşului Nairobi
• Oficiali din Lesotho merg la şcoli din mediul rural pentru a le fi predată lecţia
• Elevii dintr-o şcoală din teritoriile palestiniene şi cei dintr-o altă unitate de învăţământ din Oregon, SUA, vor participa la o lecţie comună prin internet
• Copiii din Peru le vor preda miniştrilor şi parlamentarilor o lecţie
• Marea Britanie: secretarul de stat pentru Dezvoltare Internaţională, Douglas Alexander va participa la lecţie în afara clădirii Parlamentului
• Copiii din Zambia vor organiza un marş prin faţa vicepreşedintelui, înaintea lecţiei din Lusaka
La nivel global , 72 de milioane de copii şi 774 milioane de adulţi nu au acces la educaţie. Una din patru femei din lume nu ştie să scrie sau să citească. În anul 2000, liderii lumii au semnat Agenda Educaţia pentru Toţi, angajându-se ca fiecare persoană să aibă acces la educaţie până în 2015. Deşi au fost înregistrate progrese, în ritmul în care se desfăşoară programul, aceste ţinte nu vor fi atinse nici în 100 de ani. Milioane de copii au fost marginalizaţi pentru că sunt fete, pentru că sunt infectaţi cu HIV, au un handicap, pentru că sunt săraci sau trăiesc într-o zonă de conflict. Alte milioane de copii nu beneficiază e educaţie de calitate, învăţând în clase cu mai mult de 100 de elevi, câteva ore pe zi, cu profesori slab pregătiţi şi slab remuneraţi.
Începând din anul 2001, Salvaţi Copiii coordonează anual, la nivel naţional, acţiunile din cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie.
Campania Globală pentru Educaţie militează la nivel mondial pentru atingerea obiectivelor Educaţie pentru Toţi (Education for All), care au fost stabilite la Dakar în anul 2000 de 180 de ţări ale lumii, care s-au angajat să contribuie la realizarea acestor obiective atât prin reglementari naţionale, cât şi prin cooperare internaţională. Intre aceste 180 de ţări se află şi România.
Contact: Sorina Buzatu sorina.buzatu@salvaticopiii.ro
Tel: 316.61.76, 311.13.43
Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează de 18 ani drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 100 de ţări. Salvaţi Copiii România este implicată în diferite proiecte de educaţie, protecţie socială şi advocacy pentru copiii din familii sărace, copiii victimă a violenţei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii străzii, copiii refugiaţi, copiii din comunităţile dezavantajate, copiii cu dizabilităţi etc., lucrând cu copiii si familiile acestora pentru îmbunătăţirea vieţii lor de zi cu zi şi crearea unor planuri de viitor. În programele derulate în anul 2007 au fost implicaţi peste 30.000 de copii. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii.
Pentru mai multe informaţii despre programele Salvati Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, avand statut de utilitate publica, activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1990. Este membra a International Save the Children Alliance, care este cea mai mare organizatie independenta din lume, de promovare a drepturilor copiilor, are 27 de membri si desfasoara programe in peste 100 de tari. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
Salvati Copiii Romania
Tel: 316.61.76, 311.13.43
www.salvaticopiii.ro