Sanatate

Caisele, benefice pentru sanatate

CaiseConstituind una dintre cele mai generoase surse naturale de vitamina A, C şi complexul de vitamine B, potasiu şi betacaroten, caisele sunt un prim ajutor pentru organism în lupta împotriva bacteriilor şi infecţiilor, în refacerea ţesuturilor bolnave, în dezvoltarea unei danturi şi structuri osoase solide şi ne ajută, în plus, să ne păstrăm o vedere bună şi ageră. Consumul de caise contribuie substanţial la distrugerea celulelor cancerigene din organism, ajutînd în prevenirea apariţiei acestei boli înfricoşătoare. Peste toate, un consum regulat de caise tonifică stomacul, ficatul, inima şi vederea prin suplimentarea la nivelul organismului a rezervei de vitamine şi minerale.

Fructele ÅŸi florile de cais au efecte benefice asupra organismului uman. Caisele au un gust dulce ÅŸi un miros foarte aromat dar, pe lîngă aceasta, ele sînt foarte bogate în vitamine, ajutîndu-ne să ne păstrăm în formă ÅŸi plini de energie pe tot parcursul anului. ÃŽn vechime, chinezii foloseau caisele pentru metode de tratament naturale care să prelungească viaÅ£a, iar florile de cais în scopuri de înfrumuseÅ£are. Datorită conÅ£inutului de celuloză ÅŸi pectină al caiselor, acestea sînt foarte des folosite ca laxativ uÅŸor în problemele de constipaÅ£ie. Provocînd o reacÅ£ie alcalină în interiorul organismului, ajută la digestie atunci cînd sînt consumate înainte de masă. Cu un conÅ£inut bogat în fier, caisele sînt foarte utile în cazuri de anemie, ajutînd totodată la creÅŸterea cantităţii de hemoglobină produsă de corpul nostru. Sucurile proaspete de caise constituie un adevărat medicament natural atunci cînd sînt folosite de către bolnavi cu febră ridicată sau cu boli de piele. Amestecat cu miere de albine, acest suc este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Aplicat prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig, sucul de caise acÅ£ionează eficient, ameliorează ÅŸi vindecă epiderma afectată. Foarte hrănitor, miezul de caisă este bogat în vitamina B17, cunoscută ÅŸi sub numele de “amigdalină”. Această vitamină este un ajutor important în lupta împotriva principalului inamic al sănătăţii omului – cancerul, distrugînd celulele cancerigene ÅŸi ajutînd la prevenirea apariÅ£iei acestei boli înfricoşătoare. Doctorii susÅ£in că organismul creează continuu celule canceringene dar, în condiÅ£ii normale, sistemul nostru imunitar le poate elimina cu uÅŸurinţă. ÃŽnsă există perioade în care ne expunem inconÅŸtient corpul la factori de risc precum stresul sau factori carcinogeni ÅŸi atunci trebuie să apelăm la resurse naturale pentru a ne menÅ£ine sănătatea intactă. ÃŽn acest moment, consumul regulat de caise devine necesar, deoarece amigdalina conÅ£inută de ele vine în ajutorul organismului ÅŸi atacă în mod direct celulele cancerigene, prin distrugerea enzimei din acestea, enzimă diferită de cea a unei celule sănătoase. Vitamina B17 este folosită ca principală metodă de terapie pentru bolnavii de cancer în clinici din întreaga lume, asociată cu alte metode de tratament ÅŸi, obligatoriu, cu o alimentaÅ£ie sănătoasă. Sîmburele de caisă este bogat în proteine ÅŸi acizi graÅŸi principali – acid oleic ÅŸi linoleic – ÅŸi conÅ£ine în proporÅ£ie de 45 la sută ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca ÅŸi uleiul de migdale. Uleiul extras din sîmburii de caise este folosit cu succes în industria cosmetică, împreună cu florile de cais, în special la produsele pentru tenul uscat sau îmbătrînit, ridat, datorită capacităţii sale de a penetra suprafaÅ£a epidermei, pe care o hrăneÅŸte ÅŸi o revitalizează. Uleiul de caise este folosit în mod tradiÅ£ional ca ulei de masaj ÅŸi pentru aromoterapie, deoarece calmează pielea ÅŸi simÅ£urile prin mirosul său plăcut. Cunoscute ÅŸi sub numele de alune amare, seminÅ£ele de cais sînt folosite din timpuri străvechi de către bolnavii cu probleme respiratorii, precum astm, bronÅŸită, emfizem pulmonar, respiraÅ£ie grea sau tuse. Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *