Caisele, benefice pentru sanatate
Constituind una dintre cele mai generoase surse naturale de vitamina A, C şi complexul de vitamine B, potasiu şi betacaroten, caisele sunt un prim ajutor pentru organism în lupta împotriva bacteriilor şi infecţiilor, în refacerea ţesuturilor bolnave, în dezvoltarea unei danturi şi structuri osoase solide şi ne ajută, în plus, să ne păstrăm o vedere bună şi ageră. Consumul de caise contribuie substanţial la distrugerea celulelor cancerigene din organism, ajutînd în prevenirea apariţiei acestei boli înfricoşătoare. Peste toate, un consum regulat de caise tonifică stomacul, ficatul, inima şi vederea prin suplimentarea la nivelul organismului a rezervei de vitamine şi minerale.
Fructele şi florile de cais au efecte benefice asupra organismului uman. Caisele au un gust dulce şi un miros foarte aromat dar, pe lîngă aceasta, ele sînt foarte bogate în vitamine, ajutîndu-ne să ne păstrăm în formă şi plini de energie pe tot parcursul anului. În vechime, chinezii foloseau caisele pentru metode de tratament naturale care să prelungească viaţa, iar florile de cais în scopuri de înfrumuseţare.
Datorită conţinutului de celuloză şi pectină al caiselor, acestea sînt foarte des folosite ca laxativ uşor în problemele de constipaţie. Provocînd o reacţie alcalină în interiorul organismului, ajută la digestie atunci cînd sînt consumate înainte de masă. Cu un conţinut bogat în fier, caisele sînt foarte utile în cazuri de anemie, ajutînd totodată la creşterea cantităţii de hemoglobină produsă de corpul nostru.
Sucurile proaspete de caise constituie un adevărat medicament natural atunci cînd sînt folosite de către bolnavi cu febră ridicată sau cu boli de piele. Amestecat cu miere de albine, acest suc este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.
Aplicat prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig, sucul de caise acţionează eficient, ameliorează şi vindecă epiderma afectată.
Foarte hrănitor, miezul de caisă este bogat în vitamina B17, cunoscută ÅŸi sub numele de “amigdalină”. Această vitamină este un ajutor important în lupta împotriva principalului inamic al sănătăţii omului – cancerul, distrugînd celulele cancerigene ÅŸi ajutînd la prevenirea apariÅ£iei acestei boli înfricoşătoare.
Doctorii susţin că organismul creează continuu celule canceringene dar, în condiţii normale, sistemul nostru imunitar le poate elimina cu uşurinţă. Însă există perioade în care ne expunem inconştient corpul la factori de risc precum stresul sau factori carcinogeni şi atunci trebuie să apelăm la resurse naturale pentru a ne menţine sănătatea intactă. În acest moment, consumul regulat de caise devine necesar, deoarece amigdalina conţinută de ele vine în ajutorul organismului şi atacă în mod direct celulele cancerigene, prin distrugerea enzimei din acestea, enzimă diferită de cea a unei celule sănătoase.
Vitamina B17 este folosită ca principală metodă de terapie pentru bolnavii de cancer în clinici din întreaga lume, asociată cu alte metode de tratament şi, obligatoriu, cu o alimentaţie sănătoasă.
Sîmburele de caisă este bogat în proteine şi acizi graşi principali – acid oleic şi linoleic – şi conţine în proporţie de 45 la sută ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca şi uleiul de migdale. Uleiul extras din sîmburii de caise este folosit cu succes în industria cosmetică, împreună cu florile de cais, în special la produsele pentru tenul uscat sau îmbătrînit, ridat, datorită capacităţii sale de a penetra suprafaţa epidermei, pe care o hrăneşte şi o revitalizează.
Uleiul de caise este folosit în mod tradiţional ca ulei de masaj şi pentru aromoterapie, deoarece calmează pielea şi simţurile prin mirosul său plăcut. Cunoscute şi sub numele de alune amare, seminţele de cais sînt folosite din timpuri străvechi de către bolnavii cu probleme respiratorii, precum astm, bronşită, emfizem pulmonar, respiraţie grea sau tuse.
Sursa: www.evenimentul.ro