Cifrele arată că o dată în viaţă toată lumea a suferit de dureri la coloană, deÅŸi cu o intensitate diferită. Tot cifrele mai spun că în Italia există între 10-15 milioane de persoane victime ale acestei afecÅ£iuni mai grave, uneori cronice ÅŸi recurente, astfel încît nu reuÅŸesc să desfăşoare activităţile zilnice normale. Medicina a găsit însă căi “soft” pentru a trata marele rău: întărirea muÅŸchilor care susÅ£in coloana, yoga, exerciÅ£ii Pilates (metodă care încorporează beneficiile aerobicului, ridicărilor de greutăţi, Tai Chi), injecÅ£ii cu ozon, laserul sau microbisturiul.
Cauzele durerilor de spate sînt diferite: erori de poziţie, viaţă sedentară, supraponderabilitate, traume, uzură fizică, degenerări şi altele, care merg de la compromiterea integrităţii structurilor osoase, cartilaginoase, ale tendoanelor şi musculare şi care, dacă nu sînt schimbate, alimentează în timp un cerc vicios în care durerea creşte şi devine tot mai dificil de tratat.
Unei astfel de pluralităţi de cauze le corespunde un spectru de profesionişti tot atît de variat: de la ortoped la osteopat, de la chirurg la psiholog, de la fizioterapeut la acupunctor şi reflexoterapeut şi pînă la neurolog. Cu toate acestea, printre profesionişti şi tehnici de diagnostic, terapii soft sau bisturiu, cei care suferă de dureri de spate nu reuşesc să înţeleagă care este calea potrivită pe care trebuie să o aleagă.
Care sînt noutăţile în domeniu? Un lucru e cert: “Cu excepÅ£ia cazurilor care nu răspund la tratament sau care au la bază o deteriorare dovedită, soluÅ£ia cea mai bună este miÅŸcarea regulată, adecvată propriului fizic, de făcut chiar ÅŸi atunci cînd s‑a instalat deja durerea ÅŸi de continuat apoi toată viaÅ£a, mai ales dacă durerea de coloană este recurentă”, a explicat Roberto Iovine, fizioterapeut la spitalul Sant’Orsola din Bologna, ramură a celui mai riguros grup de cercetare în materie de terapii ÅŸtiinÅ£ifice, “Cochrane Collaboration”, care se ocupă de reabilitare. O culegere de 14 studii recent publicată în “Physical Therapy” demonstrează că remediul numărul unu pentru durerile de spate îl constituie miÅŸcarea. Studiile explică ÅŸi ce tip de exerciÅ£iu trebuie făcut.
Cele mai potrivite sînt sporturile bazate pe aşa‑numitul control motoriu, cu alte cuvinte întărirea musculaturii celei mai profunde, care susţine coloana şi bazinul, precum şi yoga şi exerciţiile Pilates care îşi bazează eficienţa pe antrenarea acestor muşchi (îndeosebi multifidus şi cvadrantul dorsal). Aceste exerciţii sînt mai eficiente în lombalgie persistentă, comparativ cu exerciţiile convenţionale moderate şi reduc dizabilitatea, cu beneficii vizibile după un an.
Pentru cei care suferă de dureri de coloană din cauza carenţei de mişcare, de exemplu pentru că desfăşoară o activitate sedentară, o soluţie ar putea fi efectuarea de pauze frecvente, ridicarea de pe scaun, mişcarea. Au dovedit acest lucru cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Hong Kong, care au cerut unui număr de 30 de profesori să poarte asupra lor, trei ore dimineaţa şi trei ore după‑amiaza, un accelerometru, un instrument ideal pentru monitorizarea în timp a tuturor mişcărilor coloanei la cei care au suferit traume grave.
AÅŸa cum s‑a relatat în “BMC Musculoskeletal Disorders”, persoanele care sufereau cel mai des de dureri de coloană erau cele care îşi miÅŸcau cel mai puÅ£in coloana în cursul zilei ÅŸi care o înclinau în poziÅ£ii cu un unghi mai mare de zece grade. Dimpotrivă, stăteau mai bine cei care se miÅŸcau des, permiţînd executarea de miÅŸcări continue de flexiune ÅŸi contracÅ£ie ÅŸi în general menÅ£inerea unui bun tonus muscular.
Uneori există o afecÅ£iune ce poate fi corectată numai chirurgical, de exemplu hernia. ÃŽn ultimii ani, recurgerea la chirurgie s‑a redus fie pentru că au apărut soluÅ£ii miniinvazive privind susÅ£inerea ÅŸi întărirea coloanei, fie pentru că medicii au constatat că pacienÅ£ii erau afectaÅ£i de sindromul “failed back surgery” (persoane care chiar după ani de la intervenÅ£ie revin la stări compromise) ÅŸi au devenit astfel mai precauÅ£i.
Printre soluÅ£iile cele mai răspîndite se numără ÅŸi folosirea ozonului, metodă studiată în Italia de Marco Leonardi, directorul Serviciului de neuroradiologie al Spitalului Bellaria din Bologna ÅŸi preÅŸedintele FederaÅ£iei italiene a oxigeno‑ozono-terapiei: “Ozonul injectat direct în disc permite eliminarea părÅ£ilor care suferă de hernie în mod sigur, rapid ÅŸi lipsit de efecte colaterale, aÅŸa cum s‑a constat la cei peste 6.000 de pacienÅ£i trataÅ£i în centrul nostru ÅŸi la cei 14.000 trataÅ£i în întreaga Italie, în ultimii cinci ani. Din acest motiv, ozonul se afirmă tot mai mult ca alternativă la intervenÅ£iile mai invazive”.
Chiar şi americanii, prin tradiţie neîncrezători în acest tratament, au început să‑l ia în considerare. La recenta conferinţă a Society of Interventional Radiology desfăşurată la San Diego, radiologii de la Universitatea din Toronto au demonstrat printr‑o cazuistică de 8.000 de pacienţi că ozonul, care reduce volumul discurilor cu oxidare, calmează semnificativ durerea (cu 4 puncte pe o scară de 10 puncte) deoarece atenuează presiunea asupra nervilor.
O altă soluÅ£ie chirurgicală miniinvazivă destul de populară constă în distanÅ£atoarele intervertebrale, mici proteze de silicon, metal sau alt material biocompatibil, care sînt înserate în spatele discului cu hernie pe cale percutanată, cu anestezie locală ÅŸi care atenuează presiunea asupra nervilor ÅŸi durerea. Angelo Franzini, directorul secÅ£iei de neurochirurgie funcÅ£ională din cadrul Institutului neurologic Carlo Besta din Milano a explicat: “La fel ca în cazul ozonului, ÅŸi în acest caz este vorba de o metodă destul de eficientă, deoarece distanÅ£atoarele reuÅŸesc să lărgească zona din care ies rădăcinile nervoase ÅŸi să destindă ligamentele, atenuînd astfel apăsarea ÅŸi durerea”.
Medicii au înţeles astfel că este bine ca asupra coloanei să se intervină cît mai puţin posibil.
SUrsa: www.evenimentul.ro