Acestia au aflat ce este sunetul cu ajutorul celei mai noi tehnologii de implant cohlear aflata momentan pe piata
Fiica mea s-a nascut a doua oara, a declarat Florin Popa, dupa ce fiica sa Luana, hipoacuzica, a fost operata cu cel mai nou implant cohlear de pe piata de catre Dr. Conferentiar Dan Cristian Gheorghe la spitalul MS Curie impreuna cu Prof. Dr. Med Dr. h.c. Roland Laszig. Ea a fost unul dintre cei trei copii fericiti ce poseda acum noul sistem Cochlear Nucleus 5 si care au inaintea lor un viitor mult mai prietenos. Avem parte de o dubla premiera. Pentru prima data, in cadrul Spitalului de copii MS Curie, Luana si alti doi copii cu varstele intre 1 si 3 ani au fost operati in premiera cu noul sistem Cochlear Nucleus 5, a declarat Dr. Dan Cristian Gheorghe. Inainte de operatie, medicii au incercat sa le redea auzul cu ajutorul protezelor auditive, insa acestea nu au dat rezultate, hipoacuzia fiind prea severa. Fara acest implant cohlear, copii ar fi avut o viata dificila, in care activitati simple, precum comunicarea in grupul de prieteni sau detinerea unui loc de munca ar fi fost o incercare foarte complicata.
Dr. Dan Cristian Gheorghe a fost sprijinit de catre Prof. Roland Laszig, unul dintre cei mai experimentati medici chirurgi de implanturi cohleare din Europa. Statistic vorbind, aproximativ 300 – 400 de nou-nascuti hipoacuzici se nasc anual in Romania, iar toti au dreptul la o viata normala, a declarat Roland Laszig. Potrivit Dr. Dan Cristian Gheorghe, un pacient hipoacuzic are sanse de reusita mult mai mari si o perioada de recuperare a auzului si a vorbirii mai scurta daca operatia de implant cohlear se face la o varsta frageda. Daca pana nu demult, doar pacientii adulti aveau posibilitatea de a apela la implantul cohlear, de cativa ani buni si copiii mici si-au castigat dreptul la o copilarie cat se poate de normala prin tehnologia de implant cohlear. Cu ajutorul tehnologiei Cochlear Nucleus 5, care a redus marimea implantului cu peste 40% fata de generatia anterioara, implantarea la copii mai mici a devenit mult mai usoara.
Grosimea redusa a implantului cohlear, de numai 3,9 mm, deci cu 40% mai subtire decat a generatiei anterioare, face operatia mai usoara iar pericolul de a strica implantul din cauza unei traume printr-o lovitura sau cazatura este redus considerabil. In plus, deoarece este prevazut cu control wireless, parintii pot monitoriza si ajusta procesoarele de sunet oricand, fara a interveni in activitatea de zi cu zi a copilului. Astfel copilul se poate integra cu usurinta in colectiv, dezvoltandu-se normal.
Costul unui astfel de sistem este de 20.000 – 22.000 de euro, o suma mare pentru cineva care are o viata normala, dar una care nu este imposibila pentru parintii, care vor sa-si vada copiii fericiti. Exista un program national prin care copiii pot primi compensarea costului unui implant cohlear, insa listele de asteptare intarzie de multe ori operatia pentru cativa ani – ani foarte importanti in dezvoltarea auzului si a vorbirii, tinand cont de indicatia care prevede ca cele mai bune sanse de recuperare exista, daca copilul este implantat la o varsta de pana la 2 ani. Parintii prefera in cazul acesta sa acopera costurile implantului singuri si prin donatii, cum a fost cazul operatiilor din 2 si 3 noiembrie.
Compania Cochlear, care detine la nivel mondial o cota de piata de circa 70%, este prezenta in peste 100 de tari din lume cu produsele sale. Primul implant cohlear din lume a fost produs in 1981, iar beneficiarii primei generatii de implanturi Cochlear le folosesc si in ziua de azi. Cochlear a reintegrat prin implanturile sale peste 180.000 de persoane in comunitati din peste 100 de tari. Cel mai mic pacient avea 3 luni, cel mai varstnic, 102 ani.