ÃŽn câteva cifre, BRM înseamnă după 15 ani: Peste 10.000 de proceduri, 500 de ordonatori, 4,6 miliarde USD valoare de tranzacÅ£ionare, o piaţă la disponibil ÅŸi un sistem de tranzacÅ£ionare prin strigare sau electronic, 33 de terminale în toată Å£ara, o lege a burselor de mărfuri ÅŸi o perspectivă regională pentru piaÅ£a de mărfuri din sud – estul Europei.
Bursa Română de Mărfuri (BRM) sărbătoreşte 15 ani de activitate, 15 ani în care a implementat şi dezvoltat prima instituţie a bursei de mărfuri după perioada comunistă, 15 ani care au constituit o experienţă importantă pentru piaţa bursieră din România.Deschiderea oficială a BRM a avut loc în data de 20 noiembrie 1992, iar prima şedinţă de tranzacţionare în ringul BRM a fost organizată în 10 decembrie 1992. Începând cu această primă şedinţă, când în ringul bursier s-au tranzacţionat aluminium primar 99,7%, cacao pudră, cafea verde Brazilia, piei brute bovine şi hârtie, BRM parcurge un drum lung şi sinuos, specific acestei perioade de trecere la o economie de piaţă cu adevărat funcţională.
Încă de la început, BRM şi-a stabilit un număr de obiective ambiţioase, pe care s-a angajat să le urmărească îndeaproape şi să le îmbunătăţească treptat, în contextul economic şi legislativ al acestei perioade. Câteva dintre reperele acestei perioade sunt:
1994 – lansarea contractelor spot în valută,
1995 – lansarea contractelor forward în lei ÅŸi în valută,
1996 – reorientarea activităţii către piaÅ£a licitaÅ£iilor,
1998 – lansarea tranzacÅ£iilor cu contracte futures pe diferenÅ£a de curs valutar,
1999 – introducerea la tranzacÅ£ionare a contractului Euro – USD BRM,
2000 – lansarea în premieră pe piaÅ£a românească a contractului futures pe rata dobânzii ÅŸi introducerea tranzacÅ£ionării electronice pentru piaÅ£a futures,
2001 – lansarea primelor contracte cu opÅ£iuni,
2002 – certificare ISO 9001,
2003 – creÅŸterea valorii de tranzacÅ£ionare la 1,3 miliarde USD,
2004 – startul extinderii reÅ£elei teritoriale,
2005 – organizarea celei de-a opta ediÅ£ii a ConferinÅ£ei anuale Association of Futures Markets,
2006 – avizarea BRM ca bursă de mărfuri conform Legii nr.357 ÅŸi lansarea pieÅ£ei la disponibil.
Toate aceste repere s-au configurat pe un fundal legislativ incipient, de la adoptarea HG nr.54/1993 „cu privire la stabilirea preÅ£urilor în cadrul tranzacÅ£iilor bursiere ce fac parte din categoria celor ale căror preÅ£uri se negociază sub supravegherea autorităţilor administraÅ£iei publice localeâ€Â, trecând prin Legea nr.129/2000 pentru aprobarea OrdonanÅ£ei nr.69/1997 privind bursele de mărfuri ÅŸi Legea nr.512/2002 pentru aprobarea OUG nr.27/2002 privind pieÅ£ele reglementate de mărfuri ÅŸi instrumente financiare derivate, până la conturarea clară a profilului legislativ bursier prin promulgarea Legii nr.357/2005 privind bursele de mărfuri.
În ceea ce priveşte tranzacţionarea prin BRM, piaţa licitaţiilor a avut o pondere importantă în activitatea BRM în perioada 1996 – 2005, în contextul accentului pus de Guvern pe atribuirea contractelor de achiziţii publice prin proceduri transparente şi într-un mediu concurenţial, în spiritul legislaţiei europene. Începând din anul 1996, în ringul BRM şi al terminalelor din teritoriu, s-au organizat aproximativ 10.000 proceduri pentru peste 500 ordonatori. Valoarea de tranzacţionare însumează 4,6 miliarde USD.
În anul 2005, în contextul legislativ al noii Legii 357 privind bursele de mărfuri se conturează faptul că viitorul BRM poartă un alt nume: piaţa la disponibil. Astfel încât, începând cu luna iunie 2006, se lansează ringurile pieţei la disponibil specializate pe mărfuri fungibile: ringul energiei electrice, ringul produselor petroliere, ringul cerealelor, ringul legume – fructe. Pe piaţa la disponibil, de la lansare până la finele lui octombrie 2007, au fost organizate 575 proceduri însumând o valoare de aproape 135 milioane USD.
În aceşti 15 ani, BRM acordă o atenţie deosebită procesului de educare a mediului de afaceri, în calitate de organism de formare profesională, prin organizarea a numeroase cursuri de specializare, în special pentru pieţele dezvoltate de BRM.
Dacă în 1992, BRM dispunea doar de ringul central din Bucureşti, acum, la finele anului 2007, reţeaua teritorială cuprinde 33 terminale bursiere, prin intermediul cărora se realizează o bună acoperire teritorială a tuturor zonelor geografice ale ţării: Alba, Alexandria, Arad, Bacău, Bistriţa, Braşov, Buzău, Cluj Napoca, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Craiova, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Prahova, Reşiţa, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.
Înţelegând importanţa integrării şi a recunoaşterii sale la nivelul mediului bursier internaţional, BRM reprezintă o prezenţă activă la evenimentele consacrate din domeniul bursier şi financiar, consolidând cooperarea cu burse internaţionale în cadrul Association of Futures Markets (AFM) sau European Commodities Exchange. În anul 2005, BRM găzduieşte cea de-a opta ediţie a Conferinţei anuale a AFM, organizată cu succes pentru a doua oară la Bucureşti, iar cu ocazia participării la cea de-a 45-a întâlnire a European Commodities Exchange organizată în 2005 la Viena, BRM devine membru cu drepturi depline în cadrul Association of European Commodities Exchange
La acest ceas aniversar, în pragul sărbătoririi a 15 ani de la deschiderea oficială, BRM se prezintă cu un potenţial deosebit de creştere şi cu încredere în dezvoltarea pe viitor. „Având în vedere tendinţa de integrare a economiilor naţionale, de globalizare a pieţelor financiare în contextul aderării României la Uniunea Europeană, BRM îşi propune să consolideze poziţia de partener viabil pentru orice entitate economică din România, în paralel cu poziţionarea sa ca un reper important pentru piaţa bursieră a Europei Centrale şi de Est†afirmă Dl. Constantin Boştină, Preşedinte AGA BRM.
Adresa web: http:// www.brm.ro