LifeStyle

”Bucurestiul patriarhal” al oamenilor simpli de odinioara – o promenada cu Adrian Majuru

Fundatia Calea Victoriei va invita la o promenada de simbata seara in Bucurestiul patriarhal, avand ca invitat de Adrian Majuru, la ora 17:00 din fata Hanului Manuc

Punctul de pornire al promenadei – Hotelul HANUL MANUC este situat in centrul istoric al Bucurestiului, fiind singurul han care a supravietuit veacurilor. Francezul Ulysse de Marsillac scria la 1869 despre “hanurile si caravanseraiurile” Bucurestiului: “Ah! Acestea sunt orientale si merita sa fie vizitate. Imaginati-va niste curti mari, inconjurate de constructii cu un etaj sau doua, foarte asemanatoare cu manastirile noastre. In coridoarele de lemn, care stapinesc peste tot, ajungi pe scari largi cu balustrada. De-a lungul acestor coridoare se insiruie camarute ca niste fagure de stup… Din pacate, hanurile se civilizeaza.”

Hanul lui Manuc a fost insa restaurat intre 1970-1979, fiind apropiat formei originare din 1812. Aici puteti locui intr-o atmosfera balcanic-orientala specifica secolului al XIX-lea. Intrarea se face dinspre strada Franceza 62-64, printr-un gang al carui pavaj este din podele din lemn, asa cum erau pavate strazile principale ale Bucurestiului in 1812. Intram apoi intr-o curte interioara spatioasa si primitoare. Hanul a fost amenajat intre 1806-1808 de beiul (print) de origine armeana Mirzaian Manuc, in aripa sud-vestica a Curtii Domnesti dezafectata in 1798.

Promenada prin Bucurestiul patriarhal cu Adrian Majuru va continua cu urmatoarele monumente, muzee, strazi si locuri emblematice din oras: Muzeul Palatul Voievodal “Curtea Veche”, Biserica Curtii Vechi, Puscaria Domneasca, Piata Unirii, Aleea Dealul Mitropoliei, Catedrala Patriarhiei, Resedinta Patriarhala, Turnul clopotnita, Palatul Patriarhiei, Biserica Sf.Nicolae “Vladica” din Prund, Strada 11 Iunie, Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei, Parcul “Regele Carol I”, Muzeul Tehnic Prof.Ing. Dimitrie Leonida, Strada Candiano Popescu, Statia “Electrica-Filaret” – 1908, Cimitirul Bellu (Panteon National), Cimitirul Evanghelic si Cimitirul Evreiesc de rit sefard, Cimitirul Catolic, Calea Serban Voda, Liceul Gheorghe Sincai, Biserica Alexe, Biserica Sf.Spiridon Nou, Strada Bibescu – Voda, Facultatea de Teologie Ortodoxa, Biserica Sf. Ecaterina.

Promenada este gindita ca o plimbare, nu presupune o vizitare individuala a monumentelor pe linga care se trece si despre care se povesteste. Ea are scopul de a deschide “apetitul” bucurestenilor de a cerceta individual si pe indelete muzeele si locurile memorabile din oras.

Adrian Majuru este cercetator la Muzeul Municipiului Bucuresti si coordoneaza Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Este autorul mai mulor carti despre Bucuresti, precum Bucurestiul mahalalelor sau periferia ca mod de existenta (Compania 2003) si Bucuresti. Povestea unei geografii umane (Institutul Cultural Roman, 2008). In sfera preocuparilor sale se afla si zona de underground urban. Intre alte titluri publicate, amintim aici selectiv Copilaria la romani (Compania, 2006), Familia Minovici – univers spiritual (Institul Cultural Roman 2007) si Destin valah in ilustratii si 101 texticulete (Paralela 45, 2009). In prezent, coordoneaza seriile “Antropologia urbana” si “Periferii nocturne” la Editura Paralela 45.

Fundatia Calea Victoriei
Str Stefan Mihaileanu nr 28 B, ap 2
Bucuresti
tel: 021-311 44 64 sau 0723.167.892
sandra@victoriei.ro
http://www.victoriei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *