Audi, Philips, Automotive Lighting, Merck şi Universitatea din Cologne au anunţat succesul proiectului de cercetare „OLED 3D”, susţinut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Germania. Membrii ansamblului de cercetare OLED 3D au anunţat în premieră rezultatele dezvoltării unui sistem 3D de diode ce emit lumină (OLED) şi folosirea lor în iluminatul autovehiculelor. Acest anunţ prevesteşte schimbările ce vor avea loc în arhitectura auto datorită noii tehnologii de iluminat.
Proiectul de cercetare OLED 3D s-a întins pe o perioadă de trei ani şi jumătate şi a primit finanţare de la guvernul german în valoare de 5,7 milioane de euro. Consorţiul a fost compus din Audi (Ingolstadt), Automotive Lighting (Reutlingen), Merck (Darmstadt) şi Universitatea din Cologne, fiind condus de Philips (Aachen).
Cei cinci parteneri şi-au dorit să analizeze şi să îmbunătăţească tehnologia OLED şi să urmărească avantajele pe care le-ar avea în industria auto. Împreună cu Universitatea Tehnică din Darmstadt, Merck a dezvoltat noi componente reticulabile pentru sistemul OLED. Datorită acestor materiale şi a chimiei în fază lichidă, tehnologia OLED poate pătrunde şi poate fi turnată în mai multe straturi de sticlă. Universitatea din Cologne a efectuat mai multe teste odată cu acest proces de fabricare, iar rezultate au fost dovedite prin probe 3D.
Calitatea materialelor folosite pentru tehnologia OLED îmbunătăţesc performanţele acestui sistem, dar şi durata de viaţă a produsului. Precizia chimiei analitice, ca şi expertiza în producerea materialelor pure sunt doua dintre condiţiile de bază ale folosirii acestei tehnologii. Prin urmare, munca în acest proiect a implicat şi cunoştinţe şi cercetare asupra purităţii materialelor şi a reacţiilor chimice dintre ele.
Audi TT a fost echipat cu faruri cu tehnologie 3D OLED produse de Philips. În acest scop, procesul de fabricare al OLED, care până în trecut era folosit pe sticlă 2D, a trebuit readaptat pentru 3D. Astfel, procesul de confecţionare a sticlei pentru faruri a fost regândit, luând în calcul şi capacitatea de încapsulare, de vidare şi modalitatea de contactare electrică a sistemului.
Automotive Lighting a dezvoltat, realizat şi testat suporturi 3D pentru folosirea, montarea şi controlul unei zone mai mari pentru tehnologia OLED din faruri. Audi a dezvoltat şi integrat un concept şi un design special pentru OLED care să se integreze în designul Audi TT.
Designul impresionant arată multiplele posibilităţi ale iluminatului auto extern pe care OLED le pune la dispoziţia clienţilor. Rezultatul acestui experiment dezvăluie noi posibilităţi de design aplicat în ingineria auto pentru iluminatul OLED. Consorţiul OLED 3D a dezvoltat sistemul de iluminat pentru partea din spate a Audi TT. Folosind aceste surse de lumină ultrasubţiri, care au putere mare de acoperire, putem spune că datorită OLED intrăm în a treia dimensiune a spaţiului şi într-o noua dimensiune a designului auto.
Pentru mai multe detalii: