Primăvara este un anotimp pe cît de frumos, pe atît de periculos pentru cei care suferă de anemie. Persoanele anemice, slăbite, sînt mai predispuse la astenia de primăvară, care nu este o boală, ci mai degrabă o stare accentuată de slăbiciune. Organismul este epuizat, lipsit de putere ÅŸi vitalitate din cauza frigului iernii care a trecut. Avitaminozele ÅŸi carenÅ£ele alimentare îşi spun cuvîntul. Pe lîngă aceasta, schimbările de temperatură au ÅŸi ele o importanţă majoră. Natura “reînvie”, iar stilul de viaţă al omului se schimbă. Mecanismele psihologice se schimbă ÅŸi ele. Ne îmbrăcăm altfel, ne bucurăm de căldură, de razele soarelui, ne comportăm diferit, iar organismul uman se readaptează la mediul extern. Pentru cei sănătoÅŸi, primăvara este o sursă de bucurie. Pentru ceilalÅ£i, în schimb, care au o constituÅ£ie fizică anemică ÅŸi sînt mai predispuÅŸi îmbolnăvirii, acest anotimp nu face decît să înrăutăţească starea lor de sănătate. La această categorie de persoane, stările de anemie, oboseală fizică ÅŸi psihică, de rău general sînt frecvente.
Vremea schimbătoare, cu temperaturi fluctuante, presiunea aerului care scade sau creşte brusc îi afectează pe cei mai sensibili dintre noi. Hipertensivii, bolnavii de angină pectorală au crize dese, valorile tensiunii arteriale cresc şi au stări de ameţeală şi apatie. Cînd presiunea scade brusc, o altă categorie de bolnavi, persoanele meteosensibile, acuză dureri de cap şi ameţeli, chiar tulburări psihice. Unele boli, ca ulcerul gastric şi duodenal sau astmul bronşic, recidivează, iar altele, ca nevrozele şi psihozele se pot agrava. În această perioadă, se accentuează depresia. Din cauza iernii, perioadă în care organismul a depus mai multe eforturi, atît fizice, cît şi psihice pentru a se adapta, o parte dintre oameni sînt foarte extenuaţi. Astfel, apare astenia, iar dacă se cronicizează, duce la surmenaj. De asemenea, pot să apară disfuncţii sexuale, sindromuri endocrine cu manifestări în zona afectivităţii.
Atît primăvara, cît şi toamna, sînt anotimpuri în care latura afectivă umană este mai expusă. De aceea, este bine ca oamenii să-şi păstreze calmul şi stăpînirea de sine. Indicate sînt consumul de fructe şi legume proaspete, diminuarea orelor petrecute în faţa televizorului sau a computerului, consumul restrictiv de alcool, tutun şi cafea, plimbări în aer liber şi sporturi uşoare. Activitatea şi repausul trebuie alternate în mod echilibrat, astfel ca această perioadă să treacă fără probleme.
Sursa: www.evenimentul.ro