Evenimente

Artista britanică Alys Tomlinson primește distincția „Fotograful Anului”

Artista britanică Alys Tomlinson primește distincția „Fotograful Anului” în cadrul Sony World Photography Awards 2018. Zece câștigători la categoriile pentru profesioniști și finaliștii au fost anunțați oficial. Câștigătorii la categoriile Open, Youth și Student au fost anunțați.

World Photography Organisation a anunțat numele tuturor câștigătorilor Sony World Photography Awards 2018 în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Londra.
Mult râvnitul titlu de Fotograful Anului a fost acordat artistei britanice Alys Tomlinson pentru seria de fotografii Ex-Voto, iar câștigătoarea a primit un premiu de 25.000 de dolari. Lucrările sale au fost apreciate de juriu pentru cadrele superbe, tehnica excelentă de realizare și sensibilitatea cu care au ilustrat pelerinajul ca pe o călătorie inițiatică și de sacrificiu către o putere superioară.

Tomlinson a fost selectată dintr-o listă scurtă de 10 câștigători ai categoriilor din competiția de profesioniști care a fost anunțată astăzi împreună cu numele celor care au ocupat locurile 2 și 3 la toate categoriile pentru profesioniști. Câștigătorii categoriei Open (cea mai bună imagine singulară) și câștigătorii competițiilor Youth și Student Focus au fost de asemenea anunțați.
Toți câștigătorii au fost transportați cu avionul la ceremonia de la Londra, au primit echipamente foto-digitale Sony, vor fi publicați în albumul dedicat câștigătorilor, iar lucrările lor vor face parte din expoziția Sony World Photography Awards 2018 de la Somerset House, Londra.

Premiul pentru contribuție extraordinară în domeniul fotografiei a fost de asemenea acordat fotografei Candida Höfer, care a participat la ceremonie și a ridicat titlul.
Coordonat de World Photography Organisation, concursul Sony World Photography Awards este cea mai diversă competiție de fotografie din lume. Cea de-a 11 a ediție a marcat un record de 320.000 de imagini înscrise în concurs de către fotografi din peste 200 de țări și teritorii, printre care se numără unele dintre cele mai bune fotografii surprinse în decursul ultimului an la nivel mondial. Expoziția care prezintă lucrările câștigătoare și are loc în fiecare an la Londra, unde reunește unii dintre cei mai talentați fotografi recunoscuți sau aflați în ascensiune din toată lumea și oferă fotografilor care ajung pe listele scurte oportunitatea de a-și expune fotografiile pe scena internațională.

Ex-Voto este un proiect personal al fotografei londoneze Tomlinson (în vârstă de 43 de ani). Lucrările câștigătoare merg de la portrete formale, la peisaje în format mare sau mic, cadre care surprind imagini statice cu ofrande pe care le-a observat în locurile de pelerinaj din Lourdes (Franța), Ballyvourney (Irlanda) și Grabarka (Polonia).
Fotografa a explorat, în principal, teme legate de mediu, apartenență și identitate. A terminat recent un master de Antropologie a Călătoriilor, Turism și Pelerinaj și a primit și alte premii în domeniul fotografiei.

Selectat din cei 10 câștigători ai categoriilor ca având cea mai bună fotografie singulară din lume, Atanasov este recunoscut pentru munca depusă în proiectul Early Autumn și primește un premiu de 5.000 de dolari. Atanasov este un fotograf care a învățat singur să facă fotografii și care și-a început activitatea în 2014. Fotograful a surprins toamna în Central Balkan National Park.

Pentru documentarea în profunzime la nivel mondial a evenimentelor culturale și politice și prezentarea lumii naturale, fotografii de mai jos au fost selectați de juriu ca având cele mai bune serii de fotografii din lume.

Architecture: Gianmaria Gava, Italia, cu proiectul Buildings
Locul 2 Edgar Martins, Portugalia / Locul 3 Corentin Fohlen, Franța
Contemporary Issues: Fredrik Lerneryd, Suedia, cu proiectul Slum Ballet
Locul 2 Margaret Mitchell, Anglia / Locul 3 Alfio Tommasini, Elveția
Creative: Florian Ruiz, Franța, cu proiectul The White Contamination
Locul 2 Patricia Kühfuss, Germania / Locul 3 Eduardo Castaldo, Italia
Current Affairs & News: Mohd Samsul Mohd Said, Malaezia, cu proiectul Life Inside the Refugee Camp
Locul 2 Luis Henry Agudelo Cano, Columbia / Locul 3 Rasmus Flindt Pedersen, Danemarca
Discovery: Alys Tomlinson, Anglia, cu proiectul Ex-Voto
Locul 2 Antonio Gibotta, Italia / Locul 3 Maria Petrenko, Ucraina
Landscape: Luca Locatelli, Italia, cu proiectul White Gold
Locul 2 Rohan Reilly, Irlanda / Locul 3 Tomasz Padlo, Polonia
Natural World & Wildlife: Roselena Ramistella, Italia, cu proiectul Deep Land
Locul 2 Mitch Dobrowner, Statele Unite / Locul 3 Wiebke Haas, Germania
Portraiture: Tom Oldham, Anglia, cu proiectul The Last of The Crooners
Locul 2 Anush Babajanyan, Armenia / Locul 3 Andrew Quilty, Australia
Sport: Balazs Gardi, Ungaria, cu proiectul Buzkashi
Locul 2 Behnam Sahvi, Iran/ Locul 3 Matteo Armellini, Italia
Still Life: Edgar Martins, Portugalia, cu proiectul Siloquies and Soliloquies on Death, Life and Other Interludes
Locul 2 Tristan Spinski, Statele Unite / Locul 3 Werner Anderson, Norvegia

Tânărul fotograf al anului – Megan Johnson, Statele Unite, 16 ani
În competiția deschisă fotografilor cu vârste între 12-19 ani, Johnson a primit premiul pentru imaginea Still.. Surprinsă pe stâncile de lângă locuința ei din Connecticut, imaginea alb-negru surprinde singurătatea complexă și fascinantă pe care fotografa o întâlnește în viața cotidiană.

Studentul Fotograf al Anului – Samuel Bolduc, Canada, 20 de ani
Bolduc a fost ales de juriu din rândul studenților din toată lumea pentru seria sa de fotografii The Burden. Cadrele ilustrează superb apăsarea fizică a deșeurilor de plastic aflate în mediu și subliniază nevoia urgentă de a opri poluarea cu plastic. Bolduc a reprezentat College de Matane din Quebec și a câștigat un premiu în valoare de 30.000 de euro, constând în echipamente foto destinate instituției de învățământ.

Contribuție extraordinară în domeniul fotografiei – Candida Höfer
Unul dintre fotografii contemporani de frunte, artista germană Candida Höfer este renumită pentru metoda și tehnica ei precisă. Imaginile sale puternice cu interioare vaste și goale fac parte din colecții expuse pe tot mapamondul. Premiul a recunoscut contribuția artistei la domeniul fotografiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *