LifeStyle

ARHEOLOGIA MARILOR CIVILIZATII, un curs interactiv cu arheologul Catalin Pavel

Fundatia Calea Victoriei va invita de vineri, 8 ianuarie, la o calatorie fascinanta – in cinci episoade – in universul celor mai importante civilizatii vechi.

Cursul se va concentra asupra celor mai reusite incercari ale omului antic de a construi o cultura – cele mai importante civilizatii ale istoriei vechi, analizate prin prisma nu numai a marilor descoperiri, ci si a micilor descoperiri arheologice. Mesopotamia, Egiptul, Grecia, Roma si civilizatiile precolumbiene ne vor infatisa asadar cultura lor materiala, monumentele lor, dar si pe creatorii lor.

Daca textele lor s-au varsat, prin filiere si in proportii diferite, in cultura europeana, ce stim despre arta lor si viata lor cotidiana – ce s-a intimplat cu culorile, cu sunetele lor?! Nu vom vorbi deci doar despre Coloseum sau Parthenon, ci si despre cutiuta cu piper din argint roman, despre scarabeii egipteni si “sforile cu numere” ale incasilor…

1. Mesopotamia: istoria civilizatiei incepe pe pamintul dintre Eufrat si Tigru si e scrisa de sumerieni si akkadieni, apoi de Babilon si Asiria.

2. Egiptul: tarimul faraonilor poarta urmele, vechi de cinci mii de ani, ale tuturor formelor culturale care definesc aventura europeana.

3. Grecia: patria artei si arhitecturii care au influentat decisiv evolutia artistica a Europei.

4. Roma: imperiul mediteranean ale carui urme arheologice se gasesc in aproape toate tarile vechiului continent.

5. Civilizatiile precolumbiene: din Mexic pina la vest de Anzi ruinele imperiilor din Lumea Noua vorbesc despre o cultura pe cit de straina de spiritul european, pe atit de bogata.

Incercam sa punem tinerii alaturi de oameni mari, cu chef de vorba si speram ca astfel sa invete sa se contemple pe ei insisi pentru a vedea cine sunt si ce iubesc.

va asteptam cu ceai, intrebari si idei

Fundatia Calea Victoriei
Intr Pristolului nr 3, etaj 1
Bucuresti
www.fundatiacaleavictoriei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *